Grove boller med mandler, appelsinskal og kardemomme, så kan julehyggen starte allerede om morgenen 🙂 Bollerne smager skønt med smør, ost, syltetøj eller pålæg.
Dejen æltes om aftenen, og hæver på køl natten over. Om morgenen sættes bollerne på plade med to skeer, og hviler mens ovnen varmer op.
Du kan erstatte mandlerne med pekannødder, valnødder, hasselnødder, eller hvad du godt kan lide. Jeg overvejede at komme 50 gram rosiner eller tørrede tranebær i også, men flertallet her i familien er ikke vild med rosiner i bagværk, så dem undlod jeg, men det ville altså smage dejligt i.
Jeg har brugt en grov ølandshvede i bollerne. Det smager skønt, men kan godt erstattes af almindeligt fuldkornshvede, fuldkornsspelt eller grahamsmel.
Ingredienser – 12 boller
¼ pk. gær (12½ gram)
½ l. koldt vand
2 tsk. salt
2 spsk. honning
350 g. hvedemel
200 g. groft ølands hvedemel
100 g. rugmel
100 g. grofthakkede mandler
fintrevet skal af 1 appelsin – øko eller ubehandlet
1 tsk. kardemomme
50 g. blødt smør
Kom alle ingredienserne til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe. Gerne 20-30 minutter til den er blank og elastisk. Det er en meget klistret dej, og det skal den være 😉
Dæk skålen med film og sæt på køl i 12-14 timer. Min skål til røremaskinen, kunne jeg ikke få plads til i køleskabet, så jeg måtte have fat i en anden skål.
Sæt dejen på plade med 2 skeer, og lad dem stå og hvile, mens ovnen varmer op til 225 grader. Pas på ikke at mase luften ud af dejen.
Bages i en 225 grader varm ovn ved almindelig ovn i ca. 18 minutter.
Køler af på rist.
Lene Fredeløkke skriver
Hej.
De ser gode ud; julebollerne..
Men ak, jeg ejer ikke sådan en røremaskine..
Kan jeg ælte dejen i hånden, eller.??
Spisestuen skriver
Hej Lene 🙂
Det kan du bestemt. Jeg tror muligvis, det kan lade sig gøre at røre den sammen med en grydeske, ellers må du have hånden ned i skålen.
Der skal ikke så meget mel i, så den kan æltes på bordet.
Håber det lykkes for dig 🙂
Hilsen Lene