Basisopskrift på en opbagt hvid sovs. Det er den, der bruges til stuvede grønsager, og kommer der persille i, er det en persillesovs. Hvis man ikke har grønsagsvand, kan man bruge mælk.
Grønsagsvandet er det vand, grønsagerne har kogt i.
Grønsager, der skal stuves, koges til de er lige netop møre.
Vandet hældes fra og grønsagerne drypper godt af. Husk at gemme grønsagsvandet. Grønsagerne kommes tilbage i gryden med låg på, så de holder sig varme, mens sovsen laves.
Ingredienser
75 g. smør
4 spsk. hvedemel
ca. 2½ dl. grønsagsvand
2½ dl. piskefløde
salt og peber
Smørret smeltes i en gryde.
Kom mel i og rør det godt sammen. Det er nemmest med et piskeris.
Tilsæt grønsagsvandet lidt ad gangen og kog sovsen godt igennem. På dette stadie skal det være en tyk sovs.
Kom piskefløden i og kog sovsen igennem under omrøring/piskning i nogle minutter. Smag til med salt og peber.
Det er lækkert at komme finthakket frisk persille i. Hvis man kommer det i, skal det i til allersidst, når gryden er taget af varmen.
Grønsager, der er specielt velegnede til stuvning:
Gulerødder og ærter
Hvidkål
Blomkål
Kartofler
Inge-Lise Elkjær skriver
Man bruger ikke en opbagt sauce til stuvede grønsager, tværtimod kommer man en smørbolle i (Burre Marnier) gryden med grønsager og grønsagsvandet.
Kun til persille og løgsauce bruget man en opbagt sauce
Spisestuen skriver
Tak for input Inge-Lise 🙂
Her i familien bruger vi den nu også til stuvede grøntsager med stor fornøjelse 🙂
Hilsen Lene