Den første af 3 basissupper, der er lavet de sidste to dage 🙂 Hønsekødssuppe burde så nok egentlig være lavet på en høne, men jeg har brugt kylling, der jo bare er en “lille” høne med virkelig lækkert kød. Jeg har også lavet oksekødssuppe og grøntsagssuppe. Alle er skønne basissupper at have på frost. Basissupper bruges – som navnet jo siger – som basis for en suppe. Brug den, hvor du ellers ville bruge en færdig bouillon.
Man kan sagtens koge suppen på skrogene fra kyllinger. Når man har skåret kødet af en kylling, så kommer man bare skroget på frost i stedet for i skraldespanden. Så er der altid til suppe. Eller når man har stegt en hel kylling, så er det også bare med at gemme skroget. Det er rigtig fint til suppe.
Jeg valgte at komme kyllinger med kød på i suppen. Jeg tog dem op efter et par timer, og pillede det meste af kødet af. Skrogene røg tilbage i gryden. Kødet er skønt til tarteletter, salat eller som fyld i sandwich eller pitabrød.
Ud over kyllinger, er der masser af grøntsager i suppen. Den har stået og småsimret i 5-6 timer på komfuret. Den er kølet ned, hældt på ½ l.’s bægre og kommet på frost.
Den traditionelle hønsekødssuppe med kød- og melboller ender nok på bloggen en dag, for det er en skøn suppe, men foreløbig ligger min suppe i fryseren 🙂 og et billede af en suppe uden fyld er nok en smule kedeligt, så her er et billede af gryden klar til at simre en halv dag væk på komfuret.
Brug opskriften som inspiration. Du kan undlade, bytte og erstatte grøntsagerne med andre, og du kan lege med forskellige krydderier. Dog synes jeg, at gulerødder, selleri og løg er et must at have i suppen. Man kan blive helt afhængig af at lave sin egen suppe. Det smager skønt og så ved man, hvad der er i 😉
Ingredienser – ca. 4 liter
2 hele kyllinger
4 l. vand
2 store porrer
asparges-ender fra 2 bdt. asparges – har jeg i fryseren
1 stort løg
4 gulerødder
2 pastinakker
½ stor fennikel
½ knoldselleri
1 håndfuld persille
1 tsk. tørret rosmarin
1 chili
25 sorte peberkorn
2 spsk. groft salt
Gør alle grøntsager omhyggeligt i stand. Skyl, skræl, pil og skær i store stykker. Bortset fra chilien. Den kommes hel i suppen 😉
Kom kyllinger, vand, grøntsager og krydderier i en stor gryde. Jeg havde gang i 10 liters gryden.
Suppen småsimrer under låg.
Tag kyllingerne op af suppen efter 1-1½ time og pil kødet af dem, og kom skrogene tilbage i suppen.
Jeg havde glemt alt om min suppe, så kyllingerne havde fået 2½ time i suppen, da jeg skulle pille kød af. Så falder de bare helt fra hinanden, men det lykkedes at få fat i noget lækkert kød 😉
Når suppen har simret i 5-6 timer i alt, hældes den gennem et dørslag. Bagefter hældes den igennem en finmasket si.
Suppen skal nu køle ned. Sæt gerne skålen i koldt vand i vasken, og skift vand jævnligt. Det er vigtig, at suppen køler hurtigt ned.
Når suppen er kølet ned, hældes den i bægre/beholdere/flasker og sættes på køl.
Når suppen er køleskabskold, kan den sættes på frost.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.