Panna cotta består kun af fløde, vanilje og sukker, der stivnes med husblas. Det er så nemt at lave, og smager helt vidunderligt. Fløjlsblødt, sødt og vanilje-lækkert 🙂
Der er æbler i bunden og på toppen. De simret møre i appelsinsaft og lidt kardemomme, og det passer altså smagsmæssigt helt perfekt sammen 🙂 Geléen på toppen er lavet af saften, som æblerne har simret i. Her må så lige tilføjes, at ikke alle æbleternene blev liggende i bunden af glasset, men flød lidt op i flødemassen, men det gør faktisk ikke noget 😉
Jeg synes bedst om konsistensen på panna cotta, den dag den er lavet, men der ikke noget i vejen for at lave den dagen før. Det er nok bare mig, der er en smule kritisk, men den er ligesom mere blød og glat i konsistensen den første dag.
Hvis du er nysgerrig på andre variationer af panna cotta, så prøv at kigge forbi “Appelsin panna cotta”, “Panna cotta med Amarena kirsebær”, eller “Panna cotta med chai og ovnbagte blommer”.
Ingredienser – 6 personer
æble/appelsin kompot og gelé
ca. 350 g. æbler – renset vægt – jeg har brugt Discovery
3 spsk. rørsukker
½ tsk. kardemomme
2 dl. friskpresset appelsinsaft
2 blade husblas
panna cotta
3 blade husblas
½ l. piskefløde
75 g. rørsukker
1 vaniljestang
Start med æble/appelsin kompotten.
Æblerne skrælles, kernehusene fjernes og æblerne skæres i små tern.
Kom æbletern, kardemomme og appelsinsaft i en gryde, og varm langsomt op til kogepunktet.
Lad æblerne småsimre under låg i 3-5 minutter, til æbleternene er møre. Vend forsigtigt rundt i æbleternene ind i mellem.
Hæld det igennem en si. Saften skal bruges senere 😉
Æble/appelsinsaften sættes på køl. Der skal bruges 2 dl. saft til geléen. Hvis du har for meget saft, kasserer du det overskydende. Hvis du har for lidt, må du supplere med lidt mere appelsinsaft.
Kom det halve af æbleternene i bunden af dessertglassene. Resten af æbleternene kommer du på køl. De skal ovenpå panna cottaen, når den har sat sig.
Til panna cotta starter du med at lægge husblas i blød i ca. 20 minutter.
Flæk vaniljestangen, og mas kornene fra hinanden med lidt af sukkeret.
Kom fløde, vaniljekorn, den tomme vaniljestang og rørsukker i en gryde, og varm op til lige knap kogepunkt. Læg låg på, og lad flødeblandingen trække i 10-15 minutter ved lavt blus. Den skal stadig ikke koge. Der sker ikke noget ved, at den kommer op og koge, men det kommer til at smage lidt som risengrød, og det er jeg ikke så vild med 😉
Tag gryden af blusset.
Knug væden af husblassen, og rør den ud i den varme flødeblanding.
Fisk den tomme vaniljestang op, og fordel flødeblandingen over æbleternene.
Dæk glassene med husholdningsfilm, og sæt dem på køl i 4-5 timer.
Til geléen lægges husblassen i blød i koldt vand i ca. 20 minutter.
Varm ½-1 dl. æble/appelsinsaft op til knap kogepunkt. Tag gryden af blusset.
Knug husblassen fri for væde, og rør den ud i den varme saft.
Hæld resten af den kolde æble/appelsinsaft i gryden. Hæld saften over i en kande eller skål. Den skal være kølet ned til stuetemperatur, inden du kan bruge den.
Fordel de sidste æbletern over panna cottaen.
Hæld den afkølede/stuetempererede gelé over pana cottaen.
Sæt dem på køl igen i et par timer, og så er de klar til at blive spist 🙂
Tania skriver
Jeg er i gang med at prøve opskriften – tænker også sukkeret (3 spk) skal i kompotten.