Dejen er med havregryn, fuldkornsmel og gulerødder, så frikadellebollerne kan udgøre en del af en sundere madpakke – gerne med gnavegrønt ved siden af 🙂 Ellers er de skønne som del af frokostbordet eller som et mellemmåltid 🙂
Jeg har brugt en helt almindelig frikadellefars, men du kan bruge lige den slags kød, du godt kan lide. De kan laves så store eller små, som man har lyst til 🙂 Kødboller af okse, kylling, kalkun eller lam – og med forskellige krydderier – kan alle bruges 🙂
Med hensyn til størrelsen på bollerne her, så er der 50 gram frikadelle og 50 gram brød til hver bolle. Det synes jeg passer fint, men du kan jo lave frikadellerne større eller mindre, hvis du vil. Der er lidt revet mozzarella i frikadellebollerne. Bare fordi, jeg godt kan lide ost 😉
Ingredienser – 17 styk
dej
25 g. gær
1½ dl. lunt vand
100 g. yoghurt naturel
1 æg
100 g. revet gulerod
2 dl. havregryn
100 g. fuldkornsspelt
250 g. hvedemel
1 tsk. salt
fyld
850 g. frikadellefars (det er min frikadellefars af 500 g. kød)
ca. 125 g. revet mozarella
desuden bruges 1 sammenpisket æg til pensling og oregano til drys
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe til en smidig, blød og klistret dej – sådan omkring 10 minutter.
Dejen hæver lunt og tildækket i 1 time.
Mens dejen hæver bages frikadellerne.
Sæt farsen på en bageplade. Jeg bruger min lille isske. Den rummer lige 50 gram fars. Ellers kan du sætte farsen på plade med en ske.
Bages i en 200 grader varm ovn ved almindelig ovn i 15 minutter.
Dejen hældes ud på et meldrysset bord.
Del dejen i 17 stykker – passer til antal frikadeller – og tryk hvert stykke fladt. Kom lidt ost på.
Kom en frikadelle på. Vend frikadellen med den flade side opad.
Luk dejen om frikadellen.
Sæt på bageplade med sammenføjningen nedad, og lad dem efterhæve lunt og tildækket i ½ time.
Pensles med sammenpisket æg og drysses med oregano.
Bages i en 210 grader varm ovn ved almindelig ovn i ca. 12 minutter.
Køler ned på rist.
Opbevares i køleskab. Egner sig også fint til frost.
Hi
I follow you from Canada. I have trouble with the measurements sometimes. what is dl , is it something you can give me in grams? or cups? and is it regular flour, or a special ground flour, and then spelt flour as well ? I am diabetic so this type of flour mix would greatly help me.
dl. = deciliter 🙂 and 10 dl. = 1 liter (metrik)
Or:
1 dl. = 0,42 cups
1 dl. = 3.38 fluid ounces
I hope you find this useful 🙂
P.S. 2 dl. oats = 70 grams
That is perfect I can figure it out from here. Phew. You are very kind. Thank you:)
Ups… and Speltflour is af kind of wholemeal. “Havregryn” are oats 🙂
I am so happy you posted this recipe. I follow your blog. I love the danish food from my childhood. The language is slowly coming back, but converting a recipe can be a challenge. Oats I remember the word for from Farmor giving it to me , but the spelt flour I had to check if I was reading right.
my deepest gratitude for you time and information
You’re most welcome. Please write again, if I can be at any help 🙂
Hej “Spisestuen”
De frikadelle boller ser da for vildt lækrer ud!
Vil gerne lave nogle bare med kyllinge fars, da jeg helst skulle spare fedtet fra svinefars osv.
Tror det vil gøre dem tørre?
Og ved du Ca hvor mange kcal der er i en med svinekød? 🙂 bare sådan Ca tal 🙂
Tak på forhånd!
Hej Mette 🙂
Du kan sagtens lave dem med kyllingefars. Umiddelbart skal du bare være opmærksom på fedtindholdet, hvis du køber færdighakket kyllingekød. Det er vist omkring 10%. Jeg køber magert svinekød, og det har 4-7% fedt.
Kcal. regner jeg ikke på 🙂
Hilsen Lene
Sjov ide. Kommer til at mindes frikadellesandwich fra strøget i Århus. Der elskede vi at komme som børn. Mon man kan komme lidt sennep og rødbede ind i? De vil da være geniale til buffet og skrub af mad.
Kh.
Anne-Marie
Mad med minder er bare noget af det bedste 🙂
Jeg synes da, det er et forsøg værd. Osten ville jeg nok undlade så 😉
Lad mig endelig høre, hvordan det bliver, hvis du laver dem 🙂
Hilsen Lene
Evt rødbeder i farsen
Egner de sig til madpakke efter frost? Og skal de så lunes lidt eller?
De egner sig fint til madpakke efter frost 🙂 og behøver ikke lunes.
Hilsen Lene
Hej, vil høre om der er andre meltyper end fuldkornsspelt man kan bruge. Jeg har grov fuldkornsmel, fuldkornsklid og rugmel.
Venlig hilsen Lene
Ikke klid, men gerne rugmel. Den grove fuldkornsmel også, hvis den her samme “grovhed” som rugmelet 🙂
Hejsa 🙂
Kan man bruge noget andet end youhurt naturel? ….
Du kan bruge kærnemælk, creme fraiche, a-38 eller et andet surmælksprodukt 🙂
Steger du frikadellerne inden du kommer dem ind i bollerne?
Du skriver det ikke – men det ser sådan ud 😉
Kh Lissa
Det står udførligt forklaret i opskriften, at de bliver stegt i ovnen 😉
Hej
Fulkornsspel og fuldkornshvedemel
Hvad er forskellen
Vh
Lene
Det er to forskellige hvedesorter 🙂
Hej Lene har du prøvet om der kan komme ketchup i i stedet for ost. De ser bare så lækre ud vil prøve det til min datters madpakke mvh susanne
Jeg har ikke prøvet det, men det kan du sagtens. Sørg bare for, at bollerne lukkes godt, så det ikke løber ud.
Hilsen Lene
Hej
Kan de evt laves i god tid og så fryses??
Sagtens 🙂
Står også nederst i opskriften 😉
Hilsen Lene
Hej Lene se blev bare gode med ketchup i. Det bliver et mad pakke hit mvh susanne