Kødet er mørt og lækkert og skindet er super sprødt. Sådan synes jeg en and skal være 🙂
Det er faktisk nogle år siden, jeg har haft and i ovnen sidst. Vi har grillet både and og flæskesteg de sidste år, men det er ikke mig, der står for grillen, så I får min metode, som jeg har brugt i mange år. And på grill er også lækkert, men når den står i ovnen, dufter huset skønt af jul, og det mangler jeg lidt, når vi griller 😉
Jeg har købt en frossen økologisk landand. Så har min samvittighed det godt, og den smager skønt 🙂
Den har ligget til optøning i køleskabet i 2½ døgn, og er blevet fyldt med æbler og svesker. Helt traditionelt, og sådan skal det være her i familien 🙂 Serveret med brun sovs, brunede kartofler og rødkål. Jeg har lavet vejledning til en opbagt sovs nederst i indlægget.
Ingredienser – 4 personer
1 and – min vejer 3 kg.
3 belle de boskoop æbler
250 g. svesker
groft salt
Fjern indmadsposen fra anden, og læg kråse og hals i bradepanden sammen med 10-12 svesker og 1 æble i små tern.
Skær 2 æbler i små tern og put dem ind i anden sammen med sveskerne.
Drys anden med groft salt.
Hæld ca. 6 dl. kogende vand i bradepanden. Anden ligger med brystet opad på risten, og den vendes ikke undervejs.
Sæt den i en 125 grader varm ovn ved almindelig ovn i 6 timer. Fyld evt. lidt ekstra kogende vand i bradepanden undervejs.
Når den har fået 6 timer, tages den ud og væden i bradepanden hældes fra. Hæld den gennem en si, og brug den til at lave sovs af.
Anden sættes i ovnen igen, og ovnen skrues op på 200 grader varmluft. Giv anden ca. 15 minutter.
Imens anden er i ovnen til sidst, laves sovsen.
Skum det meste af fedtet fra væden fra bradepanden. Jeg skummede ca. 2 dl. fra og kom i en lille skål. Jeg fik ca. 7 dl. væde tilbage til at lave sovs af.
Kødet falder nærmest af skroget af sig selv, når anden skæres ud.
Ingredienser sovs
75 g. andefedt
1 dl. hvedemel
7 dl. siet væde fra bradepanden
madkulør
2 spsk. ribsgelé
Kom andefedt i en gryde og varm det op.
Kom melet i og rør det ud med et piskeris.
Nu tilsættes de 7 dl. væde lidt ad gangen under omrøring, og sovsen koger godt igennem. Hvis du ikke har helt de 7 dl. væde, så spæd op med vand, men undgå mælk og fløde. Det tager altså noget af smagen.
Kom kulør i sovsen og et par spiseskeer ribsgelé.
Smag sovsen til med salt.
Lene skriver
Vil det sige, at du slet ikke vender den undervejs?
Skal den ligge med brystsiden opad?
Spisestuen skriver
Ja til begge dele 🙂
Har lige tilføjet, at den skal ligge med brystet opad. Det burde jo stå der.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene