Jeg har modtaget “Foodfanatic – Thai” af Nadia Mathiasen fra Politikens Forlag. Nadia Mathiasen står også bag den populære blog www.foodfanatic.dk, hvor hun siden 2007 har delt ud af sine livretter fra alle verdenshjørner. Med sine thai-danske rødder og en stor kærlighed til Asiens spisekammer er bloggen ikke mindst kendt for de autentiske asiatiske opskrifter, der er gået i arv fra mor til datter.
Jeg har store forventninger til bogen. Råvarer, krydderier og tilberedningsmetoder er jo lidt anderledes, end det der er at finde i et almindeligt dansk køkken, og heldigvis for det da. Jeg er stor fan af de asiatiske krydderier. De giver mad så meget smag og fylde.
Bogen indledes med en smuk dedikation og et meget personligt forord af Nadia. Der er noget om basislager og råvarer i thai-køkkenet og lidt om køkkengrej. Langt de fleste retter kan laves med det køkkengrej, der allerede findes i køkkenet, men med lidt ekstra udstyr kan det måske blive endnu sjovere at være i køkkenet.
Der er menuforslag afhængigt af, hvor mange personer, der spiser med. Her er det almindeligt med flere retter på bordet, som man kan tage af. Så dejligt med mange skønne smagsindtryk.
De mere end 60 opskrifter inkluderer både kendte thaiklassikere, favoritter fra gadekøkkenet og nye fortolkninger af det populære køkken. Lær blandt andet at lave spicy salater og søde og salte streetsnacks eller prøv kræfter med nogle af de thailandske livretter, der har gjort landet til en yndlingsdestination blandt sultne globetrottere. Med opskrifter som dampede blåmuslinger i kokosmælk, helstegt fisk med hjemmelavet chilisauce eller grillspyd med karamelliseret gris er der lagt op til en farverig fest på tallerkenen.
Jeg har afprøvet et par opskrifter fra bogen. Kyllingesatay med peanutsauce. Det er en skøn ret! Grydestegt kylling med agurkesalat på “thai”, og thai-udgaven er helt fantastisk. Den serveres med en spicy agurkesalat, som du finder opskrift på i bogen. Jeg har fået lov til at gengive opskriften på kyllingesatay af forlaget. Billederne af retten er mine egne.
Kyllingesatay
10-12 stk.
500 g. kyllingekød
1 dl. kokosmælk
1 tsk. ingefærpulver
1½ spsk. karry
1 spsk. stødt koriander
1 tsk. salt
2 tsk. sukker
1 tsk. kartoffelmel
4 spsk. piskefløde
10-12 træspyd, evt. lagt i blød i vand i 30 minutter inden brug.
Skær kyllingekødet i tynde skiver.
Varm kokosmælken op uden at bringe den i kog, til den får en ensartet konsistens.
Hæld den varme kokosmælk i en skål, rør den sammen til en marinade med de øvrige ingredienser og tilsæt til sidst kyllingekødet.
Lad det trække på køl i mindst 1 time – gerne natten over.
Sæt derefter det marinerede kød på spyd og steg dem på en varm grill eller under ovnens grillfunktion i ca. 5 minutter, til kødet lige akkurat er gennemstegt.
Peanutsauce
3 dl. kokosmælk
1 tsk. rød karrypasta
1 spsk. chilipasta
1 dl. piskefløde
5 spsk. hakkede peanuts
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
1 tsk. citronsaft
Kom 1/3 af kokosmælken i en gryde og tilsæt rød karrypasta og chilipasta, bring i kog og rør det sammen til en ensartet konsistens.
Tilsæt den resterende kokosmælk, piskefløde, peanuts, sukker, salt og citronsaft, bring i kog og lad blandingen simre i 5 minutter.
Server kyllingespyddene med peanutsauce og spicy agurkesalat.
Jeg glæder mig meget over at have bogen stående på hylden. Den er fyldt med skøn inspiration på mad, der smager helt fantastisk.
Bogen er sponsoreret af Politikens Forlag. Min mening om bogen er helt min egen!
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.