Jeg har fra Politikens Forlag modtaget “Det gode helbred” af forskningschef og overlæge Anne Tjønneland og seniorforsker Anja Olsen.
Kosten har betydning for vores risiko for at udvikle kræft. Hvordan det, vi spiser, påvirker risikoen for at udvikle kræft forskellige steder i kroppen, har Kræftens Bekæmpelse undersøgt via en stor befolkningsundersøgelse med data fra over 57.000 danskere, som man har fulgt gennem 20 år.
Kræftens Bekæmpelse er nu så langt med resultaterne, at forskerne er parate til at drage nogle konklusioner, og dem deler de ud af i denne bog, skrevet af forskningschef og overlæge Anne Tjønneland samt seniorforsker Anja Olsen.
Her får du den allerseneste nye viden om alt fra kød og fisk, frugt og grønt, kartofler og sukker til mælkeprodukter, alkohol og planteøstrogener. Samtidig indeholder bogen en opskriftsdel, hvor du får et helt konkret bud på en kost, der forebygger kræft, i form af 60 lækre opskrifter på grønne retter, fiskeretter, kød, salater m.m. Opskrifterne er udviklet af kokken i Kræftens Bekæmpelses kantine, Jens Jepson, og mange af dem serverer han således for medarbejderne dagligt.
Bogen er både for alle os, der gerne vil leve sundt og forbygge kræft i al almindelighed, men også for folk, der allerede har været ramt af kræft, og gerne vil ændre kosten fremadrettet, alene eller sammen med hele familien.
Det er en yderst inspirerende bog, der forklarer tingene enkelt og ligetil. Jeg kan rigtig godt lide, at her ikke er så mange løftede pegefingre om rigtig og forkert. Alsidighed og variation i kosten er vigtigt, og alt kan spises med måde. Der er super lækre fotos til opskrifterne.
Og mad kan gøre en kæmpe forskel. Det er ikke bare selv-udnævnte helsefanatikeres egne idéer, men underbygget videnskab gennem en lang årerække omfattende rigtig mange mennesker. Her påpeges også, at et af nutidens store problemer nok ikke handler så meget om, at vi spiser det forkerte, som at vi spiser for meget. Det fik mig til at tænke, at mange “kostretninger” som LCHF, stenalderkost, dukan, m.fl. måske er så tiltrækkende for mange, da man så kan fortsætte med at “overspise” – også uden at blive fed – bare man spiser nogle bestemte ting. Her føler jeg så igen trang til at nævne “fastekur 5:2” (den er ikke nævnt i bogen), for her stoppes netop op for den konstante overflod af mad, man udsætter sin krop for.
Når man siger, at man er ligeglad med hvad dårlig kost, alkohol og cigaretter gør ved ens krop, for man skal “huske at leve”, eller “man vil hellere nyde livet lige nu”, så skal man huske, at det kan komme til at betyde, at de sidste år man har at leve i, kan blive aldeles pinefulde.
Jeg synes, det må handle om at få det meste ud af det liv, vi har, i så lang tid som muligt – og her kan et bidrag, man helt selv har magt over, være at putte en kræftvenlig kost i sin krop.
Da jeg læste bogen igennem her i weekenden, slog det mig, at det nok ligner det jeg spiser meget godt. Bortset fra, at der anbefales en del mere fuldkorn end jeg spiser, men her pointeres også, at det godt kan erstattes med grøntsager. Jeg er så i den henseende på rette vej, og det er da dejligt at vide. Jeg har også i alt for mange år udsat min krop for alkohol, dårlig mad og alt for mange cigaretter, så det prøver jeg at råde bod på nu.
Til frokost i dag har jeg lavet en lækker salat fra bogen. Grønne asparges med parmesan og syrlige løg – det er så lækkert at leve godt.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.