Så er spændingen udløst og ventetiden ovre. Min hyldeblomstsaft er færdig, og hvor smager det altså bare helt vidunderligt.
Hyldeblomsterne er indsamlet i mandags i en ren vaskebalje. Den stod på bagsædet af bilen, mens vi var en kort tur i Rema på vej hjem. Hold nu op, hvor der lugtede i den bil. Jeg må indrømme, at jeg var noget skeptisk, og tænkte, at det ikke duftede, som jeg havde en idé om, at min hyldeblomstsaft skulle smage… Men opgive, det gør jeg ikke sådan lige, så jeg lavede min saft og ventede… og ventede.. Rørte lidt rundt undervejs og prøvesmagte, og den smagte allerede efter 1 døgn helt fantastisk, men her efter godt 3 døgn er det jo ikke til at få armene ned over. Jeg ELSKER min hyldeblomstsaft, og den der man kan købe, er der altså ikke brugt mange hyldeblomster på, tror jeg 😉
I dag har jeg blandet saften i forholdet 1:4. Så får man en god og kraftig saft, og det kan jeg godt lide. Den kan sagtens spædes med mere vand.
Jeg vil helst undgå konserveringsmidler, så jeg har kommet min saft i mindre bægere og sat det i fryseren. Jeg havde haft en idé om, at jeg skulle have lavet noget af det til isterninger, men mine isterningeposer lugtede absolut ikke godt, så de blev ikke brugt, men det ville have været smart. Så kunne man lige dumpe et par terninger i et glas vand.
Jeg har brugt øko citroner. Øko citroner da skallen jo ikke er sprøjtet – det er åbenlyst – men citroner, der ikke er øko, er også mere bitre i smagen. Det er nok alle giftstofferne i skallen 😉
Når saften har trukket og er siet, kan de “brugte” blomster anvendes til forskellige ting. Jeg har ikke brugt mine, men prøv at smutte en tur om Google, der er mange gode idéer. En umiddelbart tiltalende én af slagsen går ud på at hælde vodka over de brugte blomster, og så lade det trække nogle dage. Det skal nok give en god smag i en cocktail her i sommervarmen 🙂
Her året efter, har jeg lavet hyldeblomstsaft igen. I år har jeg klippet de grove stilke af hyldeblomst skærmene, og jeg har skrællet det gule af citronerne, skåret det hvide væk og skåret resten af citronerne i skiver. Der er sat nyt billede ind, så man kan se det 🙂 Det hvide fra citronerne kan være lidt bittert og det samme kan de grove stilke fra hyldeblomst skærmene. Jeg synes ikke rigtig, jeg kan smage forskel på de to måder at lave det på, men så er det afprøvet, og bittert er det i hvert fald ikke.
Der er også lavet en portion, hvor citron er skiftet ud med lime, og det smager også skønt.
Jeg har investeret i ½ l.’s plastflasker i god kvalitet med stor åbning, og dem har jeg frosset min saft i.
Jeg har også lavet forsøg med at hælde vodka over hyldeblomster. Ikke over de brugte blomster, men over helt friske. Hvis du synes det lyder spændende, så kig forbi hyldeblomst vodka.
Ingredienser til 2½ – 3 liter saft
60-70 hyldeblomstskærme
3 øko citroner – eller 5 lime
2 liter vand
1½ kg. rørsukker
3 spsk. citronsyre
De groveste stilke klippes af hyldeblomstskærmene, og de kommes i en stor gryde – eller skål – sammen med citronerne. Min gryde rummer 7 liter.
Vand, sukker og citronsyre bringes i kog.
Hældes over hyldeblomster/citroner.
Blandingen køler ned. Så kommes der låg på gryden/skålen dækkes, og den sættes i køleskabet i 3-4 døgn. Mit stod lige godt 3.
Der røres rundt nogle gange undervejs.
Blandingen hældes gennem et dørslag så hyldeblomstskærme og citroner sies fra.
Bagefter hældes saften gennem et klæde, så små urenheder sies fra.
Hældes på ønskede beholdere/flasker/glas.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.