En mud cake er vel nærmest en mellemting mellem en chokoladekage og en brownie. Det er en lidt tung kage med intens og lækker chokoladesmag.
Den holder sig fugtig i mange dage, og det er bedst at bage den et par dage før, den skal bruges.
Jeg har taget udgangspunkt i “Den Ultimative Chokoladekage”. Det er den bedste chokoladekage, jeg har smagt – og udviklet 🙂 Jeg har erstattet olie med smør, da jeg smelter det sammen med chokolade. Jeg har øget mængden af smør og sukker, og så er der pænt meget smeltet chokolade i. Det giver en lidt tungere kage, men den er stadig svampet og mega lækker, og smager fantastisk!
Der er stærk kaffe i kagen. Det fremhæver smagen af chokolade. Du kan erstatte kaffen med vand.
Karamel ganachen er lavet med mælkechokolade – og karamel selvfølgelig. Her i familien var vi på et tidspunkt ret vilde med Riesen karamellerne. Store karameller med chokoladeovertræk. Hvis du også var det, vil du elske den her karamel ganache!
Opbevar kagen ved stuetemperatur, hvis den spises over et par dage. Hvis du skal gemme den i længere tid, skal den nok på køl. Tag den ud fra køl 1 times tid, inden den skal spises.
Du kan dele kagen i bunde og bruge dem til en lagkage. Jeg har helt nederst i indlægget angivet mængder til forme i forskellige størrelser. Jeg har runde forme på 15, 20, 25 og 30 cm. så det har jeg lavet opskrifter til. Det er nemmest at dele kagen i bunde, når den har været en tur på køl – eller frost – først.
Det er blevet et lidt langt indlæg, men jeg har valgt at være grundig med både billeder og tekst til kagen og til karamel ganachen 🙂 Jeg havde overvejet at dele det i to indlæg, men det er også rart, når det hele er samlet.
Ingredienser – 1 form på 25 cm. – 16-20 pæne stykker
kagen
250 g. smør
250 g. god mørk chokolade – jeg bruger Valrhona Manjari 64%
korn af 1 vaniljestang
350 g. rørsukker
2½ dl. stærk kaffe – kold eller lun
2 dl. yoghurt naturel
3 æg
300 g. hvedemel
50 g. kakao
½ tsk. natron
1 tsk. bagepulver
karamel ganache
3 dl. piskefløde
50 g. glukosesirup
200 g. rørsukker
½ dl. vand
300 g. mælkechokolade – jeg bruger Valrhona Jivara
Start med at gøre formen klar. Min form på 25 cm. er 5 cm. høj, og det er lige lidt nok, så den har fået en strimmel bagepapir rundt i kanten, og så har jeg klippet et stykke ud, der er lagt i bunden også. Formen er smurt, inden bagepapiret er lagt i. Så skrider papiret ikke, når dejen hældes i formen.
Kom smør og chokolade i en skål, og smelt det sammen over vandbad. Jeg har kommet det i skålen til røremaskinen, for der skal det alligevel i som det første. Du kan også lave dejen i en almindelig skål, og bruge elpiskeren til at røre dejen sammen med.
Tag skålen fra varmen, når chokolade og smør er smeltet sammen, og sæt skålen i røremaskinen med piskeindsats.
Skil vaniljekornene ad med lidt af sukkeret.
Kom vaniljekorn og sukker i chokolademassen.
Rør det sammen.
Chokolademassen må gerne være lun, men hvis den er varm, skal du lade den køle lidt ned, inden du fortsætter.
Kom kaffe, yoghurt og æg i.
Pisk det sammen.
Bland mel med kakao, natron og bagepulver.
Si det.
Hæld melblandingen i røremaskinen på én gang under piskning ved medium hastighed.
Pisk kun lige til dejen er ensartet. Kør en dejskraber rundt i skålen og ned i bunden, og rør kort igen.
Hæld dejen i formen.
Bag kagen i en 150 grader varm ovn ved almindelig ovn i ca. 2 timer.
Køl kagen ned i formen på en rist.
Når kagen er kold, vendes den ud på et kagefad.
Dæk kagen godt med film, og lad den gerne stå et par dage – eller til dagen efter. Min stod 1 døgn 🙂
Chokoladen kommes i en skål. Hvis du bruger chokolade i plader, skal den hakkes groft.
Kom sukker og vand i en gryde. Rør det sammen og varm op.
Kog sukkermassen ved medium varme. Nu skal der ikke røres 😉
Til at starte med, ser den sådan ud.
Mens din sukkermasse koger, varmer du fløde og glukosesirup op i en lille gryde. Det skal røres i karamellen til sidst, og her bobler det voldsomt op. Fløden varmes, for at reaktionen ikke bliver for voldsom, men også for at smelte glukosesiruppen.
Du skal ikke røre i sukkermassen, men bare lade den stå og koge. Efter noget tid, begynder sukkeret at krystallisere, og det skal du ikke blive afskrækket af. Bare lad gryden stå.
Her er det helt krystalliseret, og begyndt at smelte igen i bunden af gryden. Jeg tog en gaffel og skubbede sukkeret, der sidder lidt op af siden i gryden ned, og jeg rørte lige en hurtig tur rundt i gryden med spidsen af en gaffel.
Så lader du den stå igen, og få minutter senere, er der fin og gylden karamel. Pas på, at din karamel ikke bliver for mørk, for så bliver den bitter.
Tag gryden fra varmen, og hæld fløden langsomt i den varme sukkermasse under omrøring. Det bobler voldsomt op, så kom kun lidt i ad gangen.
Hæld den varme karamelmasse over chokoladen, og lad det stå et par minutter.
Rør chokoladen ud.
Dæk ganachen med husholdningsfilm – helt ned på massen – og køl den ned til stuetemperatur.
Lad ganachen køle ned på køkkenbordet i et par timer, og sæt den så på køl et par timer. Når den er på køl, skal den røres let igennem hver ½ time ca. Man kunne sætte den på køl med det samme og spare lidt tid, men jeg er ikke glad for at putte varme ting i mit køleskab 😉
Nu skulle den gerne se sådan ud. Håber du kan fornemme konsistensen.
Kom en god klat på kagen.
Bred det ud med en palet eller en kniv.
Smør resten af ganachen på siden af kagen, og lav et lidt rustikt mønster på toppen med bagsiden af en spiseske. Her skulle jeg give mig selv snor på for ikke at gribe en palet og brede ganachen helt fladt ud på toppen 🙂 Jeg øver mig sommetider i at lave lidt rustikke ting, men altså hvor er det svært! 😀
Så er der kage! 🙂
Form på 15 cm.
90 g. smør
90 g. god mørk chokolade – jeg bruger Valrhona Manjari 64%
korn af ½ vaniljestang
125 g. rørsukker
1 dl. stærk kaffe – kold eller lun
½ dl. yoghurt naturel
1 æg
100 g. hvedemel
20 g. kakao
¼ tsk. natron
½ tsk. bagepulver
Form på 20 cm.
160 g. smør
160 g. god mørk chokolade – jeg bruger Valrhona Manjari 64%
korn af 1 vaniljestang
225 g. rørsukker
1½ dl. stærk kaffe – kold eller lun
1½ dl. yoghurt naturel
2 æg
200 g. hvedemel
30 g. kakao
¼ tsk. natron
½ tsk. bagepulver
Form 25 cm.
250 g. smør
250 g. god mørk chokolade – jeg bruger Valrhona Manjari 64%
korn af 1 vaniljestang
350 g. rørsukker
2½ dl. stærk kaffe – kold eller lun
2 dl. yoghurt naturel
3 æg
300 g. hvedemel
50 g. kakao
½ tsk. natron
1 tsk. bagepulver
Form på 30 cm.
360 g. smør
360 g. god mørk chokolade – jeg bruger Valrhona Manjari 64%
korn af 1½ vaniljestang
500 g. rørsukker
3½ dl. stærk kaffe – kold eller lun
3 dl. yoghurt naturel
4 æg
425 g. hvedemel
70 g. kakao
¾ tsk. natron
1½ tsk. bagepulver
Christina skriver
Mums den ser overrækker ud. Hvor får du dog ideerne fra. Vidste den til en kollega. Hun er ikke så meget til kaffe i kagen. Vi snakkede om at skifte det ud med romessens. Mon den så bliver lidt Ala skildpaddekage.
Hilsen Christina
Spisestuen skriver
Hej Christina.
Romessens i selve kagen, tror jeg ikke fungerer, men undlad kaffen og nøjes med almindeligt vand i dejen. Det kan man sagtens.
Hvis du gerne vil i retning af skildpadder, så kunne man flække den og lægge den sammen med en creme. Måske en skildpaddecreme af fløde og skildpadder. Det ville fungere fint med karamel ganachen på toppen 🙂
Jeg har opskrift på en skildpaddecreme her:
http://spisestuen.dk/2014/12/skildpadde-lagkage/
Halv portion af cremen er nok passende til et lag.
Hilsen Lene
Lotte skriver
Hej
Tror du man kan skifte den lyse chokolade ud med nougat til toppen? ☺
Spisestuen skriver
Det er jeg meget i tvivl om. Meget nougat er fyldt med fedt og andre stoffer, og det ved jeg ikke, hvordan opfører sig med resten.
Kristina Bossen skriver
Hvor køber du dit chokolade? (:
Spisestuen skriver
Som regel køber jeg det hos emilschokolade.dk og sommetider hos bagetid.dk 🙂
Hilsen Lene
Helena skriver
Kan jeg lave ganashen i dag og først smøre den på i morgen?
Spisestuen skriver
Hej Helena 🙂
Det kan du godt. Du skal bare ikke sætte den på køl.
Hilsen Lene
Mette Hjerrild skriver
Den ser virkelig lækker ud 🙂
Skal den virkelig bage i 2 timer?
Spisestuen skriver
Ja 🙂
Michaella skriver
Kan man bruge opskriften til cupcakes?☺️
Spisestuen skriver
Det kan du da i hvert fald 🙂
Ingelise skriver
Hvor ser denlækker ud, og dejligt med en udførlig fremgangsmåde. Din kage er så jævn, hvordan sikre du at den ikke hæver mere på midten end i siderne? Har hørt at nogle lægger et våd viskestykke om formen i ovnen, men har ikke selv prøvet det.
Spisestuen skriver
Jeg kommer ikke viskestykke om. Jeg gør præcis som der står i opskriften og ender med en ret lige kage.
Hilsen Lene