Jeg har fået gang i en hvedesurdej. Sådan en, der skal passes og fodres, og det er altså hyggeligt! Måske fordi, at det indtil videre, fungerer rigtig godt 🙂
Brødet her er i hvert fald skønt. Det har en lækker elastisk og fugtig krumme, og det er et brød med masser af smag. Det bliver ikke lige tørt. Jeg bagte også et i går, og det er stadig lækkert i dag.
Jeg kommer en lille smule gær i – udover hvedesurdejen. Jeg tror faktisk ikke, det er nødvendigt, når der er godt gang i surdejen 🙂
Hvedesurdejen er en våd surdej, og du skal sørge for at have fodret den ca. 12 timer, før du går i gang. Jeg fodrer min om morgenen, så er den klar til aften 🙂
Ingredienser – 1 stort brød
½ dl. hvedesurdej
½ l. koldt vand
5 g. gær
200 g. fint manitobamel
450 g. hvedemel
1½ tsk. salt
desuden blå birkes til drys
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Hvis du ikke har en røremaskine, kan du slå dejen sammen med en grydeske i en stor skål. Brug store bevægelser, så du får trukket dejen godt rundt. Sådan bagte jeg en del brød, inden jeg fik røremaskine. Det er virkelig hårdt, men det kan godt lade sig gøre.
Start med at bruge spaden, og rør dejen ved medium hastighed i 8-10 minutter, til dejen samler sig om spaden. Den falder dog ned igen, når maskinen stopper 😉
Skift til dejkrogen, og fortsæt med at ælte dejen i 10-15 minutter ved god hastighed, til den slipper siderne og bunden af røreskålen. Det er en glat og super elastisk dej.
Kom dejen i en 3-liters brødform, og bred den ud.
Drys birkes over dejen. Du kan også bruge sesamfrø eller andet. Jeg kommer drys på, så husholdningsfilmen ikke sidder fast i dejen, når den hæver 😉
Læg husholdningsfilm over formen, og sæt en elastik rundt om. En elastik forhindrer, at filmen falder ned i dejen 😉
Brødet sættes på køl, og hæver i ca. 12 timer.
Sættes i en 250 grader varm ovn (i bunden af ovnen) ved almindelig ovn i 10 minutter. Varmen sænkes til 225 grader, og brødet bages 30 minutter mere.
Løft brødet ud af formen, og køl det ned på en rist.
Susan Bjergbæk skriver
Det er simpelthen det mest fantastiske hjemmebagte franskbrød jeg nogensinde har prøvet! Det er et rigtigt franskbrød og ikke bare en bolle i stor format! Jeg er afhængig! ❤
Jakob Hedeager Valentin skriver
Kan men eventuelt bage det UDEN at bruge gær?