Manitobamel har super god bageevne. Det høje glutenindhold betyder, at melet kan binde mere væske end almindeligt hvedemel, så du får en saftig og lækker krumme, når du bager med manitoba. Det er også mel med masser af smag. Jeg er ret vild med det 😉
Ingredienser – 1 stort brød
½ l. kærnemælk
25 g. gær
200 g. fint manitobamel
300 g. hvedemel
1 tsk. salt
2 tsk. honning
Kom alle ingredienser i skålen til røremaskinen og ælt dejen godt – ca. 20 minutter – til den er blank og elastisk og slipper skålen.
Her i neonlysets klare skær 😀
Hæld dejen i en skål smurt med lidt olie og vend den rundt, så den bliver dækket af et tyndt lag olie. Så tørrer den ikke ud, når den skal hæve.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve lunt i ca. 2 timer, eller lad den hæve i køleskabet i 12-18 timer.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Her foretrækker jeg at drysse med groft mel. Jeg har brugt groft manitobamel. Du kan også bruge almindeligt mel.
Bøj/træk forsigtigt først den ene side ind til midten, og derefter den anden.
Læg brødet i en brødform på ca. 3 liter med sammenføjningen nedad.
Efterhæver lunt og tildækket i ca. 1 time. Hvis du har hævet dejen på køl, skal brødet hæve lidt længere.
Sættes i en 250 grader varm ovn ved almindelig ovn (nederst i ovnen) i 10 minutter. Herefter dæmpes varmen til 220 grader, og brødet bages i ca. 20 minutter mere.
Løft brødet ud af formen, og køl det ned på en rist.
Marlene skriver
Hmmdet ser lækkert ud. Tror du det er for fugtigt til at hæve i en kurv, ved den sidste hævning?
Mvh Marlene
Spisestuen skriver
Jeg har desværre slet ingen erfaring med hævekurve, så det ved jeg faktisk ikke, men det er en ret blød dej. Hvis du har erfaring med hævekurve, kan du nok bedømme det. Og så kan du jo altid lægge den i en form, hvis du synes, den er for våd til kurven.
Hilsen Lene
Birgit Hansen skriver
Uhm!!! Ser godt ud må jeg prøve til weekenden
Jeannette skriver
Tusind tak for mange gode opskrifter, er allerede ved at bage dette brød for anden gang 🙂 det er super lækkert!
Spisestuen skriver
Velbekomme <3 Skønt at du er glad for opskriften 🙂
Malene Krogh Thyssen skriver
Tak for opskriften på et fantastisk lækkert brød, som er røget direkte ind på 1. pladsen på min liste over hjemmebagt brød! Det er virkelig nemt at lave, og så er det bare super fugtigt og lækkert pga. kærnemælken.
Spisestuen skriver
Velbekomme – og tak for din søde kommentar.
Hilsen Lene
Sarah skriver
Kan brødet bages i 2 mindre forme (har ikke en 3 l form) og skal bagetiden så forkortes?
Maia Dalby skriver
Ja, men som du skriver forkorte bagetiden