Du starter om morgenen på dag 1. Tre døgn senere på dag 4, har du et færdigt brød, så det tager lidt tid, men det passer jo sig selv det meste af tiden 😉 – og det ender med et skønt brød. Brødet er bagt på rugmel og sigtemel, og det giver en rigtig god smag.
Jeg har en plan om at lave rugbrødslagkage en dag, og her er det bedst at bruge rugbrød uden kerner. Jeg synes, det kunne være sjovt at prøve at bikse sådan et sammen selv.
Farven på brødet er lidt lys, men du kan tilsætte dejen 1 spsk. brændt maltmel, så får det en fin mørk farve. Jeg bruger jævnligt brændt maltmel i mine rugbrød, men har ikke fået det i dejen her. Jeg har dog tilføjet det i opskriften.
Ingredienser – 1 stort brød
dag 1
1 dl. vand
½ dl. yoghurt naturel – det kom ikke med på billedet 😉
gær på størrelse med en ært
1 dl. rugmel
dag 3
1 dl. vand
100 g. rugmel
dag 4
4 dl. lunt vand
400 g. rugmel
400 g. sigtemel
1 spsk. brændt maltmel – kan udelades
1 spsk. salt
2 spsk. honning
Ingredienserne under dag 1 røres sammen. Jeg startede mandag morgen.
Dæk skålen med film, og lad den stå på køkkenbordet i to døgn.
Efter 2 døgn tilsættes ingredienserne under dag 3. Jeg var nu nået til onsdag morgen.
Skålen dækkes med film og sættes på køl i 1 døgn. Dejen hæver fint op.
Nu kommes fordejen i en røreskål, og ingredienserne under dag 4 tilsættes. Jeg var så nået til torsdag morgen.
Dejen æltes godt. Den slipper siderne og bunden i skålen.
Kom dejen i en skål – eller lad den blive i røreskålen – og lad den hæve lunt og tildækket i 1-2 timer. Den skal hæve til omtrent dobbelt størrelse.
Tag dejen ud på et bord drysset med rugmel.
Ælt dejen igennem, og form den til et brød, der lægges på bageplade.
Brødet prikkes med en lang-tynd-ting. Jeg har brugt en dims, der bruges til at tjekke om kager er færdigbagte. Det synes jeg ikke den er fantastisk til, men den er rigtig godt til at prikke rugbrød med 🙂 Prik hele vejen igennem brødet ned til bagepladen. Du kan også bruge en kødnål.
Prik hele brødet med et par centimeters mellemrum.
Brødet pensles med vand.
Brødet hæver lunt og tildækket i 1-2 timer. Det skal hæve til knap dobbelt størrelse. Pensl brødet med vand igen.
Sæt brødet i en 250 grader varm ovn nederst i ovnen i 5 minutter. Varmen sænkes til 200 grader, og brødet bages i 45 minutter mere.
Køl brødet af på en rist.
Opbevar brødet i en frysepose ved stuetemperatur.
Sabine skriver
Sønderjysk rugbrød er absolut favorit hjemme hos os – så det er SÅ skønt at du bringer en opskrift for jeg har altid succes med dine opskrifter – TAK <3 Nu skal jeg da til at bage dem selv 🙂 Hvor køber man brændt maltmel??
Spisestuen skriver
Jeg køber brændt maltmel hos bagetid.dk 🙂
Så dejligt at høre, at du er glad for opskrifterne.
Hilsen Lene
Trine skriver
Tak for opskriften. Hvis jeg nu har en surdej i forvejen, burde jeg så kunne til dag 4? 🙂
Mvh Trine
Lillian skriver
Hej
Jeg har brugt en surdej (med hvedemel) jeg havde i forvejen og forsatte fra 4. dagen. Havde ingen brændt maltmel, men erstattede honning med mørk sirup fordi jeg tænkte det ligner smagen af malt 🙂 , lavede mange dybe prik i brødet med en strikkepind og bagte brødet i form. Det blev et dejligt brød, som smagte og havde strukturen, som sønderjysk rugbrød. Mange tak til ‘spisestuen’ for inspiration.
Bent Christensen skriver
Sønderjysk rugbrød er fortrinlig til at lave rugbrødschips af. Bare igang, skønt som snacks, underlag til små hapseforretter og til ostebordet. Men pas på, folk stjæler det, fylder lommerne.
Frank Haagensen skriver
Hvis jeg nu har en surdej stående, hvor meget skal jeg så bruge ???
Vh Frank
Jens Holm Møller skriver
2 dl
Zenia skriver
Er det med varmluft
Charlotte skriver
Man kan vel også forme til mini brød ala rufler, og bare forkorte bagetiden?
Det skal absolut prøves.
Er vokset op i Erritsø og jan huske den sirligeduft fra det lokale rugbrødsbageri.
Sår straks i gang
Line skriver
Kan man bruge andet end sigtemel?