Små bløde boller med masser af rugkerner, græskarkerner og chokolade, der er trillet i hakkede pekannødder. Du kan bruge andre nødder eller mander til at trille bollerne i 🙂
Dejen hæver første gang i 24 timer på køl. Den lange hævetid gør noget rigtig godt for smagen, og kernerne har brug for at suge væske til sig, så de bliver dejligt bløde.
Jeg bager dem en smule anderledes, end jeg normalt ville bage boller af en våd dej. Normalt ville jeg sætte dem ind ved høj varme (225-250 grader). Det skal du ikke gøre med dem her. Chokoladen vil branke, når den smelter, og så smager den ikke godt! De skal have lavere varme – omkring 200 grader – og bages midt i ovnen, så branker chokoladen ikke, men smager bare godt 🙂
Mine små boller er kraftigt inspireret af Lagkagehuset’s “chokorug”. Jeg har hørt om dem – og set billeder af dem – men har ikke selv smagt dem – endnu 😉
Jeg er fan! Det er en skøn hapser, der både smager og mætter godt 🙂
Bollerne er dejlig lette i det, selvom de er fyldt med fuldkorn 🙂
Ingredienser – ca. 22 styk
4 dl. vand
12½ g. gær
50 g. rugmel
300 g. hvedemel
150 g. knækkede rugkerner
100 g. græskarkerner
1 tsk. salt
3 spsk. ahornsirup
2 spsk. kakao
1 tsk. brændt maltmel
200 g. god mørk chokolade
desuden bruges ca. 200 gram hakkede pekannødder til at trille bollerne i.
Alle ingredienser til dejen – bortset fra chokolade – kommes i skålen til røremaskinen og røres godt sammen. Brug spaden, for det er en ret tynd dej.
Kom dejen i en beholder med låg – eller en skål, der dækkes med husholdningsfilm.
Sættes på køl i 24 timer.
Hak chokoladen groft og kom den i.
Chokoladen vendes rundt i dejen med en ske.
Nødderne hakkes fint og kommes i en dyb tallerken. Jeg bruger en lille iskugleske til at tage dejen med. Den rummer ca. ½ dl. og hver dejklump vejer ca. 50 gram 😉 Hvis du ikke har en lille iskugleske, bruger du bare en spiseske.
Tril dejklumperne i de hakkede nødder.
Sættes på bageplade.
Hæver lunt og tildækket i 30-45 minutter.
Bages ved 200 grader almindelig ovn midt i ovnen i ca. 18 minutter.
Køl bollerne af på en rist.
Charlotte skriver
Kan man undlade malt-melet? 🙂
Spisestuen skriver
Det kan du sagtens 🙂 Det kommes mest i for farvens skyld.
Hilsen Lene