For ikke længe siden lavede jeg et indlæg, der hedder Rugbrød med kerner – nemt og hurtigt, og her skrev jeg, at jeg ville prøve at koldhæve dejen. Det har jeg gjort, og jeg synes, at det her rugbrød skal have sit eget indlæg, for jeg er stor fan! Ingredienserne er de samme. Det er kun mængden af vand, der er en smule anderledes, da kernerne ikke suger så meget væde, når dejen koldhæver, som når kernerne koges først.
Det er stadig et mildt og lækkert brød med masser af bløde kerner, men det gør lidt ekstra godt for smagen at koldhæve dejen, og så er det bare nemmest, når alle ingredienser røres sammen, hældes i formen og hæver natten over, og så er brødet klar til at blive bagt 🙂
Ingredienser – 1 stort brød bagt i en 3 liters form
½ l. koldt vand
3,3 dl. mørk øl – kan erstattes med vand
1 dl. yoghurt naturel – eller andet surmælksprodukt
25 g. gær
300 g. knækkede rugkerner
150 g. hvedemel
600 g. rugmel
2 tsk. brændt maltmel – kan undlades
1 spsk. groft salt
1 spsk. ahornsirup – eller honning
Alle ingredienser kommes i skålen til røremaskinen og røres godt og længe – omkring 10 minutter.
Kom dejen i en rugbrødsform på 3 liter, og glat overfladen ud. Hvis du ønsker drys på dit brød, er det her, du skal komme det på. Jeg tænker, at det ville være lækkert med masser af birkes på toppen 🙂
Dæk formen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 10 timer. Om det lige bliver en time til eller fra, gør ikke den store forskel 😉
Fjern forsigtigt filmen.
Brødet bages i en 180 grader varm ovn ved almindelig ovn i 1 time og 45 minutter.
Vend brødet ud af formen, og køl det ned på en rist.
Hvis du ikke ønsker sprød skorpe på dit brød, køles det ned pakket ind i et fugtigt/hårdt opvredet viskestykke.
Når brødet er koldt, opbevares det i frysepose ved stuetemperatur.
Gunnar Rasmussen skriver
MIT rugbrød hævede ikke. Hvad kan grundet ha været?
Mette Frederiksson skriver
Måske har din gær været for gammel eller din vædske for varm
Minna fra Grønland skriver
Har bagt denne opskrift flere gange nu. Den er supergod 😊.
Selvom jeg bruger tørgær, lykkes det hver gang. I dag har jeg prøvet at lave dejen med tørrede grønlandske urter – grønlandspost og kvan. Så jeg glæder mig til det er hævet færdigt i køleskabet 😇