Mine nyligt indkøbte Lékué minibrødforme er oplagte til små morgenbrød – eller til kuvertbrød 🙂
Dejen er super nem at have med at gøre. Den skal æltes rigtig godt, og så puttes den i formene med det samme. Du kan enten hæve dejen på køl i 10-12 timer, eller du kan lade den hæve ved stuetemperatur i 3-4 timer. Begge metoder giver skønne brød, men koldhævning er jeg størst fan af, for der er god smag i sådan et koldhævet brød 🙂
Hvis du ikke har de små forme, kan du komme dejen i en 3 liters form – eller i to 1½ liters forme. Det giver et super lækkert brød 🙂
Og for dem der godt kan lide Nutella på lyst brød, er det jo heldigt, at jeg lavede en portion “Nutella – hjemmelavet og lækker” i formiddags 🙂
Ingredienser – 12 styk
4 dl. koldt vand
100 g. yoghurt naturel
8 g. gær
100 g. rugmel
400 g. hvedemel
1 tsk. salt
1 tsk. honning
Kom alle ingredienser i skålen til røremaskinen og rør med spaden ved medium hastighed i 5 minutter. Dejen samler sig om spaden og slipper skålen.
Skift til dejkrogen og ælt ved medium/lav hastighed i 15-20 minutter.
(Hvis du ikke har en røremaskine, kan du slå dejen sammen med en grydeske i en stor skål. Kræver gode arme og tålmodighed)
Du skulle nu gerne have en blank og super elastisk dej.
Hæld dejen ud på et bord drysset godt med rugmel. Drys også rugmel over dejen.
Skær dejen i 12 stykker, og læg det i formene.
Hæver lunt og tildækket til dobbelt størrelse i 3-4 timer eller 10-12 timer i køleskabet.
Sæt gerne en lille folieform med kogende vand i bunden af ovnen, når du bager brødene, så får de en skøn skorpe.
Bages i en 220 grader varm ovn ved almindelig ovn i 15 minutter. Tag de små brød ud af formene, og sæt dem i ovnen igen i 5 minutter, så bliver de sprøde over det hele. Hvis du synes, det er for besværligt, så bager du dem bare i 20 minutter 😉
Køl de små brød ned på en rist.
Dorthe skriver
Ser super lækkert ud, det skal prøves
Hvor lang tid skal et stort brød bage?
Spisestuen skriver
Det skal have ca. 40 minutter 🙂
Når du har taget det ud af formen, skal det lyde hult, når du banker på det i bunden.
Sæt det evt. i ovnen i 5-10 minutter, når du har taget det ud af formen, så det bliver sprødt.
Hilsen Lene
Tanja Kjærsgaard skriver
Hej Lene
Jeg er ved at lave dit lækre brød nu, men bare i en 3 l. rugbrødsform. Og den står lige nu på køkkenbordet, dækket til og hæver.. Meeen er godt nok lidt spændt på hvordan den bliver/er om et par timer, for synes godt nok at dejen var lidt tynd/sjasket, da den havde været en tur på de 20 min. i røremaskinen. Jeg har fulgt din opskrift fra punkt til prikke, men har desværre mine bange anelser. Tanja.. :o)
Spisestuen skriver
Hvis du har fulgt min opskrift til punkt og prikke, får du et skønt brød 🙂
Dejen er meget blød, og det skal den være.
Hilsen Lene