Jeg har udviklet en opskrift på det skønneste fuldkornsbrød med ølandshvede 🙂 Super saftigt og lækkert brød! Skønt til morgenmad, med pålæg i madpakken eller til frokost. Det er også et rigtig godt brød til sandwich.
Dejen røres sammen om aftenen, og hældes i brødforme. Hæver på køl i 12 timer, inden de bages. Så kan man få lækkert og nybagt brød om morgenen 🙂
Vi er fuldstændig pjattede med det her brød. Det gør noget rigtig godt for smagen, at det hæves i mange timer på køl, og så smager brød bagt med ølandshvede bare vildt godt 🙂
Jeg har bagt to mindre brød i 1½ liters forme. Man kan også bage ét stort brød i en 3-liters form. Så skal bagetiden bare forlænges med 10-15 minutter.
Ingredienser – 2 mindre brød eller 1 stort
6 dl. koldt vand
1 dl. yoghurt naturel
10 g. gær
700 g. fuldkorns ølandshvedemel
1½ tsk. salt
2 tsk. honning
Kom alle ingredienser i skålen til røremaskinen, og ælt dejen ved medium hastighed med spaden i 5-10 minutter, til den slipper skålen og samler sig om spaden. Den er nu blank og super elastisk.
Hvis du ikke har en røremaskine, kan du røre dejen sammen i en stor skål ved at slå den sammen med en grydeske. Det fungerer fint, men er en smule hårdt 😉
Fordel dejen i to forme på ca. 1½ liter (eller i én 3-liters form).
Dæk formene med alufolie eller husholdningsfilm, og sæt dem i køleskabet i 12 timer.
Tag formene ud af køleskabet, og lad dem stå på bordet, mens ovnen varmer op til 250 grader almindelig ovn.
Drys brødene med lidt fuldkornsmel.
Sæt brødene i en 250 grader varm ovn ved almindelig ovn i 5 minutter. Herefter dæmpes varmen til 200 grader, og brødene bager videre i 35-40 minutter.
Hvis der laves ét stort brød, skal det bage i 5 minutter ved 250 grader, og 45-50 minutter mere ved 200 grader.
Vend brødene ud af formene, og lad dem afkøle på en rist.
Brødene holder sig saftige og lækre, hvis du putter dem i fryseposer, når de er kølet ned. De skal opbevares ved stuetemperatur.
Brødene egner sig også fint til at komme i fryseren.
Birgit skriver
Tak for en rigtig god opskrift på , som du selv skriver, saftige og lækre brød! De bages bestemt igen.
Bente Lyngsby skriver
Superfin anvisning på det nemmeste rugbrød jeg til dato har bagt, hele min familie var enige med mig, det gør vi igen, så lækker en krumme og smag.
Lene skriver
Desværre blev mit brød kun halvt så højt som vist.
Jeg spekulerer på hvad der gik galt. Fulgte opskriften nøje.
Smagen er dejlig.
Jeg prøver nok igen.
Dorte skriver
Mine er heller ikke så høje – har du fundet ud af hvad der går galt?
Vh Dorte
Jette Henriksen skriver
Dejligt brød, spiser kun det, kan ikke tåle alm. rugbrød grundet en tarmsygdom. Mine børnebørn har fået deres far til at bage brødet, kaldet “mormor”brød, det har betydet at madpakkerne bliver spist.
Ebba skriver
Hvad er ølanfshvede ??
Kan man bruge en anden slags mel ?
Ebba skriver
ØLANDSHVEDE