Denne dej kan virke en smule omstændig at få lavet, men det er det hele værd, for der udvikles god smag i brød, når dejen langtidshæves 🙂 og den passer jo sig selv det meste af tiden.
Min dej har ikke været på køl i processen, så vi har fået nybagte rundstykker i formiddag 😉 Du kan bruge en lidt en anden metode, hvor de formede rundstykker hæves på køl natten over, og den står nederst i indlægget. Det kan være smart, hvis man ønsker nybagte rundstykker, kort tid efter man er stået op om morgenen 🙂
Den der seje/sprøde skorpe, som er ret lækker, fås ved at lave damp i ovnen. Normalt ville jeg kaste 1 dl. kogende vand ind i bunden af ovnen, lige når jeg har sat brødet ind, men det har jeg ikke gjort i dag. Jeg har en helt ny ovn til at bage i, og jeg kan ikke bære, at den skal fyldes med kalkpletter 😉
Det er skønne rundstykker og brød bagt på helt enkle ingredienser. Der er ingen fedtstof i dejen, for jo mindre fedtstof, jo sprødere skorpe, kan man få 🙂 Dejen er udelukkende lavet på almindeligt hvidt hvedemel. Helt og aldeles politisk ukorrekt, men de smager bare skønt 🙂
Jeg har lavet 9 rundstykker på 80 gram stykket og 2 mindre franskbrød af resten af dejen 🙂 Hvis du laver rundstykker af hele portionen, får du ca. 18 styk 🙂
Ingredienser – 9 rundstykker og 2 mindre brød
Dag 1 om aftenen
4 dl. koldt vand
10 g. gær
400 g. hvedemel
Dag 2 – 10-12 timer senere
2 dl. vand
20 g. gær
1 spsk. salt
1 spsk. sukker
ca. 550 g. hvedemel
Endvidere bruges 1 æg + 2 spsk. mælk til pensling og birkes til drys
Dag 1 om aftenen røres vand, gær og hvedemel sammen.
Dejen står tildækket på køkkenbordet i 10-12 timer.
Dag 2 (10-12 timer senere) tilsættes resten af ingredienserne, og dejen æltes godt til den er blød og elastisk.
Hæver lunt og tildækket i 1½ time.
Tag 720 gram dej og del i 9 stykker på 80 gram stykket.
Formes til rundstykker, der sættes på bageplade.
Efterhæver lunt og tildækket i 2 timer.
Pensles med sammenpisket æg, og drysses med birkes.
Den resterende dej deles i to stykker, der hver formes til et mindre brød – eller du kan lave ét stort 🙂
Efterhæver lunt og tildækket i 2 timer.
Pensles med sammenpisket æg og drysses med birkes. Ridses med en skarp kniv.
Rundstykkerne bages først. De sættes i en 250 grader varm ovn ved almindelig ovn i 5 minutter. Varmen sænkes til 225 grader, og de bages i 10 minutter mere.
Køl rundstykkerne af på en rist.
Franskbrødene sættes ind i en 225 grader varm ovn ved almindelig ovn, og bages i ca. 25 minutter.
Køles af på en rist.
Fremgangsmåde ved koldhævning:
Dag 1 starter du tidligt om morgenen og rører vand, gær og hvedemel sammen.
Dejen står tildækket og lunt i 10-12 timer.
10-12 timer senere kommer du ingredienser listet under “Dag 2” i, og ælter dejen til den er blød og elastisk.
Lader dejen hæve lunt og tildækket i 1½ time.
Former 18 rundstykker à ca. 80 gram.
Sætter dem på bageplade, og lader dem efterhæve tildækket på køl til næste morgen.
Om morgenen tager du rundstykkerne ud af køleskabet, og lader dem stå på bordet til ovnen er varmet op til 250 grader almindelig ovn.
Rundstykkerne pensles med sammen pisket æg og drysses med birkes.
Bag rundstykkerne i 5 minutter ved 250 grader. Sæt varmen ned til 225 grader, og bag dem i 10-12 minutter mere.
Mariane Buchhave skriver
Super lækre rundstykker, har dog puttet gulerødder og kerner i, det kan klart anbefales ❤️
Vi behøver faktisk ikke andre hjemmesider super gennemprøvede