Køleskabsdej er en dej, du har stående i køleskabet 😉 Den kan stå der en uges tid, og du tager bare klatter af dejen med et par spiseskeer og sætter på bageplade, når du har lyst til nybagte og lækre boller. Du skal kun vente på, at ovnen varmer op 🙂
Dejen ændrer konsistens over tid og bliver tyndere i det. Derfor skal du røre lidt mere mel i efter 3-4 dage, til dejen har samme konsistens, som til at starte med.
Skønne boller til morgenmaden eller madpakken 🙂
Køleskabsdejen kan varieres i det uendelige med forskelligt fuldkornsmel og forskellige slags frø/kerner og/eller nødder.
Portionen her i opskriften er ikke så stor, for jeg har udviklet opskriften over nogle dage, så her er bagt en del boller 😉 men gang endelig op med 2 eller 3 🙂
Ingredienser – dej til 10-12 boller
½ l. lunt vand
10 g. gær
1½ tsk. salt
2 spsk. ahornsirup – eller sukker, honning, sirup eller anden sødning
2 spsk. olivenolie
100 g. græskarkerner – eller andre frø/kerner eller nødder
200 g. fuldkorns ølandshvedemel – eller anden fuldkornsmel
450 g. hvedemel
Alle ingredienser til dejen røres godt sammen. Jeg passer på mit skrog for tiden, og bruger røremaskinen til alt det, jeg kan, men du kan sagtens røre dejen sammen med en grydeske.
Hæld dejen i en skål smurt med olie.
Dæk skålen med film, og sæt den på køl.
Lad dejen stå på køl i 18 timer, inden du begynder at bruge af den.
Når du ønsker nybagte boller, sættes dejen på plade med to skeer, og ovnen varmes op til 250 grader almindelig ovn.
Jeg har drysset to af bollerne med birkes, for det er jeg ret vild med, men drys med det du har lyst til – eller undlad det 🙂
Bollerne bages ved 250 grader almindelig ovn i 5 minutter. Varmen sænkes herefter til 225 grader og bollerne bages videre i 8-10 minutter.
Køl bollerne ned på en rist.
Tania skriver
Sikke en spændende opskrift med mange muligheder – den skal jeg helt sikkert prøve i min ferie 🙂
Tror du man kan bage flere plader på samme tid eller skal de bages hver for sig, hvis man laver mange boller?
Og hvis man nu ville tilsætte fx gulerødder, skal der så mere mel i?
De bedste hilsner
Spisestuen skriver
Hvis du bager med varmluft, kan det godt lade sig gøre at bage flere plader på samme tid. Jeg er ikke glad for at bage brød med varmluft og ville bage en plade ad gangen, men kender flere der er glade for at bage med varmluft, så…
Hvis du tilsætter gulerødder skal der måske lidt mere mel i. Dejen skal have konsistens som tyk grød. Hvis du kommer gulerødder i dejen, tror jeg ikke du kan have den stående mere end 1-2 dage 🙂
Hilsen Lene
helle Hollesen skriver
Hej Lene.
Det var dog en fantastisk sjov ide med denne her køleskabsdej. Så kan man hurtigt trylle friskbagte boller frem lige meget til hvad. Kan man mon gøre det samme med Manitobadejen? Vi er helt vilde med denne seje krumme, du får i disse boller. Men nu skal denne køleskabsdej have en chance.
Hvor er det dejligt at se, at du atter har fået lyst og kræfter til at “lege” lidt i køkkenet.Selvfølgelig skal du sørge for at gøre det så nemt og praktisk som muligt. Det gør vi andre jo også. For det skal jo være sjovt og ikke en sur pligt, når der arbejdes i køkkenet.
God weekend!
M.V.H. og knus,
Helle Hollesen
Spisestuen skriver
Hej Helle 🙂
Det kunne man godt forsøge med manitobadejen. Så skal du have gærmængden ned på det samme som her og tilsætte mere væske, så dejen får konsistens som tyk/stiv grød.
Også en skøn weekend til dig.
Hilsen Lene
Mai-Britt skriver
Hej Lene
Jeg har her i weekenden forsøgt mig med din køleskabsdej, og den smagte helt fantastisk. Dog blev mine boller MEGET flade. Dejen var forholdsvis tynd da jeg tog den ud af køleskabet – ikke sådan at den flød ud, men de så flade ud på pladen. Jeg håbede så at de ville hæve op, og det gjorde de også lidt, men slet ikke nok.
Jeg har puttet de angivne mel mængder i.
Har du en ide til hvad jeg har gjort forkert? Vil meget gerne forsøge at bage dem igen da de smagte rigtig godt og holdt sig friske længe, men vil selvfølgelig gerne have lidt mere højde på dem næste gang.
På forhånd tak for hjælpen 🙂
Spisestuen skriver
Hvis dit køleskab er meget koldt, skal du muligvis have den dobbelte mængde gær i dejen.
Alle meltyper suger vand forskelligt, så jeg tænker, du skal have lidt mere hvedemel i, så dejen får konsistens som en stiv grød.
Håber det lykkes bedre næste gang 🙂
Hilsen Lene
Mai-Britt skriver
Hej Lene
Tusind tak for svar. Jeg prøver at have mere fokus på konsistensen næste gang, for de smager bare så godt at jeg ikke lige vil give op 🙂
Ane Mendel skriver
Tusind takk til den personen som delte oppskriften på “kjøleskapsboller”! STOR glede i hjemmet idag morges 😀
Jeg lavede dejen i går formiddag, og havde den i køleskabet natten over, og ved 9tiden, så lavede jeg min aller første bolle. SKØNT med en friskbagt bolle på morningen, og jeg glæder meg til at have det samme hver morgen. Dejen skulle eftersigende kunne “vare” i lidt mindre end en uge, så nu ser jeg an. Dejen voksede fint til ca dobbelt størrelse i skålen, natten over.
Fint hævet. fin smag (måske lidt for meget til den søde side, for min smag) og bagtes fint!
Jeg tog en hånfuld dej ud. formede den rund og flad på bradepanden. Tændte ovnen på 225. Gik på badet. Da jeg kom tilbage efter 5 minutter, så var ovnen varm. kom den i ovnen og satte timeren på 15 minutter. Nemmere blir det altså ikke <3 Super idè, som jeg endelig har fået testet ud 🙂 Hvem ved, måske blir det liiiige en ekstra bolle senere <3
Det skal lige siges at jeg ikke fulgte opskriften (da jeg bruger hvad jeg har i skabene). Bortset fra at jeg startede med samme mængde vand (0,5 Liter), så jeg vidste nogenlunde hvor mange boller/skål det blev 🙂
Synes bare jeg vil dele denne geniale måde for en dovenlas, som mig, til at få friskbagt brød HVER DAG <3
P.s.
Min dej blev lidt fastere i konsistensen end opskriften (fordi jeg slumpede og brugte grovmel og havregryn). men det gør åbenbart ikke noget!
Spisestuen skriver
Tusind tak for din skønne kommentar 🙂
Jeg er glad for, at jeg kunne inspirere dig.
Hilsen Lene
Avalina heiberg skriver
Jeg elsker den opskrift bruger også dejen til en hurtig pizzabund engang imellem. Skal bare bredes tyndt ud og forbages lidt, og så fyld på mums. Laver også sandwich brød (dobbelt bolle str), de er et hit til madpakken
Sanne Høstgaard skriver
Når du vil bage bollerne, hvor lang tid skal de så være udenfor køleskab, før de er klar til at bage?
Tak for en spændende opskrift