Nogen i familien har fået en del pizza de sidste par dage – og det kommer der ingen klager på 😉 Jeg har nørdet med en pizzaopskrift med forskellige muligheder. Du kan lave dejen, hæve den og lave din pizza. Du kan også komme den færdighævede dej på køl i op til 24 timer, eller du kan komme den i fryseren. Her blev jeg lidt overrasket. Jeg har haft dej både på køl i 24 timer og på frost. Den dej, der har været på frost, er super fin og lækker at arbejde med, når den er tøet. Så blev jeg så klog. Fremover har jeg vist pizzadej på frost 🙂 Den er også fin nok efter køl, men fastere i konsistensen og knap så smidig at arbejde med, som den der har været på frost.
Jeg har også prøvet at lave en hvid pizza. Det er en pizza uden tomatsovs 😉 Jeg har kommet hvidløgsolie, parmaskinke, brieost og revet mozzarella på. Det er altså bare den bedste kombi på en pizza, jeg nogensinde har smagt! Ren lækkerhed og mine smagsløg danser en happy dance 🙂
Med hensyn til størrelsen på din pizza, bestemmer du jo selv. Hvis du deler dejen i 4, får du 4 mindre pizzaer, der måler ca. 20-25 cm. i diameter. Jeg har også prøvet at dele den i to, så der bliver 2 større pizzaer på ca. 33 cm. i diameter ud af portionen. Personligt synes jeg, størrelsen på de mindre pizzaer er bedst, men de store pizzaer er meget nemmere at forme… Dilemma..
Jeg har brugt en type “00” hvedemel til min pizza. Det er hvedemel med et lidt højere glutenindhold. Hvis du går op i den slags, så kan du se det på varedeklarationen på pakken med mel. Du skal kigge på proteinindholdet. Proteinindholdet i Kornkammeret’s hvedemel (bruger jeg normalt) er på 10 gram. I den her type “00” mel er det 11 gram, så der er ikke den store forskel. Du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel til opskriften. Mel med højt glutenindhold, vil man gerne have i en pizza, så her batter det noget at bruge Manitoba hvedemel. Her er proteinindholdet på 16 gram (i den pose jeg har i skabet), og det har de jævnligt på spotvare-hylden i Netto.
Du finder også opskriften på en hurtig tomatsovs her i indlægget.
Lille pizza med tomatsovs, skinke og revet mozzarella 🙂
Stor pizza med hvidløgsolie, parmaskinke, brieost og revet mozzarella 🙂
Super sprød og lækker kant 🙂
Tynd og sprød bund 🙂
Ingredienser – 4 små pizzaer (20-25 cm.) eller 2 store (ca. 33 cm.)
3 dl. lunt vand
12½ g. gær (¼ pakke)
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 spsk. olivenolie
500 g. hvedemel
Hurtig og god tomatsovs
1 dåse hakkede flåede tomater
1 dåse koncentreret tomatpure
2 spsk. olivenolie
1 tsk. sukker
½ tsk. hvidløgspulver
1 tsk. tørret basilikum
Hvidløgsolie laves af 2 fed pressede hvidløg og ½ dl. olivenolie, der røres sammen.
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe. Den skal have 15-20 minutter, og ender med at være elastisk og lækker. Den slipper siderne på skålen i røremaskinen, men sidder stadig fast i bunden af skålen.
Del dejen i ønsket størrelse. Formes til kugler, og lægges i et fad smurt med olivenolie. Tril kuglerne rundt, så de er dækket af olie.
Dæk fadet med film, og lad dejen hæve lunt i 2 timer.
Du kan nu komme din dej på køl i op til 24 timer, eller den kan komme på frost. Hvis du vil have den på køl/frost, er det vigtigt, at du hæver dejen i den skål/beholder, som dejen skal på køl/frys i. Du kan ikke flytte på dejen, når den er færdighævet, uden den falder sammen, og det må den ikke.
Her kan du se to kugler, der er færdighævede i en beholder til frost. Jeg lagde husholdningsfilm over, mens de hævede, og da de var færdighævede, kom der låg på, og beholderen kom i fryseren.
Her er den frosne dej. Den tør på et par timer. Når den tør, falder den sammen, men det betyder ikke noget, for den er fin at arbejde med, og den hæver som den skal i ovnen.
Til tomatsovsen kommes alle ingredienser i en høj skål.
Giv det en tur med stavblenderen, og så er sovsen klar til brug.
Uanset om din dej lige er færdighævet på køkkenbordet, er kommet ud af køleskabet, eller er tøet efter en tur i fryseren, er fremgangsmåden til at lave pizza den samme.
Du tager en kugle ud på et meldrysset bord. Den skubbes, trækkes og rykkes i facon, som du bedst kan. Sørg for at dejen er tykkere i kanten. Hvis du ikke kan få det til at lykkes med at skubbe og trække i dejen, kan du rulle den ud med en kagerulle. Det er vigtigt, at du ikke begynder at ælte eller noget i dejen. Den skal bare ud på bordet, og så trækkes i facon. Den er super nem at arbejde med. Man kan enten forme med olien på dejen/hænderne, eller vende dejen rundt i mel. Jeg synes, det fungerer fint med mel på bordet og olien ovenpå.
Læg bunden på bagepapir.
Kom ønsket fyld på din pizza. Pas på ikke at overfylde den. Her min favoritpizza med 2 spsk. hvidløgsolie, parmaskinke, brieost og mozzarella 🙂
Træk bagepapiret over på en bageplade og bag din pizza i en 250 grader varm ved almindelig ovn midt/nederst i ovnen i 10-14 minutter. Ca. 10 minutter for en lille pizza og ca. 14 minutter for en stor.
Her er en lille pizza med tomatsovs, skinke og mozzarella 🙂 Den er lavet af dej, der har været i fryseren. Det er super nemt at arbejde med, og den hæver fint i ovnen.
Rikke Hansen skriver
Ih.. Jeg synes simpelthen det er fantastisk, at dejen kan fryses. Det troede jeg godt nok ville ødelægge gæren..
Din opskrift er meget li min.. Jeg bruger bare en hel pakke gær, ingen sukker og så blander jeg mit mel, så pizza bunden bliver grov.
Jeg vil helt sikkert bruge dit fif med køl / frys.
Venlig hilsen Rikke.
Jannie skriver
Afprøvet her til aften, med stor succes. Nem at arbejde med og smager dejligt. Jeg blandede alm mel og pizza mel, samt en lille smule rugmel.
Spisestuen skriver
Det er jeg rigtig glad for at høre Jannie 🙂
Kamilla skriver
Elsker elsker elsker denne gode opskrift ❤
Vi skal ha det igen i aften
Anja skriver
Hvor længe kan pizzadejen holde dig i fryseren?