Lige for tiden afprøver jeg alternativer til komælk. I går lavede jeg kokosmælk, og den var jeg ret pjattet med. I dag har jeg lavet mandelmælk, og den har på et splitsekund indtaget førstepladsen i mit madbloggerhjerte 🙂 Den er så lækker! Blød og skøn med den dejligste smag af mandler. Den færdige mandelmælk, der kan købes i forretningerne, kan slet ikke sammenlignes med den her. Jeg er en smule forelsket og mega glad. Jeg elsker, når jeg her knap 53 år inde i mit liv kan finde nye ting, der smager vidunderligt 🙂
Jeg har afprøvet 2 metoder at lave mandelmælken på. Jeg har lavet en portion i min slowjuicer, og en anden portion i min blender. Slowjuiceren er både nem og hurtig til det. Mandler køres bare igennem med vand, og så er mandelmælken klar. Hvis du bruger blender, skal massen sies og væden vrides ud af den resterende pulp. Det kan være lidt hårdt for håndleddene. Man kan også vælge ikke at si mandelmælken, efter den er blendet (hvis den eks. skal bruges til smoothies, synes jeg ikke, det er nødvendigt at si den, men det er selvfølgelig en smagssag). Mængdemæssigt er der ikke forskel på de to metoder.
Mandelmælken kan holde sig 2-3 dage i køleskabet. Du kan også vælge at fryse den ned.
Pulpen kan du komme i dejen til brød eller boller. Den kan også bredes ud på en bageplade og tørres i ovnen ved 150 grader. Hvor lang tid den skal have, har jeg ikke afprøvet, så her må du prøve dig frem. Den tørre pulp er fin at blande i müsli.
Jeg bliver lige nødt til at tilføje, at det måske ikke er alle slowjuicere, der er kraftige nok til at kværne mandler. Du kan se, om din slowjuicer kan, ved at læse vejledningen, der fulgte med din maskine. Min er en HUROM HU-702 The boss! – og den kan 🙂
Ingredienser – ca. 9 dl. færdig mandelmælk
200 g. mandler
4 dl. vand til iblødsætning
8 dl. vand til at lave mælken med
Mandlerne dækkes med 4 dl. vand og sættes på køl natten over – 10-12 timer.
Vandet sies fra, og mandlerne skylles med koldt vand.
Her har jeg puttet mandlerne tilbage i skålen, så man kan få en fornemmelse af, at de svulmer lidt op.
Fremgangsmåde slowjuicer.
Mål 8 dl. koldt vand af og hav det stående i en kande.
Kom mandlerne i slowjuiceren lidt ad gangen og hæld vandet i skiftevis.
Her er pulpen, og den er fint tør.
Fremgangsmåde blender.
Mandlerne og de 8 dl. vand kommes i blenderen.
Kør i 3-4 minutter ved høj hastighed.
Hæld mandelmælken gennem en si. Hjælp det lidt på vej ved at trykke på massen med bagsiden af en ske.
Kom pulpen i et rent klæde, og vrid det sidste væde ud med hænderne.
Her er pulpen. Fin og tør.
Hældes på skoldede flasker, syltetøjsglas eller anden tætsluttende beholder.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.