Det er vist ved at være længe siden, at der har været en rigtig lækker kage her på bloggen, så her kommer en super lækker svampet og luftig chokoladekage med den skønneste chokoladecreme – både indeni og udenpå 🙂
Der var ikke fredagskage i sidste uge, men mon ikke den her retter lidt op på det? 😉 Jeg er ret sikker på, at den falder i god jord 🙂
Kagen er super lækker, den dag den er bagt, men den er mindst lige så lækker og svampet dagen efter – hvis der er mere tilbage… 😉
Jeg har lige en tilføjelse om chokolade – eller nærmere kakao. Jeg bliver ind i mellem spurgt, hvordan jeg kan kalde en kage en chokoladekage, hvis der ikke er “rigtig” chokolade i, men “kun” kakao. En god kakao er den reneste form for chokolade, der findes, og her sammenligner jeg med ægte chokolade, der kun består af kakaosmør, kakao og sukker. Kakaosmør er et fedtstof, der har en meget mild smag af kakao, og sukker bidrager jo kun med sødme. Det er kakaoen, der bidrager med chokoladesmag. Og her mener jeg en rigtig kakao – og gerne en god af slagsen – ikke den slags, der er blandet med sukker og e-numre og beregnet til at opløse i vand eller mælk 😉 Min favorit er uden sammenligning kakao fra Valrhona. Du kan sagtens bruge andre slags, der kan købes i supermarkedet. Det skal bare være en kakao, der indeholder 100% kakao. Kakaoen fra Valrhona køber jeg på nettet eller i en vinhandel (H.J. Hansen) inde i Odense, der også har en afdeling med lækker chokolade.
Til chokoladecremen har jeg brugt Callebaut chokolade 58%, for det var den, der var i skabet. Du kan sagtens bruge en chokolade på 70% til cremen.
Ingredienser – 1 kage
bunde
200 g. rørsukker
150 g. brun farin
3 æg
125 g. smeltet smør
300 g. hvedemel
75 g. god kakao
3 tsk. bagepulver
3 dl. kaffe – jeg har lavet den af 3 dl. kogende vand + 3 tsk. instant kaffe
chokoladecreme
400 g. god mørk chokolade – jeg har brugt Callebaut 58%
3 dl. piskefløde
3 spsk. brun farin
Lav chokoladecremen først, for den skal køle ned 2-3 timer, inden den har den rette konsistens.
Fløde og brun farin kommes i en gryde og varmes op til kogepunktet.
Hældes over chokoladen.
Lad det stå 2-3 minutter, og rør så sammen med et piskeris til en blank og homogen masse.
Lad skålen stå ved stuetemperatur i 2-3 timer, så bliver cremen tykkere. Min stod i 2½ time. Man kunne forsøge sig med at køle den ned i køleskab. Så tænker jeg, at den lige skal røres igennem ind i mellem.
Til dejen kommes rørsukker, brun farin, æg og smeltet smør i en skål og piskes sammen.
Mel, kakao og bagepulver blandes i en skål og røres i.
Pisk kun lige til dejen er ensartet.
Pisk kaffen i – ved lav hastighed.
Kør skålens bund og kant rundt med en dejskraber, så du sikrer dig, at det hele er blandet godt.
Fordel dejen i to springforme på 20 cm. der har bagepapir over bunden og er smurt med smør.
Bages i en 180 grader varm ovn ved almindelig ovn i 30-35 minutter. Stik en tandstik i kagen, og når der ikke hænger dej ved, er bundene færdige.
Lad bundene køle ned i 10 minutter, inden de befries for formene, og trækkes over på en rist til afkøling.
Når bundene er helt kolde og chokoladecremen er halv-fast – efter 2-3 timer – lægges kagen sammen.
Læg en bund på et fad og trim toppen, så den bliver lige. Jeg skubber 4 smalle stykker bagepapir ind under kagen. Kun lige under kanten. Når kagen så er smurt op, kan papiret fjernes, og fadet er fint og rent.
Læg en god klat chokoladecreme på og bred ud.
Læg den anden bund på. Her har jeg også trimmet toppen, så jeg får en lige kage. Læg resten af chokoladecremen på.
Fjern forsigtig bagepapiret.
Jeg opbevarer kagen på køl.
Susanne skriver
Bliver vildt lækket sulten.
Det bliver min fredags
Anne Mortensen skriver
Bliver da nødt til at lave den til vores gæster i weekenden… Men men, har kun springform på 26 cm.. Kan den bruges, eller skal der laves mere dej???
Spisestuen skriver
Den kan du godt bruge, men du skal nok gange opskriften med 1,5 så 🙂 ellers får du ret tynde bunde 🙂
Anne Mortensen skriver
Tak.. Glæder mig til at prøve opskriften..
Hanne skriver
Har du forslag til en frisk creme ? Hvis chokolade ikke skulle bruges..
Spisestuen skriver
Hvis du vil lægge bundene sammen med noget andet, kan du måske inspireres, hvis du kigger under “Opskrifter” og vælger “Dessert”. Her er et underpunkt, der hedder “Mousser og fromage”.
lene beck skriver
kan den laves dagen i forvejen?
Spisestuen skriver
Som der står i opskriften 😉 er den mindst lige så lækker dagen efter, den er bagt 🙂
lene skriver
Haha det stod der jo også
Tak for svar
liselotte spanggaard skriver
Smager kagen af kaffe? Tænker 3 dl, jo er en del. Har du forslag til noget man kan erstatte det med, feks juice, vand, mælk?
Spisestuen skriver
Den smager ikke af kaffe. Kaffen fremhæver blot smagen af chokolade. Juice er ikke et godt valg, for så skal du have natron i i stedet for bagepulver, men du kan bruge vand eller mælk 🙂
Dorthe Larsen skriver
Kan den fryses?
Spisestuen skriver
Det skulle der ikke være noget i vejen for 🙂
Mette skriver
Har lavet dejen i 28 cm springform. Det bliver fint når den skæres over 🙂
Camilla skriver
Hvor mange personer er kagen til?
Spisestuen skriver
Jeg synes, at man kan skære 12 pæne stykker af den. Det er ikke en kage, man kan spise så voldsomt meget af på én gang 😉
Hvor mange personer det er til, kommer an på, hvor kageglade mennesker du serverer den for.
Hilsen Lene
Camilla skriver
1000 tak for svar, må hellere lave 2
Sophia skriver
Hej
Kan man overtrække denne kage med fondant? 🙂