Her kommer et af de politisk ukorrekte brød, og så endda her i starten af januar måned 😉 men jeg fik lige lyst til at have fingrene i en lun gærdej 😉 Du kan sagtens lave brødet med en grovdej, men det skal ikke være sådan en dej, man som oftest helst vil have, for til det her brød duer det ikke med en alt for klistret og blød dej. Det skal være en dej, der er rimelig fast i det. Den skal slippe skålen, når du ælter den, ellers er den ikke til at have med at gøre, når brødet skal formes.
Sådan en lun skive nybagt brød med ost er helt perfekt til kaffen her i eftermiddag, når det blæser og er vintergråt udenfor.
Det ville have været optimalt med en video, der viser fletteteknikken, men lampen i det hjørne af køkkenet er gået i stykker, så du må nøjes med billeder af processen, men det går også fint. Det er slet ikke så besværligt.
Jeg har lavet to mindre brød. Man kan lave et stort i stedet 🙂
Der er ikke billeder til fremgangsmåde på dejen, men den er virkelig nem, og hvis du har din egen yndlingsopskrift på franskbrød, så kan du sagtens bruge den 🙂
Ingredienser – 2 mindre brød eller 1 stort
25 g. gær
3 dl. lunt vand
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
½ dl. olie
ca. 500 g. hvedemel
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen og ælt dejen godt. Den skal slippe skålen og hænderne.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i 45 minutter.
Del dejen i 4 stykker.
Tril hvert stykke til en pølse på ca. 40 cm. Jeg synes, det er nemmest at rulle dejstykkerne ud med kagerullen først, og så rulle sammen på den lange led.
Læg de 4 strimler i et kryds.
Nu flettes rundt.
Man betragter det som 4 par strimler, og ved hvert par tager man højre strimmel og krydser under den venstre.
Så krydser man strimlerne igen to og to, idet man tager strimlen til højre i hvert par og krydser under strimlen til venstre i parret til højre for.
Hvert par krydses med strimlen til højre under strimlen til venstre.
Fortsæt med at krydse strimlerne.
Tryk enderne sammen.
Nu foldes en kugle ved forsigtigt at putte enderne ind under dejen.
Sæt brødene på bageplade.
Hæver lunt og tildækket i 30 minutter, og pensles med sammenpisket æg.
Bages ved 210 grader almindelig ovn i ca. 25 minutter.
Køler af på rist.
Malene skriver
Hej kan du eventuelt lave et video af hvordan du fletter for jeg kan ikke se mig ud af det sidste