Der er mange meninger om, hvordan en “rigtig” chili con carne skal være. Det du får her, er mit bud, og som vi godt kan lide den her i familien 🙂
Jeg har en smule røget paprika i. Hvis du ikke har sådan en i skabet, kan du erstatte med 2-3 skiver bacon, så den får en smule “røg-smag”, men det kan sagtens undlades.
Mængden af bønner kan sagtens fordobles, men de fleste her i familien er gladere for kød end for bønner 😉 – mig selv dog undtaget 😀
Jeg runder min chili con carne af med lidt god mørk chokolade. Det giver bare noget rigtig godt! Rundt og lækkert bliver det 🙂
Med hensyn til mængden af chili, så kan man jo regulere begge veje. Min chili con carne har en god varme, så hvis du ikke bryder dig om det, så halvér mængden af chiliflager og -pulver. Omvendt kan man jo også komme mere i 😉 Jeg bryder mig ikke om meget stærk mad, men den her, synes jeg, er lige tilpas.
Jeg synes, en chili con carne bliver allerbedst, når den får lov at stå og simre i timevis. Mindre kan også gøre det, hvis tiden ikke er til det 🙂
Her har jeg serveret min chili con carne med kartoffelklatkager, og det fungerer bare rigtig godt! Ellers foretrækker vi ris til. Helst hvide basmatiris. Ja ja, jeg ved det. Politisk ukorrekte og alt det der, men de passer altså rigtig godt til.
På bordet plejer jeg at sætte små skåle med forskellige toppings. En stærk chilisovs, syltede chili – både stærke og milde, creme fraiche, revet cheddar, friske tomater i små tern og forårsløg 🙂
Min yndlings topping er tomat, revet ost og milde syltede grønne chili 🙂
Ingredienser – 6-8 personer
500 g. hakket oksekød
2 løg
2 et-feds hvidløg eller 6 almindelige fed hvidløg
1 spsk. tørrede chiliflager
1 spsk. chilipulver
1 spsk. paprika – den milde delikatesse
½ tsk. røget paprika
½ tsk. spidskommen
1 tsk. stødt koriander
2 tsk. oregano
1 ds. hakkede flåede tomater
75 g. tomatpure – ½ dåse
2 laurbærblade
3 dl. vand
salt og friskkværnet peber
2 dl. majs
2 peberfrugter – gerne 1 rød + 1 gul
1 dåse bønner – jeg elsker butterbeans, men kidney beans er også rigtig gode til
30 g. god mørk chokolade 70%
Kødet svitses i smør og olivenolie i en stor gryde. I dag var kødet frosset, men det gør ikke den store forskel. Der røres bare godt rundt, og det steges ved god varme, så tør det rimeligt hurtigt.
Kom grofthakkede løg og finthakkede hvidløg i. Vend rundt i det og lad det stege med, til løgene bliver bløde i det.
Kom krydderierne i og steg dem med under omrøring ved god varme et par minutter.
Kom flåede tomater, tomatpure, laurbærblade og vand i. Krydr med salt og peber.
Læg låg på, og lad retten simre i 3-4 timer. Her kan man, hvis tiden er knap, nøjes med at lade det simre i ½ time.
Kom peberfrugt i små stykker, majs og bønner (afdryppede og skyllede) i gryden. Læg låg på, og lad det småsimre i 10-12 minutter.
Tag gryden fra varmen og kom chokoladen i. Lad det stå nogle minutter, til chokoladen smelter, og rør så rundt. Smag til med salt og evt. mere chili.
Klar til servering.
Helle Hollesen skriver
Hej Lene.
Din chili con carne lyder rigtig lækker, og den skal prøves inden længe. Jeg vil nu holde mig til opskriftens navn nemli’ Chili med Kød. Og da alle bønner grønne dog undtaget, har jeg til sinds at erstatte vægten af bønner med kød. De forskellige toppings havde jeg aldrig tænkt på. Kartoffelklatkagerne er også en fantastisk ide.
Mange venlige hilsner,
Helle
Cookin Mum skriver
What a lovely recipe. also may I announce? it has taken a year of reading your posts but today for the first time I was able to read this post without the “translate” button. I am so excited.
Spisestuen skriver
Thank you very much 🙂
I’m so glad to hear that you can read my recipe 🙂