Familiens mindste put skal snart have rugbrød, og det har inspireret mig til denne opskrift. Bondebrødet er en mellemting mellem rugbrød og franskbrød, og det er uden kerner. Til de mindste putter er det en god idé at undlade salt i dejen.
Dejen laves over 2 dage. Man rører en fordej sammen om aftenen, og 12 timer senere røres resten af ingredienserne i. Brødet hæver 2-2½ time i formen og bages.
Man behøver ikke være baby for at kunne lide det her brød. Det smager skønt med pålæg eller ost, også når man er voksen, og det er virkelig lækkert som sandwichbrød 🙂
Ingredienser – 1 brød bagt i en 3-liters brødform
dag 1
2 dl. vand
1 dl. yoghurt
5 g. gær – og det er kun 5 g. – der skal ikke mere i 😉
1 dl. groft rugmel
1 dl. hvedemel
dag 2 – ca. 12 timer senere
2 dl. vand
250 g. hvedemel
250 g. rugmel
1½ tsk. salt – undlad gerne salt til de mindste
1 spsk. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
Om aftenen røres ingredienserne under “dag 1” sammen.
Dæk skålen med en tallerken, og lad den stå på køkkenbordet i ca. 12 timer.
Nu ser dejen sådan ud – med masser af små bobler.
Kom ingredienserne under “dag 2” i, og ælt dejen sammen.
Ælt dejen godt – gerne i 10 minutter.
Kom dejen i en brødform på 3 liter.
Hæver lunt og tildækket i 2-2½ time.
Pensles med vand.
Bages i en 210 grader varm ovn ved almindelig ovn i 35-40 minutter.
Vend brødet ud og lad det køle af på en rist.
Brødet har en tynd sprød skorpe. Hvis man ønsker en blødere skorpe, kan brødet pakkes ind i et hårdt opvredet viskestykke, når det er varmt, og det køler ned pakket ind i viskestykket.
Cookin Mum skriver
Amazing. How did you know I was looking for a sourdough overnight bread? I have been trying to find a way to make danish rye bread for decades. I think I can manage this one for sure. So rye flour and regular flour.
I made a 7 day rise fermented bread and I just done like it. I was looking for a way to have the flour ferment away some of the gluten, your bread I think will solve that. I will test my sugar levels and find out.
As always, thank you from Toronto
Malene Tang skriver
Tror du Dag 1. portinonen kan tåle at stå fra om aften til næste eftermiddag, altså 18-14 timer?
Spisestuen skriver
Jeg er godt nok i tvivl, om det bliver for surt, men du kan lade det stå på køkkenbordet de første 12 timer, og så sætte det på køl de sidste timer. Jeg tror, det kunne fungere 🙂
Hilsen Lene
Henny Gylling skriver
Tror du jeg kan bruge skyr i stedet for youghurt?
Spisestuen skriver
Jeg har ikke selv erfaring med skyr i bagværk, men det skulle du sagtens kunne bruge 🙂
Maya skriver
Hvorfor bliver mit brød tørt efter et par dage på køkkenbordet (pakket i plastikpose)? Jeg bager med termometer og går efter 95 grader i midttempratur.
Marie skriver
Tak for en dejligt overskuelig opskrift 🙂
Skal brødformen smøres med noget inden dejen puttes i?
Bente Enevoldsen skriver
Hvor i ovnen skal brødet bages