Jeg holder en kort pause i min “blog-ferie” her mellem jul og nytår, for jeg har lavet en lækker dessert til familiens julefrokost, og den kunne måske være en idé til en skøn nytårsdessert hos dig 🙂
Den består af en nøddebund lavet på pekannødder, et lag flødeostemousse med citron og vanilje, og så er der appelsingelé på toppen. Hvis man skal udtrykke sig i al beskedenhed, så er det en voldsom lækker dessert, jeg har fået lavet her! 🙂
Jeg har en anden ostelagkage på bloggen. Det er en “Ostelagkage med hindbær”. Den har mandelbund og hindbærgelé, og det er også en super lækker sag 🙂
Der er husblas i min flødeostemousse. Det er ikke så bøvlet at have med at gøre, men kræver noget opmærksomhed. Derfor vil du se, at der ikke er billeder til den proces i indlægget, for her har jeg brug for at have fokus på min dessert, og ikke på kameraet 😉
Hvis du dypper kniven i kogende vand og tørrer den af imellem hver gang du skærer i kagen, får du skarpe stykker.
Ingredienser til 1 kage lavet i en springform på 26 cm. – giver 12 pæne stykker
bund
150 g. pekannødder
2 spsk. hvedemel
2 æggehvider
100 g. brun farin
flødeostemousse
4 bl. husblas
200 g. flødeost
250 g. creme fraiche 18%
2 tsk. fintrevet citronskal
1 polynesisk vaniljestang- eller 2 almindelige
100 g. flormelis
2 spsk. citronsaft
3 dl. piskefløde
appelsingelé
3 bl. husblas
3 dl. friskpresset appelsinsaft
1 spsk. sukker
Start med at lave nøddebunden.
Pekannødderne hakkes fint. Jeg har givet mine en tur i foodprocessoren.
Bland dem med hvedemel og sæt dem til side.
Pisk æggehviderne stive.
Kom det halve af den brune farin i og pisk godt – 2-3 minutter.
Kom resten af den brune farin i og pisk godt igen.
Kom nøddeblandingen i, og vend dejen sammen med en dejskraber.
Fordel dejen i en springform på 26 cm.
Bages i en 180 grader varm ovn ved almindelig ovn i ca. 20 minutter.
Lad bunden køle 5 minutter i formen, inden den befries for springformen og vendes ud til afkøling på en rist.
Når bunden er kold, lægges den på et fad.
Læg ringen fra springformen om bunden (eller brug en regulerbar kagering) og kom et stykke kageplast i. Smør gerne kageplasten med et tyndt lag smagsneutral olie. Siden, der er smurt med olie, skal vende ind mod kagen. Moussen står skarpere, når plasten fjernes, hvis kageplasten smøres.
Sæt fadet med bunden på køl, mens du laver flødeostemoussen. Moussen sætter sig hurtigere, når den hældes på en kold bund.
Læg husblas i blød i koldt vand i 15-20 minutter.
Kom flødeost, creme fraiche, fintrevet citronskal, vaniljekorn og flormelis i en skål.
Pisk det sammen. Det skal ikke piskes længe, kun lige til det er ensartet.
Husblas smeltes over vandbad sammen med citronsaften.
Fløden piskes til blødt skum.
Kom et par store skefulde ostemasse i den smeltede lune husblas under omrøring, så den køles ned til lunken.
Hæld så den blanding i resten af ostemassen under omrøring.
Vend den letpiskede fløde i.
Fordel moussen over nøddebunden. Forsøg at lave toppen så lige som muligt.
Dækkes godt til og sættes på køl. Moussen skal sætte sig, inden der hældes gelé over. Det tager 3- 4 timer. Man kan sagtens lave hertil om aftenen. Lade den stå på køl natten over og så komme gelé på dagen efter.
Til geléen lægges husblas i blød i koldt vand i 10 minutter.
Appelsinsaft og sukker kommes i en lille gryde og varmes op. Det skal ikke koge, kun være godt varmt.
Knug husblassen fri for væde og rør den ud i den varme appelsinsaft.
Hæld det op i en skål og lad det køle ned til stuetemperatur.
Hæld forsigtigt over flødeostemoussen.
Dæk til igen og sæt på køl. Geléen sætter sig på et par timer.
Fjern ringen fra springformen og løsn kanten, hvor geléen sidder fast, med en skarp kniv.
Fjern kageplasten og server kagen.
Charlotte skriver
Hej 🙂
Hvis du skulle lave appelsin gele til en lagkage der er 40x45cm, hvor meget ville du så bruge?
Anne skriver
For søren, geléen løb ned ad kanterne og US på fadet!