Jeg har en fjern erindring om kiksekage lavet med Marie kiks og en chokolademasse med palmin og æg… Jeg gyser stille ved tanken… Undskyld til Jer, som godt kan lide den traditionelle opskrift på kiksekage. Intet ondt om den, men jeg bryder mig altså ikke om den 😉
Jeg har lavet vaniljekiksene selv, og så består min chokolademasse af en god 70% chokolade, kondenseret mælk og lidt smør. Det bliver rigtig godt! 🙂
Det er egentlig lidt sjovt at kalde den en kage. Kiksene lægges sammen med chokolademasse, og så sætter den sig på køl. Det er ikke en kage, der skal bages. Det er vel nærmest én stor chokoladekiks – i flere lag 🙂 – Eller en stor chokoladelasagne 😉
Chokolademassen voldte mig lidt problemer 😉 Jeg lavede den faktisk to gange! Jeg kom alle ingredienser i en gryde, og smeltede dem sammen ved svag varme. Det endte med en lidt fast klump. Suk altså! Den kom i en skål, og blev sat til side. Så prøvede jeg én gang til med samme resultat! Stædig bliver man jo 😉 så jeg gav skålen, med den lidt faste chokolademasse, 30 sekunder i mikroovnen. Tog den ud og rørte rundt. Så fik den 30 sekunder mere, blev rørt rundt, og vupti, så var der blank og fin chokolademasse 🙂 Massen havde bare ikke været varm nok.
Det var fedt! men så stod jeg der med virkelig meget chokolademasse… Bum bum… chokoladekiks og chokoladefudge er, hvad det blev til, og det ender på bloggen lidt senere i dag 🙂
Jeg har lavet vejledning til at lave chokolademassen i mikroovn – og ikke i en gryde – under fremgangsmåde til kiksekagen 🙂
Ingredienser – til 1 sandkageform, der rummer ca. 1,2 liter
vaniljekiks – der bliver 30 styk af portionen, men der skal kun bruges 20
250 g. hvedemel
125 g. koldt smør
100 g. flormelis
korn af ½ polynesisk vaniljestang – eller 1 almindelig
1 æg
chokolademasse
400 g. god mørk 70% chokolade – jeg har brugt Callebaut
400 g. kondenseret sødet mælk – 1 dåse
50 g. smør
Start med kiksene. De kan laves i god tid og opbevares i kagedåse, indtil de skal bruges. De kan sagtens laves nogle dage før.
Kom mel, smør, flormelis og vaniljekorn i foodprocessoren.
Kør til blandingen er som fine krummer. Tager få sekunder.
Kom ægget i, og kør nogle sekunder igen.
Hæld massen ud på bordet og saml den. Dejen skal ikke æltes, kun lige samles.
Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl ½ time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord i ca. 3 mm’s tykkelse.
Jeg målte min form i bunden, og lavede størrelsen på kiksene efter det. Mine kiks måler 5 x 7½ cm. Det passer med 5 kiks i hvert lag i kiksekagen.
Læg kiksene på bageplade, og bag dem i en 180 grader varm ovn ved almindelig ovn i 8-10 minutter.
Køl dem af på en rist.
Kan opbevares i kagedåse, når de er kølet af.
Til chokolademassen kommes alle ingredienser i en skål, der kan gå i mikroovnen.
Giv den 30 sekunder ad gangen, og tag skålen ud, og rør godt rundt mellem hver gang.
Du ender med en blank chokolademasse.
For formen med bagepapir, og start med at komme lidt chokolademasse i.
Massen bredes ud, og der lægges et lag kiks på.
Så lægges mere chokolademasse på, der bredes ud, og endnu et lag kiks.
Sådan fortsætter du, til der er 4 lag kiks. Slut af med et lag chokolademasse.
Pak kiksekagen godt ind, og sæt den på køl til næste dag.
Tag kiksekagen ud fra køl 10-15 minutter, inden den skal serveres.
Vend kiksekagen ud, og skær den i skiver med en skarp kniv.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.