Sprøde og lækre småkager med hasselnøder, pistacienødder og amarena kirsebær, penslet med god mørk chokolade på bunden. Det er måske ikke en “rigtig” julesmåkage, men jeg elsker dem – også til jul 🙂 Der var ellers en mindre krise i køkkenet til morgen, for jeg var løbet tør for rørsukker, men efter at have rodet skabene igennem, fandt jeg noget hvidt sukker, så det har jeg brugt.
Jeg har bagt mine florentinere i små folieforme. Så bliver de helt ens i størrelsen, og det passer mit øje – og min hjerne – rigtig godt 😉
Du behøver ikke bage dem i formene. Så sættes dejen på bageplade med virkelig god plads imellem, for de flyder meget ud, og bliver også tyndere, end hvis du laver dem i formene.
Jeg har brugt dampede Piemonte hasselnødder. Hvis du ikke har sådan nogen i skabet, så kan du bruge almindelige hasselnødder, der ristes ved 200 grader almindelig ovn i 5-10 minutter, og så nulres skallen af dem i et viskestykke bagefter. Du kan erstatte med andre nødder eller mandler. Der skal bare være 100 gram i alt.
Der blev chokolade tilovers. Det gør der som regel, når noget skal pensles eller dyppes, for det er svært at lave en helt afmålt mængde smeltet chokolade. Jeg har puttet cashewnødder i den resterende chokolade, og bredt det ud på et stykke bagepapir. Det er bare total yndlings snack her i huset 🙂 Tit drysser jeg med lakridspulver. Det smager fantastisk!
Ingredienser – 18 styk bagt i 7 cm. folieforme
50 g. amarena kirsebær
50 g. usaltede pistacienødder
50 g. ristede hasselnødder
100 g. smør
50 g. sukker
50 g. honning
2 spsk. fløde
fintrevet skal af ½ appelsin
1 tsk. vaniljesukker
desuden bruges 100 g. mørk chokolade til at pensle med på bunden.
Hak nødderne og kirsebærrene.
Kom smør, sukker, honning, fløde, appelsinskal og vaniljesukker i en gryde.
Varm op under omrøring, til det hele er smeltet sammen.
Tag gryden fra varmen, og rør nødder og amarena kirsebær i.
Smør formene med smeltet smør eller smagsløs olie.
Fordel dejen i formene.
Bages ved 175 grader almindelig ovn i ca. 10 minutter til de er gyldne.
Når kagerne er kølet af, befries de for formene.
Når kagerne er helt kolde, pensles bunden med smeltet chokolade.
Letten skriver
Hvor har du købt formene?
Spisestuen skriver
Jeg har købt dem i Blomsterberg’s webshop for et par år siden. Jeg har lige kigget på siden, og synes ikke jeg kan finde dem derinde mere :-/
Anne-Marie skriver
Tror du en muffinform i metal kan bruges istedet?
De ser rigtig lækre ud og er jo fyldt med julesmage, så de kan sagtens kvalificere sig til julesmåkage.
Kh.
Anne-Marie
Spisestuen skriver
Umiddelbart tænker jeg, at du godt kan. Den er lidt mindre i bunden, så du får flere ud af portionen. Jeg er lidt i tvivl om, de kan være lidt bøvlede at få ud af formene, men tænker godt du kan.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
Helle Hollesen skriver
Jeg har linseforme med løs bund. Dem bruger jeg selv, når jeg laver florentinere. De er nemme at få ud af formene, og bundene er lette at få pillet af kagerne. Jeg har lige opdaget, at jeg havde en hel bøtte med pistachieis i fryseren. Så nu vil jeg prøve din opskrift- Lene. Florentinere og is går nemlig også godt sammen.
Venlig hilsen
Helle
Spisestuen skriver
Smart med linseformene Helle 🙂 og lyder super lækkert med is til.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
bente klingenberg skriver
Hvor er jeg bare glad for at have mødt dig her på din blog…..
Jeg tænker rigtig meget som dig….så det er skønt for mig hele tiden at støde på
ingredienser i opskrifterne som jeg elsker…
Din blog er altså lige i øjet for mig….
Håber du får det hurtigt bedre så du kan være kreativ i dit køkken igen….
Kærlig hilsen Bente K
Peter F. Nielsen skriver
formene kan købes hér:
https://www.linds.dk/100-stk-foliebakke-7108-66ml-oe94x12mm-1.aspx?ref_gr=40046