Her kommer en noget anderledes måde at servere ris a la mande på 🙂 Lagvis med brownie og sveskemos og med lidt hakket mørk chokolade på toppen.
Hvis man synes, desserten kunne trænge til noget friskt, så ville det være rigtig lækkert med appelsin-fileter på toppen.
Jeg havde i tankerne “kun” at lave den i ét lag. Altså brownie, sveskemos , ris a la mande og så pyntet med appelsin og chokolade, men her i familien passer det meget godt med dobbelt-lag 😀
Der er opskrift på alle elementer til desserten her i indlægget. Hvis du ønsker billeder til fremgangsmåden på brownie og ris a la mande, så kig forbi “Brownie – syndig og lækker” og “Ris a la mande”.
Og så lige et lille suk. Jeg har slet ikke nået det, jeg gerne ville i køkkenet de sidste 14 dage. Jeg har reddet mig en overbelastningsskade i min skulder/ryg. Det er pinefuldt at løfte, skubbe, røre mm. – for ikke at snakke om at hoste og trække vejret dybt – piv altså!! og min lille reflektor, som jeg holder i den ene hånd, mens jeg betjener kameraet (på stativ) med den anden, kan jeg ikke rigtig holde, så lidt fæle skygger på billederne i dag, og heller ikke så mange skud som jeg plejer 😉 Det gør selvfølgelig udvælgelses-processen nemmere, men det er bare ikke helt så sjovt.
Bær over med mig, hvis jeg fortsætter med “jule-guf” ind i januar, for der er altså en del på listen – og masser af råvarer i køkkenet 🙂
Jeg vil kravle i sofaen med kaffe og Netflix et par timer. Det prøver jeg at overbevise mig selv om er rigtig hyggeligt 😉
Og bare for ikke at glemme, hvordan en gif-fil laves i Photoshop, har jeg lige lavet sådan en 😀
Ingredienser – 8 portioner
ris a la mande
110 g. grødris
1½ dl. vand
1 polynesisk vaniljestang – eller 2 almindelige
½ l. sødmælk
3 spsk. sukker
50 g. mandler
3 dl. piskefløde
brownie (målene er til dobbeltportion)
200 g. god mørk chokolade – jeg har brugt Callebaut 70%
150 g. smør
4 æg
400 g. sukker
80 g. mel
6 spsk. god kakao
sveskemos
200 g. svesker
1 dl. vand
50 g. brun farin
fintrevet skal af ¼ appelsin
½ dl. rom
2-4 spsk. appelsinsaft
desuden bruges 25 g. mørk chokolade til drys på de færdige desserter.
Fremgangsmåde ris a la mande.
Til risengrød kommes vand og grødris i en gryde, og koger igennem under omrøring i nogle minutter, til det bliver en tyk masse.
Tilsæt vaniljekorn, den tomme vaniljestang og mælk.
Varm op til kogepunktet under omrøring.
Skru ned for varmen og læg låg på.
Grøden koger i 30-35 minutter ved svag varme og under jævnlig omrøring.
Hæld grøden op i en skål og drys med de 3 spsk. sukker.
Kom film over skålen og køl den ned. Den skal være køleskabskold inden man fortsætter, og den kan med fordel laves dagen før.
Mandlerne kommes i en lille gryde med lidt vand.
Bringes i kog og koger i få sekunder.
Hældes op i en dyb tallerken sammen med vandet.
Når man kan røre ved mandlerne, smuttes de og hakkes groft.
Pisk fløden til blødt skum.
Den kolde risengrøden løsnes med en gaffel.
Kom de hakkede mandler og flødeskummet i og vend det sammen. Kom ikke al flødeskummet i på en gang. Det er forskelligt, hvor meget der skal i, alt efter hvor fast man har fået lavet sin risengrød.
Fremgangsmåde brownie.
Smør og chokolade smeltes sammen over vandbad.
Æg og sukker piskes godt.
Smør/chokoladeblandingen vendes i æggemassen.
Mel og kakao blandes, sigtes og vendes i.
Dejen kommes i en 25 x 35 cm. form foret med bagepapir.
Bages ved 180 grader almindelig ovn i ca. 20 minutter.
Afkøles i formen på en rist.
Fremgangsmåde sveskemos.
Kom svesker, vand, brun farin, appelsinskal og rom i en gryde.
Koger under låg i ca. 15 minutter.
Giv det en tur med stavblenderen.
Justér konsistensen med appelsinsaft. Det skal være en lidt blød mos – ikke for stiv.
Hæld mosen op i en skål og køl det af.
Stik bunde ud, der passer i størrelse til de glas, desserten skal serveres i. Jeg stak dem ud i to størrelser. Lidt mindre til bunden af glasset.
Saml desserten lagvist med brownie, sveskemos, ris a la mande, brownie, sveskemos og ris a la mande. Drys med lidt hakket chokolade til sidst.
Her er overskuddet af brownie. Tror det står lige så stille og fordamper i køkkenet 😀
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.