Småkagerne her har stået i idébanken siden sidste jul. Søde Låvise, der har Låvises Mad, lavede nemlig citronspecier. Det synes jeg lød ret godt, så de kom på listen. Den der lange liste, der bare vokser og vokser 🙂 Nå, men tilbage til småkagerne! Hvis du er nysgerrig efter Låvises udgave, så finder du den HER. Og så lige et lille sidespring – igen 😉 for Låvise laver hvert år julekalender på bloggen, så hold øje med Låvises Mad – det er så hyggeligt med den julekalender 🙂
Du kan erstatte vanilje og citron med fintrevet lime- eller appelsinskal, eller hakket mørk chokolade, måske lidt hakkede nødder, eller du kan prøve en udgave med lakrids 🙂 Masser af muligheder i de her lækkerheder 🙂
De er super nemme at have med at gøre. Dejen rulles til en pølse, der lægges på køl. Når småkagerne skal bages, er det bare at skære dejen i skiver, og så i ovnen med dem 🙂
Jeg har stort set brugt samme opskrift som Låvise, men jeg har ændret lidt i mængderne, så det passer med 1 pakke smør. Det synes jeg er ret smart 🙂
Ingredienser – ca. 80 styk
325 g. hvedemel
250 g. smør
150 g. flormelis
korn af 1 polynesisk vaniljestang – eller 2 almindelige
fintrevet skal af 1 citron
Vaniljekornene skilles ad med lidt flormelis.
Kom alle ingredienserne i foodprocessoren.
Kør kort (10-20 sekunder) til en “smuldret” dej.
Hæld dejen ud på bordet og saml den. Den skal kun lige samles – ikke æltes.
Tril dejen til en pølse på 35-40 cm.
Pak den ind i husholdningsfilm eller bagepapir. Jeg var løbet tør for film, så min er pakket ind i bagepapir. Giv den et lag stanniol også, og læg den på køl nogle timer, eller til dagen efter.
Tag dejen ud fra køl, og skær den i skiver på 2-3 mm.
Lægges på bageplade.
Bages ved 180 grader almindelig ovn – midt i ovnen – i ca. 8 minutter. Småkagerne skal blive gyldne i kanten, så er de færdige.
Køles af på rist, og opbevares i kagedåse.
Eva skriver
Hej Lene Dejligt du har justeret opskriften til 250 gr smør de skal prøves med forskellige muligheder. Mvh Eva
Spisestuen skriver
Det glæder mig at høre Eva 🙂 Rigtig god fornøjelse med dem.
Hilsen Lene
Line skriver
Hej Lene,
Skal bage specier til min mand som er hans YNGLINGSsmåkage her til jul og der SKAL være chokolade i. Går selvfølgelig ind på din side først da du altid laver lækre ting 🙂
Mit spørgsmål går på om du har en idé om hvor meget hakket chokolade der skal bruges? vil 200G blive for meget?
Ellers tak for en super blog – som jeg tjekker flere gange dagligt 🙂
Glædelig jul.
Mange hilsner
Line
Spisestuen skriver
Hej Line 🙂
Skønt at høre, at du er glad for bloggen <3
Jeg ville komme 100 gram chokolade i til portionen i opskriften, og så skal de nok skæres lidt tykkere - ca. 4 mm. i tykkelsen - når der er "fast" fyld i 🙂
God fornøjelse med dem. Håber de falder i din mands smag.
Også en dejlig jul til Jer <3
Hilsen Lene