Først var der vanillekranse, så kom der orange kranse, og i dag har jeg lavet lakrids kranse. De er dyppet i chokolade. Jeg måtte lige prøve både med hvid chokolade – som alle andre i familien end jeg kan lide – og med mørk chokolade. Haps! det er lækkert 🙂 Min favorit er selvfølgelig med mørk, men dyp dem i den chokolade, du godt kan lide 🙂
Jeg har sommetider overvejet en ny kategori her på bloggen. Den skulle hedde “Favoritter” – og her skal der være lakrids kranse! Åh altså, hvor er jeg glad i mit madblogger hjerte 🙂 Julesmåkager er egentlig ikke noget, jeg er sådan helt ovenud vild med, men dem her! De kommer på listen over mad, der gør mig udefinérbar lykkelig i mit madhjerte 🙂
Jeg elsker sødmen fra lakrids i kage. Det skal jo ikke være som at spise Piratos, men en behagelig sødme og en skøn, ren lakridssmag skulle der gerne være – og det er der! Brug noget godt lakridspulver, det kan bestemt betale sig. Jeg elsker Johan Bülows “raw liquorice powder” 🙂
Der er forskel på størrelsen af æg, på hvor blødt smør man bruger, og på forskellige mærker mel. Dejen skal være til at sprøjte ud, men den er rimelig fast. Hvis du får en lidt blød dej, så prøv at lægge den på køl ½ time. Hvis din dej er for fast, så kan du komme en smule mere æg i. Hvis du klemmer lidt dej ad gangen ned i sprøjteposen (billede under fremgangsmåde), så er det ret nemt at sprøjte dejen ud.
Ingredienser – 45-50 styk
175 g. rørsukker
200 g. blødt smør
4 tsk. lakridspulver – gerne “raw liquorice powder” fra Johan Bülow
1 æg – 50 gram
250 g. hvedemel
desuden bruges 200 g. chokolade til at dyppe kransene i.
Pisk rørsukker, smør og lakridspulver med elpisker et par minutter. Det skal ikke piskes luftigt 😉
Pisk ægget i. Pisk bare et par minutter.
Pisk melet i. Pisk kun lige til dejen er samlet.
Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl i.
Klem lidt dej ad gangen ned i sprøjteposen.
Sprøjtes ud på bagepapir på en bageplade.
Bages ved 180 grader almindelig ovn i 10-12 minutter.
Lad dem stå på pladen et par minutter, inden de lægges til afkøling på en rist.
Når kransene er helt kolde, dyppes de i smeltet og tempereret chokolade.
Når chokoladen har sat sig, opbevares de i kagedåse.
Cookin Mum skriver
Oh no now I have to find Licorice powder over here is North America. I hope I can find it.
Eva skriver
Hej Lene Uhm så går vi da igang ned så lækre kager ved du hvor man køber det lakrids uden at sende bud på nettet ? H. EVA
Spisestuen skriver
Jeg køber mit i en vinhandel i Odense eller hos en helsekostforretning, hvis jeg ikke handler på nettet 🙂
Louise Nielsen skriver
Man kan købe det i rema
Marlene skriver
De sælger det også i Magasin.
Spisestuen skriver
Tak <3
Madam Sand skriver
Det må bestemt prøves. Der skal helst være lidt nyt hvert år 😉
Pia Andreasen skriver
De smager fantastisk, har lige prøvet dem i dag.
Spisestuen skriver
Det er dejligt at høre 🙂
Katrine skriver
Tusind tak for denne opskrift. Har lige bagt dem i dag, de er så lækre 😀
Spisestuen skriver
Velbekomme – og mange tak for skøn tilbagemelding 🙂
jeannie skriver
hejsa. Skal da helt klart afprøves, og det skal være nu. Men ingen rørsukker, mon opskriften tåler alm. sukker?
Spisestuen skriver
Det kan du sagtens bruge. God fornøjelse med dem 🙂
Hilsen Lene
Tove Jensen skriver
Og jeg skal til at eksperimentere med at lave dem glutenfrie – det bli’r straks værre….
Spisestuen skriver
Håber det lykkes for dig 🙂
Jeanne skriver
Det er ligesom min chokolade ikke “tørre” på kagen. Hvad gør jeg forkert?
Spisestuen skriver
Så har du ikke fået tempereret din chokolade korrekt.
Carolina skriver
Hej
De ser rigtig gode ud 🙂 Tror du de vil kunne køres ud med kødhakker, hvis dejen kommes på køl først? Har nemlig ikke sprøjtepose til det. Rigtig dejlig dag til dig
Mvh. Carolina
Spisestuen skriver
Det tror jeg bestemt, de kan Carolina 🙂 og nok en god idé at have dejen på køl lidt først.
Også en dejlig dag til dig.
Hilsen Lene
Christina Lauridsen skriver
Wauuu de er jo HELT FANTASTISKE disse skønne lakridskranse Har ikke brugt Raw liquorice powder, men fine liquorice powder fra Johan Bülow.
Har også prøvet at koge Store Norske Klejner, de er også HELT FANTASTISKE, vil da helt klart forsøge mig med andre julesmåkager her fra spisestuen.dk
Spisestuen skriver
Det lyder også dejligt med den fine lakridspulver 🙂
Tusind tak for skøn tilbagemelding. Det er dejligt at høre, at du er glad for opskrifterne.
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
Helle Hollesen skriver
Så har jeg også fået prøvet lakridskransene. Ja, de kan sagtens laves ved hjælp af en kødkakker. Det er jo den metode, man ofte bruger til alm. vaniljekranse. Jeg prøvede først med sprøjtepose, men dejen var meget sej at få ud til trods for tyllens store hul. Så jeg gik tilbage til kødhakkeren med håndsving. Så kunne jeg køre den ønskede mængde ud ad gangen, forme kransen og sætte den på bagepapiret. Desværre flød de lidt ud, efter min mening. Men de smager skøntl Jeg er lidt i tvivl, om dejen har fået nok mel. Det troede jeg umidelbart, da den var så svær at trykke ud af tyllen, selvom hullet var stort, måske oven i købet en smule for stort til kranse. Hvad mener du-Lene?
Spisestuen skriver
Åh, det er jo svært at svare på Helle. Hvis man kun klemmer lidt dej ad gangen ned i sprøjteposen, er den nem at trykke ud – synes jeg 😉
Berit skriver
Hvorfor virker mine ikke… de ligner slet ikke kranse og dejen var mega hård og få igennem en sprøjtepose, så tilsatte et æg mere.. men de ligner slet ikke dine..
Spisestuen skriver
Jeg ved ikke, hvad der kan være sket Berit.
Måske du har fået målt forkert af, eller smørret ikke har været blødt…
Berit skriver
Har skrevet med en på facebook, der skriver at hun også har bagt dem og de ser rigtige ud.. men ja smørret skal være blødt, og så puttede jeg et æg for meget i, og det gjorde dem seje istedet for sprøde. prøver igen idag, og har taget smørren ud, så den er blød til middag hvor jeg skal prøve kræfter med det igen
Spisestuen skriver
Håber de bliver gode i dag 🙂
Glædelig jul til dig.
Hilsen Lene
Birgitte skriver
Har lige prøvet at bage disse kranse, flød ud til en flad kage, synes ellers jeg har styr på andre kranse, tænker så lige om Lurpak arter sig anderledes en andet og lidt billigere smør? Skar dem i 9 cm længde (brugte “kagetrykaggregat) opgav sprøjtetylen og er det menningen at der ikke er bagepulver, natron, hjortetaksalt eller andet småkageprodukt i? Flot site
Spisestuen skriver
Så længe, at det er rigtig smør, du bruger, skulle der ikke være noget i vejen for at bruge de billigere mærker.
Der er ikke hævemidler i opskriften, og kransene bliver fint sprøde alligevel.
Dejen har måske været for varm og blød, så kan de godt flyde, og det kan være en god idé at sætte den på køl lidt, inden den sprøjtes ud.
Hilsen Lene
Beata skriver
Det er virkelig irriterende, at der bliver sagt så usandt om mængden, du får ud af den her opskrift. Jeg skulle bage til mange mennesker, så jeg lavede en dobbelt portion, for at få 90-100 stk ud af det. Det blev kun til 45 kager, og nej, jeg har ikke lavet dem store, og med dobbelt af alle ingredienser 🙁
Dorte Petersen skriver
Wuhuuuu – super lækre småkager .. havde ikke en tyl så de blev glatte, men mega gode.. Tak for en super opskrift – og glædelig jul