Jeg brugte noget af gedeosten i går til en sandwich med lun gedeost – uhmm… I dag har jeg så brugt resten til denne galette. Jeg synes ikke helt, at der var ost nok i gederullen, så jeg hittede en pakke fetaost i køleskabet. Jeg elsker Løgismoses fetaost, der er lavet af fåre- og gedemælk. Jeg havde også en rest flødeost, ½ stor fennikel og en peberfrugt, der trængte til at blive brugt. Sådan en galette er fin at lave, når grøntsagsskuffen skal tømmes. Grøntsagerne skal steges lidt møre på pande eller i ovn, inden de kommes i tærten.
Galette er et “fint” ord for en rustik tærte. I stedet for at lægge tærtedejen i en form, lægger man den bare på bagepladen, kommer fyld på og vipper kanten op hele vejen rundt. Hyggeligt og rustikt, og det synes jeg altså er svært! Jeg egner mig bedst til pænt, ensartet og symmetrisk. Det går helt galt i mit hoved, når jeg skal lave sådan noget rod her 😀
Jeg havde overvejet at bruge en grov gærdej, men jeg ville lige prøve tærtedejen, og var heller ikke interesseret i at få lavet en slags pizza 😉 Den grove tærtedej fungerer fint og bliver dejlig sprød, som den skal, men personligt bliver jeg aldrig helt fan af madtærter med sådan en dej. Det gyser mine tænder at spise den 😀
Tærten smager dejligt, og bliver også lavet igen her i huset. Måske med en grov gærdej en anden gang 😉
Spis galetten til brunch, frokost, aftensmad eller måske i portionsstørrelser til en forret. Den smager skønt både varm, lun og kold 🙂
Ingredienser
dej
125 g. grahamsmel
125 g. hvedemel
125 g. koldt smør
1 tsk. tørret rosmarin – kan undlades
1 tsk. salt
lidt koldt vand til at samle dejen med
fyld
ca. 100 g. gedeost – en hel rulle med 150 gram ville også være fint
150 g. fetaost
½ stor fennikel
1 rød peber
5-7 små tomater
ca. 50 g. flødeost
1 chili – jeg har brugt jalapeno
Start med dejen.
Kom mel, smør, rosmarin, salt i foodprocessoren. Du kan også smuldre det sammen i hånden.
Kør sammen i få sekunder, til det er smuldret.
Hæld ud på bordet og saml med vand. Tilføj 1 spiseske ad gangen.
Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i ½ time.
Mens dejen er på køl, steges fennikel og peberfrugt på panden. Fennikel skal have et par minutter på hver side. Peberfrugten lidt længere.
Rul dejen ud på et meldrysset bord. Jeg brugte grahamsmel til at rulle ud i. Da dejen var rullet halvt ud, kom jeg den på bagepapir og rullede resten.
Smør et tyndt lag flødeost på dejen.
Læg fennikel og peberfrugt på. Læg små tomater i halve på. Fordel de to slags ost over og drys med chili.
Vip kanten ind. Træk bagepapiret over på bagepladen.
Sæt tærten i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i ca. 25 minutter.
Spis tærten varm, lun eller kold.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.