Først lige et undskyld! Jeg har prøvet at oversætte – finde på andet navn – men her måtte jeg give op. Jeg kan godt oversætte “crinkle” til dansk, men jeg synes ikke mine småkager skulle hedde “rynkede” småkager, så jeg ledte efter et andet godt ord. Teen’s bedste bud var “misforståede småkager”, og det er faktisk rigtig godt 🙂 for det er ikke en rigtig småkage, heller ikke en chokoladekage, og heller ikke en brownie, men en blanding af alle tre! De er sprøde udenpå og lidt bløde og seje indeni. Så lækkert altså, og så er vi slet ikke nået til at snakke smag endnu! De smager fantastisk – bum! 🙂
Jeg siger det lige igen: Jeg elsker kakao fra Valrhona. Den er helt fantastisk. Skøn og ren chokoladesmag uden den mindste bitterhed. Hvis du ikke er så heldig at have sådan en i skabet, kan mindre også gøre det, men jeg kan på det varmeste anbefale dig at hitte sådan en dåse, når det skal være rigtig lækkert 🙂
Crinkle cookies er vel en engelsk opfindelse. Jeg så et billede af dem en dag, og syntes de så sjove ud. Jeg har googlet lidt, og fundet ud af, at der er enighed om, at det er en lidt fast chokoladekagedej, de laves af, så sådan en, har jeg bikset sammen. Dejen hviler på køl natten over, trilles til kugler, der får en tur i flormelis, og så bages de i ovnen. Trylle trylle og ud kommer disse skønne furede, rynkede og sprækkede chokoladekager/cookies 🙂
Ingredienser – ca. 20 styk
50 g. blødt smør
150 g. rørsukker
2 æg
korn af 1 polynesisk vaniljestang – den har så gemt sig på billedet 😉
125 g. hvedemel
50 g. kakao
1 tsk. bagepulver
1/4 tsk. fint salt
desuden flormelis til at trille i
Pisk smør, sukker, vaniljekorn og æg sammen. Det skal bare have et par minutter med elpiskeren.
Bland mel, kakao, bagepulver og salt i en skål.
Hæld de tørre ingredienser ned til de våde og rør dejen sammen. Den skal kun lige røres til den er ensartet.
Kom dejen i en skål og sæt den på køl natten over – eller minimum 4 timer.
Tril valnøddestore kugler af dejen.
Tril kuglerne i flormelis, og sæt dem på bageplade.
Bages i en 180 grader varm ovn ved almindelig ovn i 10-12 minutter.
Lad dem stå på bagepladen nogle minutter, inden de flyttes over på en rist til afkøling.
De opbevares i en tætsluttende boks ved stuetemperatur, og er bedst indenfor få dage.
Eva skriver
Uha Lene du lokker altså med os herude og vi kan slet ikke lade være. Uha de skal prøves. V h Eva.
Spisestuen skriver
Jamen, det er jeg sandelig glad for at høre Eva 🙂
Maj-Britt skriver
Det er nu slet ikke svært at oversætte
Crinkle;
Also found in: Idioms, Encyclopedia, Wikipedia.
crin·kle (krĭng′kəl)
v. crin·kled, crin·kling, crin·kles
v.intr.
1. To form wrinkles or ripples.
2. To make a soft crackling sound; rustle.
v.tr.
To cause to crinkle.
n.
A wrinkle, ripple, or fold.
Spisestuen skriver
Mange tak Maj-Britt 🙂
Jeg kan nu også godt oversætte crinkle, men jeg synes ikke jeg kunne finde et godt ord for det på dansk, som jeg kunne kalde mine småkager. “Rynkede” småkager klinger ligesom ikke så godt 😉 Jeg synes så, at det var bedre at bibeholde det engelske “crinkle”. Jeg vil som udgangspunkt helst undgå for mange opskrifter på bloggen med engelske navne 🙂
Hilsen Lene
Karina Schiewitz skriver
Jeg elsker dine opskrifter, blir så glad når der er en opskrift fra dig
Forsæt endelig
Kh
Karina
Spisestuen skriver
Tak for din søde besked Karina <3 Det varmer at høre 🙂
God dag til dig.
Hilsen Lene
Majbrit skriver
Hej.
Kan man lave dem uden æg??
Spisestuen skriver
Umiddelbart nej. Du får ikke det ønskede resultat, hvis du udelader æg.
Hilsen Lene
Line skriver
Åhhh hvor ser de fine ud!!!!
Og jeg der troede de ville være svære at lave…. Tror jeg vil prøve med en version uden sukker og gluten på et tidspunkt!
Tusinde tak for god inspiration – de er bare så vildt sej til det med kager 😛
//Line – Madfidusen
Spisestuen skriver
Mange tak for de meget søde ord Line <3 Glæder mig til at se din version 🙂
Hilsen Lene
Marie skriver
Hejsa ..
Vil gerne lave dem til mit barnebarns dåb, men vil lave dem blå 🙂 kan jeg bare skifte cacao ud med mel…..
Hilsen Marie
Spisestuen skriver
Umiddelbart vil jeg sige ja 🙂 Måske det så ville være lækkert at komme lidt smag i – vanilje eksempelvis.
Det kunne være godt at lave en tester først, så du ser, hvordan de bliver inden den store dag.
Hilsen Lene
Henriette hørlyk skriver
De smager himmelsk ❤️Men vores flød helt ud ..hvorfor mon ?
Spisestuen skriver
Åh, det er svært at svare på. Måske du ikke har brugt “rigtigt” smør? eller dine æg har været meget store, så dejen er blevet tynd? Eller du er måske bare kommet til at måle forkert af.
Men dejligt, at smagen er der 🙂 Her i familien er de absolut også et hit.
Hilsen Lene
Gitte Fallesen skriver
Hejsa
Tror du de kan fryses rå og så tages op og bages den dag de skal spises
Spisestuen skriver
Det tror jeg faktisk sagtens, at de kan Gitte.
Bare sørg for, at de er tøet, inden de kommer i ovnen. Det er nok bedst at fryse dem uden flormelis på.
Hilsen Lene
Tina Risberg skriver
Jeg synes da at de skal hedde : “krakelerede kager” et ordrim som det andet og meget beskrivende!!
Jonna Nielsen skriver
Hej
Jeg har set en anden opskrift hvor der skulle hakket chokolade i. Kan se det har du ikke, mit spørgsmål er om jeg kan hakke 150 gr. Og vende i uden de bliver for bitter i smagen? Vil bage dem til min fødselsdag i næste uge
Spisestuen skriver
Du kan godt komme hakket chokolade i, men jeg synes nu de har chokoladesmag nok i sig selv, men der er ikke noget i vejen for at komme det i 🙂
Hilsen Lene
Ditte skriver
Hej
Må simpelthen prøve at lave disse sjove småkager- vil også prøve at lave citron udgaven, men kan de fryses uden der sker noget ved lækkerheden? Vil gerne lave dem søndag- men de skal først bruges torsdag nemlig..
Spisestuen skriver
Hej Ditte 🙂
Du kan sagtens fryse dem. Du kommer bare de rå kugler (uden flormelis) i fryseren. Tager dem ud fra frost et par timer inden de bages og triller dem i flormelis, når de er tøet.
Hilsen Lene
mette skriver
Hej Lene
Faldt over din hjemmeside da jeg søgte efter en opskrift på disse kager.
Bagte dem i går og hold nu op de er gode købte valrhona kakao som du anbefalet og det har jeg ikke fortrudt.
Det eneste problem er, at jeg snart må bage nogen flere da hele familien er vilde med dem. Tak for opskriften. Kan se du har mange andre skønne opskrifter som jeg skal prøve.
Hilsen Mette
Spisestuen skriver
Hej Mette.
Det er rigtig dejligt at høre, at du er glad for opskriften 🙂
Den kakao fra Valrhona er altså også bare skøn!
God fornøjelse med opskrifterne på bloggen.
Hilsen Lene
Birgitte Schultz skriver
Ih… de ser lækre ud. Hvilken str. æg anvender du?
Spisestuen skriver
Helt almindelige str. M æg 🙂
Stine skriver
Hej. Nu synes jeg at jeg har ledt og ledt efter opskriften med citron. Hvordan er det nu den er? 🙂
Spisestuen skriver
Sådan en har jeg ikke på min side, så du har desværre ledt forgæves.
Hilsen Lene
stine meyer skriver
Krakelerede småkager. 🙂
Puk skriver
Bliver de sprøde?
Helle skriver
Hejsa
Jeg har idag bagt disse kager
Har dog et spørgsmål, kan man bruge vanilje sukker istedet for en vanilje stang
Hvis ja
Hvormange vanilje sukker skal der så i ❓
HK Helle
Anne-Lise skriver
Ville nok have byttet ordet crinkle cookies med krakelerede cookies da jeg ikke umiddelbart kan finde en dækkende dansk erstatning for ordet cookie da cookie ikke er det samme som småkage
Elena skriver
Hej allesammen , hvad har jeg gjort forkert ? Mine bilen helt flade , de ligner nærmest cookies !! Hjælp ! Vh Elena