Her i starten handler det så slet ikke om æblegløgg, men noget helt andet. Hvis det ikke har din interesse, så bladrer du bare forbi afsnittet med kursiv 🙂
Af indlysende grunde drikker jeg jo ikke gløgg lavet på rødvin med et godt skvæt rom, vodka eller andet i. Det smager dejligt – ingen tvivl om det – men som alkoholiker, drikker jeg det ikke. Jeg drikker ikke noget, der smager som noget, der er alkohol i 😉 Altså alkoholfri vin og øl skal jeg ikke have noget af. Det har jeg, i de sidste godt 6 år hvor jeg har været ædru, haft en helt klar fornemmelse af. Min fornemmelse blev testet for nylig, hvor jeg fik en velkomstdrink, der viste sig at være alkoholfri hvidvin. Det havde vi fået at vide, at det ikke skulle være, og det gjorde det nok bare værre, at det heller ikke var mit eget valg.
Det var en absurd oplevelse, og den hænger stadig bagerst i min bevidsthed. Min hjerne kan slet ikke finde ud af, at jeg ikke har drukket alkohol. Jeg så efterfølgende flasken, hvor der stod 0% alkohol på, men det hjalp nu ikke. Jeg tror, det svarer til, at jeg bager en kage til chefen, og så prøver at overbevise ham om, at han spiser en bøf 😀
Det påvirkede mig meget, og jeg var rigtig ked af det i nogle dage. Jeg synes ikke rigtig, jeg kunne finde mit ståsted igen, og min stolthed over min ædruelighed var langt væk, for jeg havde jo drukket…. sagde min hjerne… Jeg blev holdt lidt ekstra om i nogle dage, og vi tog en tur til stranden, for ved havet kan jeg som regel finde jorden igen.
Der er gået noget tid, og det går fint igen, men jeg ved, at jeg en anden gang må have mundskænk, hvis jeg ikke ved præcist, hvad der er i glasset. Jeg er blevet en erfaring rigere, og måske en smule bedre til at tackle verdens udfordringer.
Alkohol i mad er noget ganske andet – mærkeligt nok – men jeg har jo heller ikke været afhængig af rødvinssovs eller romglasur. Jeg bruger nu ikke meget alkohol i min madlavning, men jeg bruger ind i mellem vin i sovs eller gryderetter. Det har jeg på frost i fryseposer med 1 dl. i hver, og det fungerer fint. Når jeg bruger eksempelvis rom i glasur eller til romkugler, koger jeg det først. Det er bare et princip for mig, at det skal være 0% alkohol. Det er nemt – og rigtig dejligt! 🙂
Nu skal det så handle om æblegløgg 🙂
Æblegløgg fik jeg idéen til i Netto, hvor jeg fik en skøn ufiltreret æblemost fra Løgismose i kurven. I min gløgg er der også friske æbler. Skønne danske smagfulde æbler, appelsinskal, vanilje, varme krydderier og ingefær. Jeg har brugt æblecidereddike som syre, men det kan du erstatte med citronsaft.
Jeg har ingefær shot’s på frost, og sådan et par stykker har jeg kommet i. Det skal ikke koge med, for så forsvinder smagen og skarpheden i ingefæren lidt. Det skal bare i lige inden servering, når gløggen er taget af varmen.
Og bare fordi man kan 😉
Ingredienser – ca. 2 liter færdig gløgg
2 l. æblemost – en god ufiltreret er at foretrække
4 æbler
skal af 1 appelsin
tynde skiver af ca. 2 cm. frisk ingefær
1 vaniljestang
4 hele kardemommekapsler
10 hele nelliker
2 kanelstænger
2 stjerneanis
2-3 spsk. æblecidereddike
50 g. rørsukker – kan erstattes af almindelig sukker
desuden bruges 2 ingefær shots eller 2 spsk. ren presset ingefærsaft – kan undlades, men giver en skøn smag og skarphed.
Ingefær shots fra frost:
Æblemosten kommes i en gryde sammen med æblecidereddike og rørsukker.
Æblerne skæres i mindre stykker og kommes i. Jeg har ikke skrællet mine. Kun fjernet kernehusene.
Appelsinen skrælles helt tyndt, så der kommer mindst muligt af det hvide bitre med. Jeg bruger en tyndskræller til det (kartoffelskræller).
Tynde skiver ingefær kommes i.
Vaniljestangen flækkes og kommes i.
Kardemommekapslerne knuses lidt, og kommes i sammen med nelliker, kanelstænger og stjerneanis.
Vend rundt i det, og varm op til kogepunkt.
Lad gløggen simre under låg i 15 minutter.
Tag gryden fra varmen og lad gløggen trække i 1½ time under låg.
Gløggen sies og varmes op. Smag til med eventuelt mere sukker og æblecidereddike.
Kom ingefær shot i – de smelter hurtigt, men jeg fangede dem lige 😉
Du kan vælge at komme din gløgg på køl, når den er siet, og så varme den op på et senere tidspunkt. Jeg har ikke testet holdbarhed, men ville selv have den stående på køl i 2 dage.
Lene Fagerlund Rasmussen skriver
Søde Lene… Syntes det er flot at du deler dine inderste tanker med os. Dejligt at du har en familie der i hverdagen støtter op og giver kram. Du har så god grund til at være stolt af dig selv og jeg er sikker på, at du bliver ved med at være standhaftig.
Træls at du fik den oplevelse med alkoholfri vin.
Vi skal søndag have æblegløgg fra Løgimose. Den er super god, men er da sikker på, at din den hjemmelavede, slår den med flere længder. Det har jeg så bare ikke overskud til lige pt at afprøve.
Knus fra Lene.
Spisestuen skriver
Mange tak for dine meget søde ord Lene 🙂 De varmer og gør mig glad.
Jeg er sikker på, at Løgismose’s æblegløgg er skøn.
Hilsen Lene
Jeanette Henriksen skriver
Ej det lyder da super lækkert..
Vi har heller ikke alkohol her i hytten, så det er skøn med et alternativ til gløgg..
Knus <3
Spisestuen skriver
Mange tak Jeanette 🙂
Regina Buch skriver
Hej Lene.
Bruger du æblerne til noget når gløggen er færdig kogt?
Hilsen Regina