Min søn fyldte 30 år i tirsdags. Mors lille dreng er ved at blive voksen 😉 Min svigerdatter havde fået lavet det bedste surprice party. Ingen havde afsløret noget, Jesper anede intet, og det var så festligt og sjovt! 🙂
Jeg havde lavet kage til festen. Den største jeg endnu har lavet. Der kan heller ikke være større kager i mit køleskab 😉 Den måler 35 x 35 cm. og her er der kage til mange. Hvis man skærer store stykker af kagen, er der til 35 personer. Hvis den er en del af et kagebord, er der kage til 40-50 personer.
Bundene er lavet af dejen fra Den ultimative chokoladekage. Den er helt perfekt at bruge til bunde. Svampede og luftige. Jeg bagte én bund ad gangen. Havde ikke lyst til at stå med en kage i bradepandestørrelse, der skulle flækkes i tre 🙂 Når de bages én ad gangen, kan man også lave dem præcis lige store. Der kom 600 gram dej på hver bageplade 🙂
Kagen er fyldt med jordbærmousse. Den er syrlig og frisk og passer rigtig godt til chokoladekagen. Den er lavet af to omgange, så der er præcis lige meget mousse mellem hvert lag. Sådan lidt småpedantisk må man gerne være, når der skal laves kage 😀
Kagen er smurt op med et tyndt lag smørcreme. Den har fået marcipan på kanten. Vejbanen er lavet af marcipan, der er farvet. Græsset er smørcreme, der er farvet grønt og tyllet på med en græstyl, og dækkene er romkuglemasse, der er stukket ud og trillet i knuste Oreo kiks.
Den færdige kage fik jeg i forvirringen ikke taget billeder af hjemme, så de er taget på stedet, hvor vi holdt festen. I kunstig belysning – gys – men det er de eneste billeder, jeg har af kagen.
I indlægget herunder lister jeg ingredienser og fremgangsmåde på delelementerne til kagen. Hvis du gerne vil have billeder til fremgangsmåden, så kig forbi Den ultimative chokoladekage, Jordbærmousse, Elsa kage med dukke (overtræksmarcipan) og Romkugler. Der blev overtræksmarcipan tilovers. Det kan fint ryge på frost og gemmes til romkugler 🙂
Ingredienser – 1 kage på 35 x 35 cm. til 35-50 personer
bunde
450 g. hvedemel
200 g. rørsukker
250 g. brun farin
1 spsk. vaniljesukker
2 tsk. natron
2 tsk. bagepulver
100 g. kakao
200 g. solsikkeolie – eller smeltet smør
300 g. yoghurt naturel
3 æg
3 dl. varm kaffe – kan erstattes med varmt vand
jordbærmousse
16 blade husblas
1,2 kg. jordbær – fra frost
4 polynesiske vaniljestænger
200 g. sukker
4 spsk. citronsaft
1,2 l. piskefløde
smørcreme – til barriere, opsmøring og “græs”
750 g. stuetempereret smør
750 g. flormelis
grøn pastafarve
overtræksmarcipan – kant og vejbane
600 g. marcipan – jeg foretrækker Anton Berg’s
600 g. flormelis
150 g. glukosesirup
sort pastafarve
romkugledej til ca. 50 dæk
ca. 1,6 kg. kagerester
400 g. marcipan
200 g. mørk chokolade
6 spsk. kakao
evt. 1½ dl. jordbærsyltetøj
1-1½ dl. mørk rom – kogt først så alkoholen fordamper
desuden bruges 1 rulle Oreo kiks og 30 sorte kagelys
Fremgangsmåde bunde
Kom de tørre ingredienser i en skål og rør dem sammen.
Kom de våde ingredienser i en anden skål og rør dem sammen.
Hæld de våde ingredienser sammen med de tørre og rør dejen sammen. Rør kun lige til dejen er fin og ensartet. Jeg bruger elpiskeren.
Kom 600 gram dej på hver bageplade beklædt med bagepapir og bag bunden ved 175 grader almindelig ovn i ca. 12 minutter. (Der bliver en smule dej tilovers.)
Træk bagepapiret med bunden på over på en rist og køl den af. Når den er kold kan papiret nemt trækkes af.
Det er til at blive glad i låget over at hive en plade ud af ovnen med en helt flad kagebund 🙂 Mine bageplader måler ca. 35 x 36 cm.
Inden der laves jordbærmousse og smørcreme til barriere rundt i kanten, gøres formen klar.
Jeg har en regulérbar firkantet form, der er lige knap høj nok, så jeg måtte finde nogle papstykker at sætte sammen med tape, så jeg fik en højere form. Formen er foret med kageplast klippet i 4 stykker, der passer præcis i længden med siderne i formen.
Kagepappet måler 35 x 35 cm, og formen er lavet på 34 x 34 cm. Der skal være lidt plads til opsmøring og kant.
Fremgangsmåde smørcreme
Kom smør og flormelis i røremaskinen. Brug gummispaden og start langsomt til det er rørt sammen. Sæt hastigheden op til medium og rør i 5-10 minutter til det er blødt og luftigt. Skrab ned fra siderne et par gange. Hvis du ikke har en røremaskine, kan du bruge elpisker.
Kom to tredjedele af smørcremen i en sprøjtepose med en glat tyl. Skal bruges til sprøjte en kant rundt, så kanten står helt skarp. (Gem posen med resten i køleskabet. Det skal bruges til at smøre kagen op med, når den har sat sig. Det skal bare tages ud fra køl ½-1 time før brug.)
Kom den sidste tredjedel i en skål og rør grøn pastafarve i. Sæt på køl. Det skal bruges til “græs” på kagen, når den skal pyntes. Tages ud fra køl ½-1 time før det skal bruges og kommes i sprøjtepose med en lille græstyl.
Fremgangsmåde jordbærmousse
Jeg delte opskriften i 2 og lavede moussen af to omgange, så jeg var sikker på at lagene blev lige høje, men det kan sagtens laves i én arbejdsgang og fordeles mellem bundene.
Husblas lægges i blød i koldt vand i 15-20 minutter.
Jordbær, vaniljekorn, sukker og citronsaft kommes i en gryde.
Varmes langsomt op og koger igennem nogle minutter til jordbærrene er møre.
Giv dem en kort tur med stavblenderen.
Tag gryden fra varmen og rør den udblødte husblas i.
Hæld i en stor skål og lad det køle ned til stuetemperatur.
Pisk fløden til blødt skum.
Kom flødeskummet i jordbærblandingen og vend det sammen.
Kagen samles:
Bundene skæres ud i 34 x 34 cm.
Læg en bund i formen. Det er nemmest at skære den over i to. Det er lidt svært at flytte en hel bund 😉
Sprøjt 2 omgange smørcreme rundt i kanten som barriere.
Hæld det halve af jordbærmoussen i. Moussen er ret flydende på nuværende tidspunkt. Den sætter sig på køl på nogle timer og gerne natten over.
Gentag processen med en bund mere og en kant med smørcreme.
Kom det sidste jordbærmousse i og læg den sidste bund over.
Pak kagen godt ind og sæt den på køl, så moussen kan sætte sig. Min stod fra sen aften til næste formiddag. Jeg tænker, den sætter sig på 5-6 timer, når kagen er så stor.
Fremgangsmåde overtræksmarcipan
Jeg synes, det er bedst at lave overtræksmarcipanen dagen før, det skal bruges, så sætter det sig og er nemmere at arbejde med. Jeg har det liggende pakket ind i husholdningsfilm på køkkenbordet.
Alle ingredienser kommes i røremaskinen. Læg flormelis nederst, så glukosesirup og til sidst marcipan i grove stykker. Jeg bruger spaden til at røre det sammen med.
Rør til blandingen er “klumpet”.
Tag det ud på bordet og ælt sammen.
Tag 1/3 fra til vejbane og “cementklodser” og farv det mørkegråt. Det gøres med sort pastafarve.
Pak overtræksmarcipanen ind i husholdningsfilm og lad det ligge på køkkenbordet til dagen efter.
Opsmøring og pyntning af kagen
Smørcremen tages ud fra køl ½-1 time før det skal bruges.
Kagen tages ud fra køl og form og kageplast fjernes.
Smør et tyndt lag smørcreme på kanten af kagen og et tyndt lag på toppen. Denne smørcreme bliver ikke synlig, men er kun for at overtræksmarcipanen har noget at hæfte på og som underlag til “græs”.
Den lyse marcipan rulles ud på et bord drysset med flormelis. Rul ud i 2 baner, der skæres til i præcis samme bredde, som kagen er høj. Sæt kanten på kagen. Jeg har valgt at samlingerne ikke ligger i hjørnerne.
Rul den grå overtræksmarcipan ud til vejbane og lav små beton-klodser til at sætte i kanten af vejen.
Fremgangsmåde romkugler
Chokoladen hakkes helt fint i foodprocessoren.
Kom kageresterne og resten af ingredienserne i røremaskinen.
Kør sammen til en sammenhængende masse.
Juster konsistens og smag med yderligere syltetøj, rom og kakao.
Tryk romkuglemassen ud i 1-1½ cm.’s tykkelse mellem to stykker bagepapir og stik dæk ud.
Oreo kiksene skilles ad og cremen skrabes ud. Den skal ikke bruges.
Kom kiksene i foodprocessoren og findel dem.
Dækkene trilles forsigtigt i de knuste kiks.
Romkugledækkene opbevares ved stuetemperatur indtil servering.
Ved servering satte jeg kagen på et stykke kagepap på 50 x 50 cm. og lagde dækkene for enden af kagen.
Sofie Holm skriver
Hej
Jeg spørger nok dumt, men hvor meget overtræksmarcipan i gram har du brugt til kagen? Jeg skal nemlig igang med en lignende kage, hvor jeg har tænkt mig at bruge købe-marcipanovertræk 🙂
Mvh Sofie