Vi skulle hygge, læse, slappe af, spise god mad og ud og nyde noget natur og frisk luft… Det var meningen, da vi tog hjemmefra der fredag aften og kunne se frem til 9 blanke dage. Men sådan blev det ikke helt 😉 Bloggen havde kørt periodevis lidt ringe et par dage, og der i weekenden gik det bare ikke spor bedre med det, så vi har stort set rodet med blog hele ugen. Webhotellet erkendte dårlige load- og svartider, og bloggen blev flyttet over på en ny server. Så kørte det fint igen – puust – og vi havde nu kun 2 feriedage tilbage 😉
Men selv om der er rodet med blog, har vi også lavet andet. Vi har fået god mad, hygget og sovet længe, og vi har været ude et par dage og få noget frisk luft. Jeg har også fået læst en bog! Øbro og Tornbjerg “Det norske job”. Kan klart anbefale det forfatterpar, hvis du også godt kan lide en god krimi.
Der er ikke langt til Århus fra sommerhuset, men der er vi ikke rigtig kommet før nu. Det er en gammel og privat historie, men der er foregået så meget ubehageligt i den by, så jeg har ikke haft lyst til at besøge den i mit voksenliv. Nu var jeg klar til at møde “min” by igen, for Århus er en dejlig by. Der er skønt byliv og fantastisk natur. Vi startede på Moesgård strand. Her var til min store glæde rigtig dejligt at være, så jeg fik åndet ind og duftet den skønne duft af hav. Der var blæs på. Overskyet og diset, men det var en skøn tur 🙂
Jeg har ikke været så meget i køkkenet, som jeg plejer, når vi holder ferie, og det er helt bevidst. Jeg startede med at lave en æble-pære kage 🙂 Der var friske hindbær på gården, og vi fik 3 bakker med hjem. Den ene bakke endte på kagen her, og resten kom i vores morgensmooties.
Og så er det ellers slut med pæne madbilleder nogle dage. Jeg blev simpelthen lige blog-teknik-træt, og brugte bare min mobil til at tage billeder af vores mad nogle dage. De er egentlig ok, men farverne på dem er altså skrækkelige. Kunstig belysning gør bare ikke noget godt for billeder 😉 men det er feriebilleder, og de har nu også sin charme.
Jeg startede med at lave en gryderet, så vi havde mad til et par dage. Den første dag fik vi kartoffelmos til, og dagen efter fik vi ris.
Gryderetten ender nok som rigtig opskrift på bloggen en dag, for den smagte så skønt!
Chefen havde købt øl, og en af dem blev hapset til gryderetten. En nabo var kommet med en bakke chili fra sit drivhus, så sådan et par stykker skulle der også i. Jeg valgte ikke de der krøllede stærke banditter (habaneros), men et par jalapenos.
Ellers er det en helt simpel ret, hvor oksebov i store tern brunes rigtig godt først.
Så kommes løg, hvidløg og chili i og steger med et par minutter.
3 dl. øl hældes over og der lægges låg på.
Småsimrer i 3 timer.
Så kom der porrer, gulerødder, 1 bakke små tomater og 1 dåse butterbeans i, og retten simrede yderligere 1 time under låg.
Der kom en sjat piskefløde i, og sovsen blev jævnet med meljævning.
Haps en lækker ret!
En super nem og virkelig lækker fiskeret blev det til en anden dag.
Friske grønne bønner, blomkål, porre og lidt finthakket chili svitses et par minutter i en gryde. Den færdige suppe hældes i og blandingen varmes igennem.
Grøntsags/suppeblandingen hældes op i et fad.
Der lægges torskefileter (mine var frosne) over, og fadet sættes i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i 30-40 minutter.
Det er altså skøn mad! 🙂
Jeg havde græskarsuppe og naanbrød med på frost, så her var nem mad. Der kom frisk chili og sprødstegt bacon på toppen af suppen, og brødet blev lunet i ovnen.
Den græskarsuppe er jeg altså ret vild med!
Jeg havde en plan om hjemmelavet chili-pizza, men det var blevet sent efter en tur ved stranden i kulde og blæst den dag, så vi købte to pakker færdig pizzadej, smurte dem med tomat, og så kom der pepperoni, masser af revet ost og – selvfølgelig – frisk chili på toppen. Det er første gang, jeg har købt en færdig dej. Jeg havde haft en plan om at lave dejen selv, men så havde vi først fået mad klokken 22 😀 og den færdige bund var faktisk okay.
Jeg lavede en bærkage med kokos en dag. Vi fik den med creme fraiche, og det er en frisk og lækker kage. Jeg har også lavet den, efter vi kom hjem, så jeg har billederne til et blogindlæg 😉
Vi havde fået en del chili nogle dage i træk, så her var der dømt chili-fri mad. Lige bortset fra den varme ostesovs 😀 Her er lidt chili i, men den er ikke voldsom stærk. Jeg havde en rest ostedip med på frost, som blev varmet op og tilsat en smule mælk. Så er der ostesovs, og det smager rigtig godt til ovnbagte rodfrugter og langtidssimret kylling 🙂
Chefen lavede mad en dag, og her fik jeg slet ikke taget billede tsk..tsk… Det smagte ellers dejligt. Vi fik ovnbagt laks. En hel lakseside blev smurt med honning dijon sennep, drysset med rasp og bagt i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i ½ time. Vi fik grønt stegt på panden og hvidløgsflutes til. Skøn mad <3
Den sidste dag fik vi suppe igen. Jeg havde blomkålssuppe med på frost, så her var det nem mad igen. Vi fik sprødstegt bacon på toppen og brødcroutoner lavet af et mørkt toastbrød. Et af de sjældne købte brød, men sommetider skal det bare være nemt 😉
Vi var en tur på Moesgård nye museum. En fantastisk bygning med en vild udsigt. Man kan gå op på toppen. Det er kun en smule hårdt 😉
Og her havde jeg så fået et ordentligt kamera med op på toppen 🙂
Bygningen er også helt utrolig smuk indeni. Udstillingerne er fascinerende, og så er der en café med lækkerier 🙂
Tanket op med kage og øko rabarbersaft, var der energi til en tur mere ved stranden. Det var skønt, og jeg glæder mig til at komme der igen.
Vi var forbi Mindeparken på vej tilbage.
En af de sidste dage i ferien var det min “fødselsdag”. Jeg burde måske finde et ord for den. Dagen, hvor jeg blev født på ny for 6 år siden.
Det er en stor og vigtig dag for mig. Min ædruelighed er altid vigtig, men jeg tænker ikke så meget over det til hverdag. Jeg passer min daglige selvransagelse, og min daglige påmindelse til mig selv om, at jeg også i dag vil være tænkende, ansvarlig og handle og holde mig ædru de næste 24 timer. Det er jo sådan det er. Én dag ad gangen. For mig er der ingen anden måde at leve mit liv på. Så når jeg har lovet mig selv, at jeg også i dag vil være ædru, skal jeg have vredet max ud af dagen, for ingen ved, hvordan i morgen ser ud.
Vi plejer at fejre dagen. Det er forskelligt hvordan, men fejres det skal den. Jeg er jo mega stolt og glad, og glæder mig også hvert år til prale-opdateringen på Facebook. Det er muligt, at det er for meget, men det er ærligt. I år glemte chefen datoen, men han glemmer ikke, at jeg er ædru 😉 og han glemmer ikke mig. Jeg ved, at han er taknemmelig for min ædruelighed, så det er han tilgivet. Også fordi han planlagde en skøn dag i går, hvor vi så fejrede “fødselsdagen”. Vi kørte til København til middag og så World Press Photo udstillingen i Politikens Hus. Fantastiske billeder! Bagefter var vi en lille tur op ad strøget. Vi fik den skønneste kaffe på Starbucks ved Rådhuspladsen, og så kørte vi en tur nordpå langs stranden, og gik en tur ude ved Bellevue.
På vej tilbage spiste vi på café “Under Elmene”. De laver altså verdens bedste fritter! og maden er virkelig lækker. Vi har været der nogle gange før, og kommer gerne tilbage.
Billedet her har jeg brugt før, men bruger det gerne igen. Så kort og præcist kan det formuleres 🙂
Pernille Olivia Jørgensen skriver
Kære Lene.
Jeg sidder med en klump i halsen og er bare så fantastisk imponeret af dig og din “fødselsdag” (hvis jeg finder et godt navn til dagen, så siger jeg til..he he….) Jeg er så imponeret over, at du har kunnet ændre dit liv i stå betydelig grad, at du idag lever et godt og ædru liv. Det er bare fantastisk at læse om og jeg holder altid af, at kigge forbi din blog og følger dig også på Facebook. At du på den måde kan dele dine tanker og ærlighed med alle os, som ikke kender dig personligt, er tegn på et stort mod. Jeg mener med det, at det er modigt at du tør stille dig frem for os og være hudløs og konfrontere muligheden for at fejle “for åbent tæppe”. Du kan nok høre, at jeg ikke har det samme mod, ikk´? 😉 Jeg har ikke alkohol at kæmpe med, men dog også en livsstil, som forhindre mig i at gå efter mine drømme. Jeg ville ønske dit mod og din evne til at besejre dine dæmoner, kunne komme som et krydderi og jeg kunne bruge det i en af dine dejlige, lækre og inspirerende opskrifter. Blot et par tanker herfra og jeg ønsker dig alt godt og hjerteligt tillykke med “fødselsdagen”. Kærlig hilsen Pernille
Spisestuen skriver
Kære Pernille <3
Tusind tak for dine meget søde ord. Jeg er meget rørt, og for en sjælden gangs skyld mangler jeg ord.
Kærligst Lene
vinni poulsen skriver
1000 tak for dine dejlige opskrifter. STORT TILLYKKE TIL DIG, med din ædruelighed, super flot gået
og stor respekt til dig, jeg har en søn der i dag har holdt sig ædru i 4 år, så ved at det er en kamp, men kan vindes TILLYKKE
Spisestuen skriver
Kære Vinni.
Tusind tak for din søde kommentar <3 og også rigtig godt gået af din søn 🙂
Hver eneste ædru dag er en ubeskrivelig lykke.
Kærlig hilsen Lene
Madam Sand skriver
Et hjertelig og dybfyldt til lykke med din specielle fødselsdag. Du fortjener et stort klap på skulderen. Du må i mit sted lige give dig selv det 😉
Og tak for alle de lækre opskrifter, du leverer sammen med flotte og appetitvækkende billeder til.
Spisestuen skriver
Mange tak for din meget søde besked 🙂
Kærligst Lene
Tante Sød skriver
Hvor er det befriende og menneskeligt med den her slags indlæg – mange tak for at dele ud af dine erfaringer. Vi har vist alle hvert vores at “slås med”. Eller noget at lære i livet. En del af vores livsformål og sjælsvej. Og hver gang vi deler med et andet menneske, har vi kun selv halvdelen af bekymringerne tilbage:-) Hjerteligt tillykke med din særlige fødselsdag.
Kh Marianne
Spisestuen skriver
Mange tak for de dejlige ord Marianne 🙂
Kærligst Lene
Marlene skriver
wau….. et lidt sent, men til gengæld et KÆMPE STORT TILLYKKE, det er så sejt gået. Og selv om jeg ikke kender dig personligt, så rører det mig virkeligt dybt. Hatten af for dit mod og dit kæmpe arbejde, som du gør hver eneste dag du er ædru.
Varme tanker Marlene.
ps. din æble/pærer kage er max god
Spisestuen skriver
Tusind tak for din dejlige besked Marlene 🙂
Dejligt at høre, at du kunne lide æble-pære kagen. Den var også et absolut hit her hos os <3
Kærlig hilsen Lene
Tina skriver
Kære dig <3
Forsinket tillykke med din 6 års dag. Du er så mega sej 🙂 Jeg bliver rørt & varm indeni over din hudløs ærlige beretninger om livet <3 ( Pavestolt over at "kende" dig ) Du er en fantastisk Quinde, som giver mig / andre inspiration til at lave lækre sager i vores køkken & minder "mig" om at nyde (leve) hver eneste dag. Tak fordi du er dig <3
Spisestuen skriver
Kære Tina <3
Tusind tak for de søde ord. Nu sidder jeg og bliver helt rørt <3
Kærligst Lene
Jeanette Henriksen skriver
Super skønt indlæg og herfra det eller dejligtste tillykke..
Kram<3
Spisestuen skriver
Mange tak Jeanette 🙂
maja skriver
Kære du.
Jeg kom egentlig “forbi” efter din opskrift på grove burgerboller 😀 Men så, så jeg din overskrift om ædrulighed og blev nødt til at læse det (ja, jeg skimmede hurtigt forbi ferie-delen, hehe).
Hvor er det dog godt klaret! Som barn af to der ikke engang tog kampen op, kan jeg bevidne hvilken kæmpe gave det er du giver dind nærmeste, dag efter dag. Hvad jeg ikke ville have givet, for at kunne “pakke en dag op”, med ædru forældre! Hvis du en dag glemmer hvor stort det er, så tag mit ord for at det.
Kæmpe kram fra mig
– Og tag for opskriften 😉
Spisestuen skriver
Kære Maja <3
Tusind tak for din meget søde, ærlige og rørende besked.
Jeg håber, at du i dit liv nu har masser af kærlighed og glæde <3
Knus Lene
Grethe skriver
Kære du!
Jeg ser først i dag, om din fødselsdag i oktober. Jeg ved – om nogen – hvordan det føles. Derfor ønskes du et stort, varmt og kærligt tillykke med din dag. Og jeg vil også holde mig ædru de næste 24 timer.
Mange, mange knus til dig.
Spisestuen skriver
Mange tak Grethe <3