Jeg frydes helt stille over skønne boller. Bløde og lækre boller med den skønneste vaniljesmag. Det er hyggeligt og dejligt bagværk, og huset dufter helt fantastisk 🙂 Jeg elsker polynesisk vanilje! Der er masser af skønne korn i sådan en stang, og smagen er så vidunderlig 🙂 Hvis du synes, polynesisk vanilje er lidt kostbar, så prøv at sammenligne den samlede pris på ingredienserne her med prisen på 10 boller fra bageren 😉 – og smagen kan slet ikke sammenlignes 🙂
Jeg har valgt at koldhæve dejen til mine vaniljeboller. Det giver skøn smag til brød at koldhæve, og så hiver det maks smag ud af de skønne vaniljekorn, der er i. Du kan også hæve dejen lunt, hvis det skal gå lidt stærkere at få skønne boller på bordet. Så skal vandet i opskriften være lunt, og hævetiderne har jeg tilføjet i vejledningen.
Bollerne smager skønt lune bare med koldt smør – eller uden noget på 😉
Tavshed og glæde!
Bare fordi man kan 😉 og fordi vaniljekorn er noget af det smukkeste i verden 🙂
Ingredienser – 10 boller
100 g. yoghurt naturel
1½ dl. koldt vand
25 g. gær
50 g. blødt smør
75 g. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
½ tsk. salt
1 æg
Korn af 1 polynesisk vaniljestang
450 g. hvedemel
desuden bruges 1 æg til pensling
Skil vaniljekornene ad med lidt af sukkeret.
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe – gerne i 15 minutter – til en blød og klistret dej.
Hæver tildækket i køleskabet i 10-12 timer. (Hvis du hæver dejen på køkkenbordet, skal den hæve tildækket i 45 minutter)
Jeg måtte have dejen over i en anden skål, for skålen til røremaskinen er for høj til at stå i køleskabet.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 10 stykker.
Formes til boller og sættes på bageplade.
Hæver lunt og tildækket i 2 timer. (Hvis du har forhævet dejen på køkkenbordet, skal bollerne hæve i ½ time)
Bollerne pensles med sammenpisket æg.
Bages ved 210 grader almindelig ovn i ca. 12 minutter.
Afkøler på rist.
Birthe Ellegaard skriver
Dem bagte jeg i sidste weekend, og familien var voldsomt tilfredse og har ytret krav om gentagelse . Nu putter du nogle rigtig gode vanille stænger i, så jeg puttede kernerne af to almindelige i, og så kom jeg til at tænke på om man kan bruge vaniliesukker istedet, og hvor meget skal man så bruge af det?
Jeg ved godt jeg har sagt det før, men jeg er sikker på at du sagtens kan tåle at høre det igen: TAK for en dejlig blog. Skøn inspiration
Knus Birthe
Spisestuen skriver
Mange tak for de søde ord Birthe – dem bliver man aldrig træt af at høre 🙂
Jeg har ikke så stor erfaring med at erstatte vaniljestænger med vaniljesukker, men det kan du godt. Jeg tænker, at du skal erstatte 1 almindelig vaniljestang med 3 tsk. vaniljesukker, så der kommer 6 tsk. vaniljesukker i. Men prøv dig frem. Familien vil nok gerne prøvesmage 🙂
God weekend.
Hilsen Lene
Cathrine skriver
De lyder for lækre disse boller og vil prøve at bage dem idag, så vil høre om de godt kan tåle at stå i køleskabet længere tid end 12 timer?
Spisestuen skriver
Hej Cathrine 🙂
Nu har du måske nået at bage bollerne 😉 men det kan godt tåle at stå lidt længere. Hvis dejen står alt for længe – mere end 14-15 timer tænker jeg – så begynder den at blive syrlig.
Hilsen Lene
Karina skriver
Fantastisk opskrift ! 🙂