Jeg havde købt fritureolie til at lave en god portion chili cheese tops den anden dag. Jeg bruger sjældent min frituregryde, så jeg plejer at købe ny olie hver gang (med 1-2 års mellemrum). Jeg har googlet og forhørt mig hos andre, der frituresteger, og sådan en olie kan fint genbruges nogle gange. Jeg siede min olie, efter jeg havde brugt den. Hældte den tilbage på flaskerne, og så har den stået i køleskabet. Den bliver siet igen, når den er kølet ned, og så kommer den på køl igen, for jeg har et par ting mere, jeg skal have afprøvet i frituren.
Tilbage til det, det handler om i dag, nemlig doughnuts 🙂 Jeg har lavet en fed gærdej, der er krydret med en smule muskat. De færdige doughnuts er først dyppet i chokolade ganache, og så er de dyppet i topping bagefter. Jeg har brugt kokos, hakkede pistacienødder og noget sukker krymmel.
Jeg har brugt en 70% mørk chokolade. Hvis man ønsker en sødere og knap så kraftig smag, kan man bruge lys chokolade. Man kan også pynte sine doughnuts med en almindelig glasur rørt af flormelis og vand.
“Hullerne” trillede jeg i kanelsukker, og det er altså godt!
Ingredienser – 18 styk
dej
1½ dl. lunt vand
25 g. gær
1 æg
75 g. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
100 g. blødt smør
450 g. hvedemel
½ tsk. fint salt – kom ikke med på billedet
1/4 tsk. revet muskatnød
topping
75 g. mørk chokolade
3/4 dl. piskefløde
25 g. smør
kokos, pistacienødder og sukkerkrymmel
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe – 10-15 minutter – til en blød og elastisk dej, der lige akkurat slipper skålen.
Hæver lunt og tildækket i 1 time. Man kan også hæve dejen i køleskab. Så skal den hæve 10-12 timer.
Hældes ud på bordet. Ælt ikke dejen, men rul den bare ud i ca. 1 cm.’s tykkelse.
Stikkes først ud med en udstikker på 7 cm.
Den resterende dej pilles fra, og hullet udstikkes med en udstikker på 2½ cm.
Læg dine doughnuts på et stykke bagepapir drysset med lidt mel. Hullerne kommer også med.
Lad dem efterhævet lunt og tildækket i 45 minutter.
Fritureolien varmes op til 180 grader, og der kommes 2 doughnuts i ad gangen.
De koger i 45 sek. på hver side.
Tages op og lægges på køkkenrulle.
“Hullerne” kommes i til sidst. Bare put dem alle i på én gang.
De koger 1-2 minutter.
Lægges kort på køkkenrulle, og så rulles de i kanelsukker (rørsukker + kanel).
Kom fløde og smør i en gryde og varm op til knap kogepunkt.
Hæld over chokoladen og rør til massen er ensartet.
Når dine doughnuts er kølet ned dyppes de først i chokoladen og dernæst i ønsket topping.
Christina skriver
Det er jo ren Homer Simpson! 😀 De ser fine og lækre ud, må man sige. Forbliver overfladen på chokoladeglasuren blød i det, nu den er blandet med fløde og smør?
Spisestuen skriver
Mange tak Christina 🙂
Når de opbevares ved stuetemperatur er glasuren blød i det 🙂
Christina skriver
Tak for svaret 🙂
Louise E skriver
Hurraa en opskrift uden kardemomme i!
Jeg er ikke til kardemomme ! – De ser super gode ud lene , de skal prøve bages i morgen . Mon ikke manden og sønnen vil være smagsdommere 😀
Spisestuen skriver
Jeg er sikker på, de med glæde vil være smagsdommere 🙂 Her i familien er de i hvert fald faldet i god jord hos alle.
Håber I kan lide dem.
Rigtig god fornøjelse.
Hilsen Lene