Det har været rigtig sjovt at lave, og fint at se på er det også. Det smager skønt, og man kan brække “flager” af brødet, da det er penslet med smeltet smør mellem lagene.
Jeg har kommet gurkemeje i dejen, så det får en smuk gul farve. Det giver en mild og lækker smag til brødet. Man kan lege med forskellige krydderier i dejen, udskifte noget af hvedemelet med fuldkornsmel, eller undlade gurkemejen og komme “søde” krydderier i dejen som kanel, kardemomme eller ingefær 🙂
Jeg er ret godt tilfreds med mit brød, men det står knap så skarpt, som jeg kunne have tænkt mig. Jeg brugte min pizzaskærer, til at skære dejen op med, og her havde det været bedre med en skarp kniv, men det ved jeg til en anden gang 😉
Ingredienser
3½ dl. lunt vand
200 g. yoghurt naturel
25 g. gær
850 g. hvedemel
2 tsk. gurkemeje
2 tsk. salt
1 tsk. honning
½ dl. olivenolie
75 g. smeltet smør til pensling mellem lagene
desuden bruges 1 sammenpisket æg til pensling – når brødet bages – og sorte sesamfrø til drys.
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe – omkring 10 minutter. Dejen skal lige akkurat slippe skål og hænder.
Dejen hæver lunt og tildækket 1 time.
Hæld dejen ud på bordet og del den op i 3 stykker: Først deles dejen i to halve, og så deles den ene halvdel i to stykker, hvor det lille stykke er 1 tredjedel. Vej gerne stykkerne af, så det bliver præcist 🙂
Man starter med det store stykke. Det deles i 5 lige store stykker.
Rul hvert stykke ud til en diameter på ca. 20 cm. – gerne en smule større, så kan overflødigt dej skæres væk senere.
Læg stykket på bagepapir og pensl med smeltet smør.
Læg et nyt stykke ovenpå, og pensl også det med smør.
Sådan fortsætter man, til alle 5 stykker er rullet ud og lagt ovenpå hinanden. Det sidste stykke pensles ikke med smør.
Skær kanten pænt lige hele vejen rundt. Jeg har skåret efter bunden i en springform på 20 cm.
Nu skæres dejstykkerne igennem som vist. Markér, der hvor der skal skæres først, og skær med en skarp kniv.
Fold dejstykkerne tilbage.
Nu deles den næst-største dejklump i 5 stykker, der hver rulles ud til en diameter på ca. 16 cm. De skal passe ned i hullet.
Læg dem ovenpå hinanden og pensl med smeltet smør mellem hver lag. Det sidste lag skal ikke pensles.
Skær dejen igennem som vist og fold dejlstykkerne tilbage.
Nu tages den sidste klump og formes til en stor flad bolle.
Læg den i hullet i brødet.
Brødet efterhæver lunt og tildækket i 30 minutter.
Pensles med sammen pisket æg (ikke på siderne) og drys med sorte sesamfrø i midten.
Bages ved 200 grader almindelig ovn i ca. 30 minutter.
Køler af på rist.
Bente skriver
Det ser meget imponerende ud
Christina skriver
Flot resultat 🙂
Sabine skriver
Ejj hvor er den flot. Den må jeg lave ned til børnehaven da min datter lige er kommet I førskole gruppen som kaldes Solsikkerne. Så det må være helt perfekt til dem.
Spisestuen skriver
Jamen, det er jo oplagt så 🙂
Ellen skriver
Super flot!
Emilie // Valbylille skriver
Jeg ville slet ikke nænne at brække af brødet. Det er virkelig smukt.