Jeg har ikke helt kunnet finde ud af, om det hedder kaffebrød eller kaffestænger, men det er i hvert fald de der aflange sprøde brød med makrontop, som smager helt vidunderligt med koldt smør på. For mange år siden spiste vi vist en del af dem 😉 De var gået helt i glemmebogen, til jeg så en sød facebook-veninde poste de smukkeste kaffebrød, og så bliver man jo nødt til at give sig i kast med sådan nogle 😉 Stor tak til Kirsten for fif og gode tips <3
Jeg bagte første forsøg i går, og var tæt på at danse jubel-dans i køkkenet, men men… mine brød var blevet lidt for høje, og min makronmasse var blevet for tynd, så den måtte have en del mel, for at have en konsistens, så den kunne blive på brødet. Brødene smagte skønt, men makrontoppen var ikke sprød.
I dag er det så gået bedre. Man lærer heldigvis af sine fejl – sommetider 😉 – så man skal altså ikke putte al æggehviden i sin makronmasse på én gang. Start med det halve og tilsæt til konsistensen er som en stiv/tyk grød. Jeg har rørt makronmassen sammen på røremaskinen. Man kan også fint lave den i foodprocessoren. Det er bare vigtigt, at massen bliver helt fri for klumper.
At mine brød blev lidt for høje i går skyldtes til dels, at jeg ikke havde fået slået luften ud af dejen, da jeg formede dem, så der var skønne store lufthuller i. Dem vil man tit gerne have i sit brød, men ikke i sine kaffebrød. Skorpen slår også fra, hvis der ligger sådan en luftboble under den. Rul endelig ikke dejen ud for tykt. Den skal ikke være mere end 1-1½ cm. tyk. Du kan jo så lave dine brød så brede/lange, som du synes de skal være.
Det er et hyggeligt projekt at bage kaffebrød. Det tager lidt tid, og det er vigtigt at man er omhyggelig, men resultatet er fantastisk! 🙂 Brødene kan opbevares i kagedåse, når de er bagt, men beholder bedst deres sprødhed, hvis de kommer på frost, eller også spiser man jo bare løs og deler ud til venner og familie 🙂
Det kunne være en fordel at bage brødet dagen før, så det ikke er helt frisk og blødt 🙂 Makronmassen kan man jo have liggende i en sprøjtepose på køl, og så er der skønne kaffebrød i en fart 🙂
Mængden af makronmasse passer til 16 brød i den størrelse, jeg har lavet dem. Man får så brød til overs, eller også laver man bare 1½ gang makronmasse. Det skulle passe til al brødet. Brødet smager også skønt i sig selv. Fødselsdagsbolle i brødfacon 🙂
Jeg har listet vanilje i min makronmasse. Det er måske ikke helt “som-dem-fra-bageren” korrekt, men det smager skønt.
Ingredienser
dej (24 styk)
25 g. gær
2½ dl. lunt vand
500 g. hvedemel
50 g. blødt smør
50 g. rørsukker
½ tsk. salt
1 tsk. kardemomme
1 æg
makronmasse (16 styk)
300 g. marcipan
300 g. rørsukker
3-4 æggehvider (jeg brugte 3½)
2 spsk. hvedemel (strøgne måleskeer)
½ tsk. bagepulver
2 tsk. vaniljesukker – eller korn af 1 vaniljestang
Alle ingredienser til dejen kommes i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe til den er blød og elastisk – ca. 10 minutter.
Hæver lunt og tildækket i 45 minutter.
Slå dejen ned og del den i to.
Form hver halvdel til et fladt brød – rul eller tryk det i facon – på ca. 16 x 30 cm.
Lægges på bageplade.
Efterhæver lunt og tildækket i 30 minutter.
Pensles med lidt vand.
Bages ved 200 grader i 15-16 minutter.
Køler af på rist.
Så laves makronmassen.
Rørsukker, marcipan og vaniljesukker røres godt sammen. Jeg har revet marcipanen først.
Tilsæt æggehvide. Start med 2 æggehvider og kom så lidt i ad gangen til konsistensen er som stiv grød. Den skal være så fast, så den ikke flyder, når den sprøjtes på brødet. Hvedemelet blandes med bagepulver og røres i til sidst.
Kom massen i en sprøjtepose og klip et hul på 2½ cm.
Brødet skæres i 1½-2 cm. tykke skiver og lægges på bageplade.
Sprøjt makronmassen på.
Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne og lækre.
Anne-Marie skriver
Sikke en fin guide. Jeg troede egentlig bare, at man brugte en daggammel rest brød til kaffebrød. Så det var en stop spild af mad opskrift. Vil man kunne det, tror du, eller vil det give nogle problemer?
Kh.
Anne-Marie
Spisestuen skriver
Hej Anne-Marie 🙂
Det er da absolut en mulighed at bruge en rest af et brød. Det kan jeg ingen problemer se i 🙂
Hilsen Lene
Helle Hollesen skriver
Hej Lene.
Det er første gang, at jeg er inde på din meget fine hjemmeside. Jeg skulle bruge en lækker opskrift på gratineret blomkål. Den fandt jeg hos dig, og så gik jeg ellers i gang med at kikke nærmere på dine mange andre lækre opskrifter. Du skal have megen ros for hele din meget fine og detaljerede opsætning.
Så “faldt” jeg over opskriten på kaffebrød. Jeg kommer fra Kgs. Lyngby, og jeg kan oplyse dig, at i Københavns området hed de som nævnt kaffebrød. Det var en super ide at genopfriske denne gode form for tørkage, som man kaldte kager uden flødeskum. Vi spiste dem aldrig med smør på, da de ansås for værende en kage. Jeg har en meget sød tand, så jeg skal rigtig i gang med at afprøve nogle af dine mange fristende opskrifter.
Tak for det store arbejde, du har lagt i din hjemmeside.
Hav en god dag!
M.V.H Helle
Spisestuen skriver
Hej Helle 🙂
Mange tak for din søde besked. Hvor er det dejligt at høre, at du godt kan lide min blog.
Rigtig god fornøjelse med opskrifterne.
Også en god dag til dig 🙂
Hilsen Lene
Else harre skriver
Hej.
Tak for den fine opskrift på kaffebord. Den skal prøves.
Vores lokale bager har kaffebord med både makron og også med kanelsukker og smør,jeg ved ikke hvad der er bedst, så vi køber 1 af hver og deler. De er super gode. Nu vil jeg prøve din opskrift.
Venlig hilsen Else.
Spisestuen skriver
Det lyder godt Else 🙂 Rigtig god fornøjelse med dem 🙂
Hilsen Lene
Jytte Close skriver
Som dansker bosat i Australien bliver jeg helt nostalgisk af at se kaffebrød. De må prøves – det står siden jeg har smagt dem og de var en af mine favoritter. De skal helt klart spises med koldt Lurpak smør – jeg glæder mig 🙂
Jytte Close skriver
Der skulle stå “det er år siden ” i min sidste kommentar 🙂
Spisestuen skriver
Det var godt, du fandt dem her på siden så Jytte 🙂
Mad med minder er bare dejligt.
Godt nytår til dig.
Hilsen Lene
Lene Beck skriver
jeg ELSKER din side!!!!
Har efterhånden bagt en del af dine opskrifter og har KUN haft succes. En evig fest i min mund ;o)
selv efter en blodprop, kan jeg igen bage uden problemer, idet dine opskrifter er så overskuelige.
dog har jeg en lille fremtidig bøn ;o) kan du lave en kategori der hedder fryseegnet, og rigtig krævende, så hvordan det skal fryses, ligesom med kaffebrødene.(før eller efter bagning, med uden fyld o.s.v.)
Tak for en super super side :o)
Spisestuen skriver
Mange tak for de meget søde ord Lene 🙂
Jeg vil notere mig dit ønske, og se om det er noget, der skal flettes ind i opskrifterne. Hvis ikke, er du altid velkommen til at spørge.
Hilsen Lene
Louise skriver
Jeg har lige bagt dem. Jeg bor i Jylland og der har bagerene dem ikke. Er tibage i barndommen på Sjælland. Er i himlen lige nu. Åh de er gode. TAK for opskrift.
Janni Bramsen skriver
Kan de fryses??. Eller hvordan opbevare du dem. Tak for en fantastisk side
Laila skriver
De kan sagtens fryses inden du bager dem færdigt. Laver en portion og tager så ud af fryseren når vi har fridage….
Gudrun skriver
Tusind tak for den lækre opskrift og jeg ser virkelig frem til at bage dem snart Men spørgsmålet er når man har bagt brødene kan man fryse den uden makronmasse eller også med på? Jeg bor jo alene så har jeg svært ved at spise mange på een gang
Pernille Jensen skriver
Kan de laves dagen før eller bliver de bløde ??
Pia Davidsen skriver
Har brugt din opskrift på kaffebrød rigtig mange gange og jeg er vild med den. Første gang jeg bagte dem, viste det sig at det blev en tilbagevendende opgave, da familie og venner er vilde med den. Bruger flere af dine opskrifter, og er vild med din side.
Dina skriver
Fantastisk opskrift, de blev mega gode. 🙂
Jeg vil gerne anbefale opskriften 🙂
Birgit skriver
Jeg skal bage dem i dag må bare prøve den opskrift med de gode indlæg der er på den vender tilbage med respons ( svar) når de er bagt færdige mums
Birgit skriver
De var bare lækre der måtte bage en ny portion mere 2 dage senere Jeg kan helt klart anbefale opskriften
Susie Elton Raff skriver
Halløj i “spise”stuen. 😃
Nu har jeg flere gange bagt kaffebrød efter din opskrift, og de er super lækre hver gang. 😋
På lørdag skal vi holde fødselsdag for min datter der blev 11 i går, og min søn der bliver 15 d. 15/7.
De har begge bedt mig lave kaffebrød, og sandelig om ikke min nevø på snart 18 spurgte i går, om ikke jeg ville lave kaffebrød til
På lørdag. 😅
Så jeg må i gang igen. 😅
Men de smager også bare godt.
Tak for dig og opskrifterne. 🥰
Lisa Bolding Skov skriver
Jeg har kun mørk rørsukker, så min makronmasse er mørk i stedet for lys, men håber at det går alligevel 🙏🏻🤞🏻