Et af de udskældte og politisk ukorrekte brød. Men hvem gider altid at være så retvinklet? Ikke mig, så med mellemrum bager jeg sådan et brød. Det er noget af det, jeg holder allermest af i køkkenet. Jeg elsker at arbejde med en skøn gærdej.
Hvis du undrer dig over små brune krummer på brødet, er det bare rugbrødskrummer fra min brødform. Den bruges oftest til at bage rugbrød i. Det er sådan en lækker en fra Eva Trio med silikone belægning, og den skal ikke gøres ren 😉
Jeg vejer min kærnemælk af. Det synes jeg er nemmest, og så er der en ting mindre til opvasken 🙂
Et par tip til få et skønt og luftigt brød:
- Sørg for at ælte din dej længe nok. Den skal gerne køres i mindst 10-15 minutter. Du skal kunne strække dejen, uden den brister.
- Kom endelig ikke for meget mel i din dej. Den skal være blød og let klistret.
- Man kan lave skønne brød også uden røremaskine. At røre en dej sammen med dejkrogene på elpiskeren, er ikke at ælte. Man skal have dejen ud på bordet og bruge hænderne til at ælte med – i et pænt stykke tid 😉
- Bag dit brød varmt nok. Brød skal helst bages ved 210-220 grader for at udvikles bedst.
Her er et videoklip, der viser, hvordan sådan en dej skal se ud, når den er færdigæltet. Det er en kold dej, og den er knap så glat som en lun, men sådan ser det ud efter ca. 15 minutters æltning. Den er let klistret 😉 og kan – som vist til sidst i videoen – trækkes uden at briste.
Ingredienser – 1 brød
350 g. kærnemælk – koldt
25 g. gær
550 g. hvedemel
1 tsk. salt
2 tsk. rørsukker – eller almindeligt sukker
1 æg
50 g. blødt smør
Kom alle ingredienser i røremaskinen.
Ælt dejen godt og længe, til den er blød og elastisk.
Hæver lunt og tildækket i 1½ time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord.
Formes til et brød og lægges i en brødform.
Efterhæver lunt og tildækket i 45 minutter.
Pensles med vand og ridses.
Bages ved 210 grader almindelig ovn i 35 minutter.
Tag brødet ud af formen, og køl det af på risten.
Rosa skriver
Du skriver at eva-trio-formene ikke skal gøres rene. Overhovedet ikke, eller hvad? Skyller du dem ikke engang?
Jeg har også et par stykker og plejer at børste dem under rindende varmt vand, men vil da gerne vide om jeg burde springe dette over også? Har det noget med deres bage- og/eller sliplet-evne at gøre?
Spisestuen skriver
Jeg gør ingenting ved dem. Bruger dem kun til rugbrød og en enkelt gang imellem til hvidt brød.
Jeg putter dem i deres æske igen, og sætter dem på hylden, til jeg skal bage igen. Bager rugbrød en gang om ugen.
Så holder belægningen i hvert fald godt. De sidste jeg havde holdt i 15-17 år og blev brugt en gang om ugen 🙂
Om det skader belægningen med børste og vand, skal jeg ikke kunne sige. Jeg synes bare ikke, det er nødvendigt, når jeg kun bruger dem til brød.
Hilsen Lene
Rikke skriver
Jeg har en rest koldskål – kan det ikke være ligeså godt som kærnemælk?? 😉
Spisestuen skriver
Det kan du fint bruge. Så skal du nok ikke komme sukker i, for koldskålen er måske noget sød 🙂
Hilsen Lene
Margit skriver
Hvor stor er din form du bruger til kærnemælksbrødet?
Margit.
Spisestuen skriver
Det er en brødform på 3 liter 🙂
Britta skriver
Tak for en virkelig god opskrift. Hvis jeg vil lave dobbelt portion, altså 2 brød i ovnen på samme tid, har du så en ide om temperatur og bagetid?
Spisestuen skriver
Umiddelbart vil jeg sige, at det er det samme 🙂
Hilsen Lene
Karsten bank skriver
Hej Lene
Er det en forvamet oven og skal brødet stå helt nederst ?
Mvh. Karsten
Lene skriver
Karsten, Lene er desværre ikke mere, se evt. forside på bloggen. Men jeg kan svare dig har bagt dette fantastiske brød mange gange, det er forvarmet ovn og mit står på anden nederste rille.