Jeg har modtaget “Sunde grønne retter” af Anne Hjernøe fra Politikens Forlag. Det er Anne’s sidste nye bog og ikke mindre fantastisk end de foregående – alle udgivet på Politikens Forlag.
Anne Hjernøe er journalist og selvlært kok. Kendt fra tv, hvor hun som tv-vært blandt andet har lavet programmet AnneMad og senest sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, danske badehoteller og danske øer i en række tema-lørdage. Anne er desuden forfatter til en lang række kogebøger.
Jeg gør så, som jeg plejer, når jeg får en ny kogebog i hånden. Jeg bladrer om bagerst i bogen og kigger efter kager og desserter 🙂 Det kan man ikke finde i Anne’s bog, men man kan finde masser af skønne retter med grøntsager. Fyldt med intens og skøn smag. Der sker en masse i Anne’s mad. Der er sødt, syrligt, umami, sprødt og blødt, og fuld knald på farverne. Det er indbydende og lækkert mad.
“Sundt er mange ting” indledes bogen med. Skønt kapitel, hvor Anne lægger vægt på dyrevelfærd, økologi og råvarer i sæson. Her lægges vægt på velsmag. Sund og god mad skal smage godt. Og selvfølgelig bruges der ikke halv- og helfabrikata, og brugen af hvidt sukker og andre raffinerede produkter undgås så vidt muligt. Ingen light produkter eller sødemidler – og heldigvis for det! Her er kun ærlig og skøn mad. Der er lidt om sammensætning af retter, og så kommer der ellers skønne opskrifter på både lette og mere mættende retter, supper og salater og et kapitel med fisk og skaldyr med grønt.
“En kogebog er ikke en facitliste, men en inspirationskilde.” Tak!! Det er præcis sådan, jeg ser på kogebøger. Det er ikke altid, man har alle ingredienser til en opskrift. Noget bryder man sig måske ikke særligt om, eller også får man bare idéer til nye måder at sammensætte råvarer på, når man kigger i bogen.
Jeg har afprøvet en opskrift fra bogen, og jeg har fået lov af forlaget til at gengive den her. Jeg har stort set fulgt opskriften helt, men har byttet purløg ud med basilikum, for den stod lige der i vindueskarmen 😉 og det er blevet så godt! Det var ikke faldet mig ind at putte parmesan på spidskål, men det er altså rigtig godt, og citronen er helt perfekt til. Skøn ret, som jeg kun kan give mine bedste anbefalinger. Det samme gælder resten af bogen. Her er lækre opskrifter på skøn mad.
Opskriften er fra bogen. Billederne er mine egne.
STEGT SPIDSKÅL MED PARMESAN OG URTER (til 4 personer)
2 store spidskål
koldpresset jomfruolivenolie
flagesalt
friskkværnet sort peber
2 citroner
1 dl. finthakket bredbladet persille
1 dl. finthakket purløg
2 dl. friskrevet parmesan
Fjern de yderste, kedelige blade fra spidskålen.
Flæk hovedet i kvarter på langs, så alle bladene stadig er fæstnet til stokken.
Steg dem i lidt olie i en bred sauterpande på alle sider, til de begynder at få farve.
Kom dem i et fad.
Drys med en masse frisk citronskal, dryp saft fra ca. 1 citron og fordel urter og parmesan over.
Stil fadet under grillen i ovnen i 4 minutter, til osten er smeltet.
Server med det samme.
Her er retten, inden den kommer i ovnen. Det er altså smuk mad!
Efter en tur under grillen.
Jeg serverede spidskålen til et stykke torsk stegt i ovn, toppet med friske krydderurter og et gavmildt skvæt citronsaft og en god broccolimos.
Bogen er sponseret af Politikens Forlag. Min mening om bogen, er helt min egen.
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.