Jeg laver som regel is med kondenseret mælk og fløde/mælk. Det giver en utrolig cremet og lækker is, som jeg er helt pjattet med. Det har desuden den fordel, at man kan undvære æg. Jeg er ikke så begejstret for æg i is. Synes altid jeg kan finde en snert af “rå æggesmag” i en hjemmelavet is, og det er jeg altså ikke vild med. Derfor bruger jeg hele æg i opskriften her, så antallet af æggeblommer – og dermed “æggesmag” – nedsættes. Hvis du er nysgerrig på flødeisen, så kig forbi indlægget om Vaniljeis.
Mælkeisen her er lettere i det end flødeisen. Det er også sådan en is, nogen kalder en “gelato”. Gelato er i øvrigt italiensk og betyder bare “is” 😉 Det lyder måske finere, men det er stadig det samme 🙂
Som udgangspunkt skal sådan en iscreme varmes op og køles ned, inden man kører den færdig på sin ismaskine. Nogen springer let hen over den proces, og rører bare alle ingredienserne sammen og putter i ismaskinen med det samme. Det giver en ok is, men ikke så fyldig og cremet, som hvis man laver en varm creme, der køles ned. Der sker noget med både æg og mælk, når cremen varmes op først, så det er absolut at foretrække, hvis man vil have den bedste is. Det giver en tyk og lækker iscreme. Hvis man ikke laver en varm iscreme, bliver isen også noget sjask, når den begynder at smelte 😉 (Jer har lavet et forsøg uden at koge cremen).
Opskriften her er på en neutral is, og den danner base for flere forsøg med forskellig smag. Faktisk fik jeg 7 forskellige slags is i fryseren i går 🙂 så du kan godt forberede dig på en stribe is-indlæg!
Jeg kan bedst lide polynesisk vanilje. Her var jeg løbet tør, så jeg har brugt 2 almindelige vaniljestænger i dag. Vaniljen kan undlades, hvis man kommer anden smag i.
Her har jeg hældt et gavmildt skvæt karamelsovs over min is, som i øvrigt er kuglet op i mine nye isskåle, der kan rumme pænt meget is 😀 Der er opskrift på karamelsovs nederst her i indlægget. Hvis du ønsker billeder til fremgangsmåden på karamelsovs, så kig forbi indlægget Chokolademuffins med jordbærskum og karamelsovs.
Ingredienser – ca. 1 liter is
2 hele æg
125 g. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
3 dl. mælk
2 dl. fløde
evt. 1 polynesisk vaniljestang – eller 2 almindelige
Pisk æg og sukker sammen. Ingen grund til at piske det længe, for sukkeret smelter, når den varme mælkeblanding hældes i, og den luft man får pisket i, forsvinder også ved opvarmning. Jeg har elpiskeren fremme her, men det er kun fordi mit piskeris lå i opvaskemaskinen 😉
Varm mælk og fløde op til næsten kogepunkt. Kom gerne de tomme vaniljestænger i. Dem er der masser af smag i.
Hæld den varme mælkeblanding i æggeblandingen under omrøring.
Hæld det hele tilbage i gryden ved medium varme og varm op under omrøring.
Jeg bruger en silikonepalet fra Eva Trio til at røre med. Man skulle tro, den var fremstillet til formålet 🙂
Så står man lige så stille og rører i gryden nogle minutter til blandingen tykner. Den må ikke koge. Hvis man bruger termometer, skal den op på ca. 82 grader.
Blandingen hældes gennem en si op i en skål. Den fanger vaniljestængerne og de der små “trevle-ting”, der er i æg, der ikke er pasteuriserede. Læg husholdningsfilm helt ned på den varme creme.
Køler ned til køleskabskold og fryses på ismaskine.
Her en tyk, kold creme klar til ismaskine.
Ingredienser til karamelsovs
100 g. brun farin
100 g. lys sirup
100 g. smør
2 dl. piskefløde
Kom fløde, brun farin, sirup og 50 g. smør i en gryde og kog uden låg i 10 minutter.
Tag gryden fra varmen og rør det sidste smør i.
Lad sovsen køle ned til stuetemperatur.
Letten skriver
Hvorfor bliver min karamelsovs fast efter en tur i køleskabet??
Spisestuen skriver
Når den er køleskabskold bliver den fastere, men skulle ikke gerne blive hård 🙂 Jeg har brugt den som swirl i en vaniljeis på frost og her var den fast i det men slet ikke hård 🙂
Du kan få den flydende igen ved at lune den en smule 🙂
Hvis den er hård, har den måske kogt for længe.
Letten skriver
Den er ikke hård, men fast og blød, hvis du forstår. Ikke flydende.
Jeg prøver at lune den lidt, tak.
Trine skriver
Hej
Jeg er ved at lave is til barnevelsignelse. Men min grund os bliver ikke mere fast. Hvad gør jeg forkert og kan den stadig bruges ??
Skal også have lavet karamel sovs men hvor længe holder det sig og har du prøvet at blande det i en vanille is til karamelis??
Spisestuen skriver
Den tykner lidt, når den når den rigtig temperatur – omkring 82 grader – og så er den rigtig. Den har nok ikke været helt deroppe, hvis den stadig er tynd. Prøv at køre den til is. Det er jo ingen skade til, og se om den ikke bliver fin nok alligevel.
Karamelsovsen holder pænt længe, for der er meget sukker i, så den kan fint stå nogle dage på køl. Den bliver fast i køleskabet, og skal evt. lunes en smule i gryde eller mikroovn så.
Jeg har prøvet at blande karamelsovsen i vaniljeis som swirls. Det bliver super lækkert, ellers har jeg for nylig lavet en opskrift på karamelis – også med swirls, som er virkelig lækker. Den finder du her:
http://spisestuen.dk/2015/07/karamelis/
Rigtig god fest 🙂
Hilsen Lene
Trine skriver
Hej
Tusind tak for hurtigt svar.
Må sige jeg ved ikke hvad swirls betyder??
Kan jeg varme den op igen?? Den var på 81g og det var ikke nok.
Spisestuen skriver
Jeg synes ikke du skal varme den op igen, men bare køre den til is.
Swirls betyder bare, at karamelsovsen ligger som striber i isen og altså ikke er rørt ind i isen. Prøv at kigge i karamelis indlægget. Der kan du se billeder af fremgangsmåden.
Trine skriver
Tusind tak for din hjælp?
Nu er der igen en is over. Så håber vi bare de bliver gode ?
Tak og rigtig god weekend til dig ?