Jeg har modtaget “Fisk på gaflen” af Rasmus Grønbech fra Politikens Forlag. I første omgang tænkte jeg lidt hmm.. en stor og tyk bog fyldt med fiskeopskrifter, er det nu godt? Det skal jeg lige love for, at det er. Det er en fantastisk bog.
Rasmus Grønbech er kok og indehaver af Michelin-restauranten Grønbech & Churcill. I bogen giver han dig 80 lækre opskrifter med forskellige typer fisk og skaldyr. Der er både opskrifter til gourmetmiddagen, men også til helt almindelige hverdagsmåltider. Jeg vil nok sige, at langt de fleste af retterne ville egne sig godt til en god gæstemiddag, men opskrifterne er godt beskrevet og alle er nemme at gå til. Opskrifterne bærer præg af en kokkeverden, hvor lækre råvarer er let tilgængelige. Her bruges lækre olier og masser af forskellige friske krydderurter og grøntsager, for slet ikke at tale om alle de forskellige skønne fisk.
Indledningsvis i bogen er der gode tip til, hvordan man kan se om den fisk, man er ved at købe, nu også er frisk. Ydermere er der en sæsonkalender med de perioder, hvor de forskellige fisketyper er aktuelle. Der er noget om rensning af fisk og tilberedningsmetoder. Så kommer alle de skønne opskrifter, der er delt op i:
Saltvandsfisk, ferskvandsfisk, skaldyr, tilbehør og diverse med bl.a. farsretter, supper, saucer m.m.
Jeg er forelsket i min nye fiskebog. For fremtiden vil jeg se på fisken hos fiskehandleren på en anden måde. Dem der ser spændende ud, men som jeg ikke helt har styr på, hvad man gør ved, kommer med hjem, for i min nye fiskebibel er jeg sikker på, at jeg kan finde en lækker opskrift med netop den fisk. Det er en bog med masser af inspiration, og så er der lækre og indbydende billeder af retterne.
Jeg kan kun sige, at hvis du mangler en lækker bog om fisk, så er det den her, du skal have fat i.
Jeg har lavet en helt enkel og meget velsmagende ret fra bogen: “Mormors torskesalat med æg, rejer og karse”. Lavet af få, men velsmagende og lækre ingredienser. Jeg må erkende, at kolde rejer aldrig bliver mig. Jeg har det svært med konsistensen, så dem har jeg skiftet ud med krebs. Brøndkarsen havde de ikke, så det er blevet almindelig karse, men jeg er vild med min torskeret alligevel, og det er min version, du får billeder af her. Opskriften under billederne er den fra bogen, som jeg har fået lov af forlaget til at gengive her.
Mormors torskesalat med æg, rejer og karse
4 personer – forret
500 g. torskefilet
2 spsk. mayonnaise
1 dl. creme fraiche 38%
1 citron
2 kogte æg
100 g. pillede rejer
1 potte brøndkarse
salt og friskkværnet peber
Forvarm ovnen til 120 grader. Befri torskefileten for skind og ben. Læg torsken i et smurt ovnfast fad, krydr med salt og peber og film fadet helt stramt med mikrobølgeovnsfilm eller anden husholdningsfilm, der kan tåle varme. Sæt fadet i ovnen i 10-15 minutter.
Tag fadet ud og lad fisken køle af i køleskabet. Rør i mellemtiden mayonnaise og creme fraiche sammen og smag til med citronsaft, salt og peber. Tag torskefileten ud fra køl, pluk i mindre stykker og vend dem nænsomt i cremen.
Servering
Anret torskesalaten i en skål, læg kogte og pillede halve æg ved, drys med pillede rejer og friskplukket brøndkarse. Server med et stykke ristet brød til.
Bogen er sponseret af Politikens Forlag. Min mening om bogen er helt min egen!
Webmaster godkender kommentarer til indlæggene, men de besvares ikke.