Teboller fordi der er te i dejen, men de smager skam også skønt til en kop te 🙂
Jeg har lavet dejen på en skøn Chai te, krydret den søde og bløde dej med varme krydderier og fyldt godt med chokolade og rosiner i. Så sidder man her sådan en skøn solskinsfredag med en lun nybagt lækkerhed på tallerkenen og føler sig lykkelig 🙂
Bollerne er vores fredagskage i dag. Fredag er hyggedag her i familien, og jeg elsker vores fredage 🙂
Jeg har lavet bollerne store og bagt dem sammen. Sådan kan vi bedst lide boller – med mindst mulig kant 🙂 Du kan sagtens lave dem på en bageplade med plads mellem bollerne, så skal du bare beregne en lidt anden bagetid. Omkring 12-13 minutter skal de så have.
Teknikken, til at lave mønsteret på bollerne, er der virkelig gode muligheder i. Sjove mønstre kan man lave på sine brød og boller.
Jeg penslede mine boller med sammenpisket æg inden jeg lagde “pyntedejen” på. Lige da de kom ud af ovnen penslede jeg dem med sukkervand for at give (specielt mønsteret) lidt shine. Idéen var fin nok, men sukkervandet hæfter ikke godt, der hvor der er æggestrygelse. En anden gang pensler jeg ikke bollerne med æg først, men nøjes med at give dem sukkervand efter bagning. Synes det er fint, når mønsteret får lidt shine.
Mængden af pyntedej i opskriften er rigelig. Her kan man sagtens nøjes med det halve.
Ingredienser – 12 store boller
3 dl. færdigbrygget kraftig te afkølet til lunkent
50 g. gær
2 æg
100 g. blødt smør
100 g. rørsukker – kan erstattes af almindeligt sukker
1 tsk. salt (ikke med på billedet)
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt ingefær
½ tsk. kardemomme
650-700 g. hvedemel
100 g. mørk chokolade
100 g. rosiner
pyntedej
100 g. hvedemel
1 dl. koldt vand
sukkervand
2 spsk. rørsukker
2 spsk. kogende vand
Kom alle ingredienser til dejen i røremaskinen. Te og gær først. Ikke chokolade og rosiner.
Ælt dejen godt og længe (10-15 minutter) til en blød og elastisk dej. Den skal være klistret, så kom ikke for meget mel i. Blød dej giver bløde og lækre boller 🙂
Hæver lunt og tildækket i 45 minutter.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt grofthakket chokolade og rosiner i dejen.
Dejen deles i 12 stykker. Mine vejer 128 gram stykket 😉 Vej hele klumpen og del vægten med 12, hvis du vil have, at alle dine boller vejer det samme.
Lægges i et fad på 25 x 35 cm.
Efterhæver lunt og tildækket i 45 minutter.
Til pyntedejen røres mel og vand sammen, så der ingen klumper er i dejen.
Kommes i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan en frysepose også bruges.
Pensl evt. dine boller med sammenpisket æg og sprøjt pyntedejen på.
Sættes i en 210 grader varm ovn og bages i 20-22 minutter.
Sukkeret opløses i kogende vand og pensles på de varme boller.
Løft forsigtigt bagepapiret med bollerne ud af formen og afkøl bollerne på en rist.
Marianne Holst skriver
Uhm, hot cross buns, eller det kaldes de ihvertfald i New Zealand. (Dog uden chokoladen)
De ser rigtig gode ud, og skal helt sikkert prøves.
Spisestuen skriver
Mange tak Marianne 🙂
Jeg faldt over et billede af bollerne og synes de så sjove ud. Har ikke sat mig så meget ind i historien om bollerne, men fandt dog ud af, at hot cross buns er boller man spiser til påske.
Hilsen Lene