Her i huset er der max forkælelse, når man efter skole kommer hjem til et hus med nybagte boller på bordet og kanelsnegle i ovnen.
Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle bage i dag, men jeg har flere steder set boller formet som roser de sidste dage, så det måtte jeg lige prøve. Jeg har lagt en lille klump dej inde i “rosen”. Her kan man i stedet komme forskelligt fyld i, alt efter hvad bollerne skal bruges til. En kødbolle, en lille tomat eller noget helt andet… Dem skal jeg lege mere med en anden dag. Bollerne er lavet lidt store i dag (100 gram) og forsøget gik ret godt, men ikke alle bollerne blev lige fine. Man skal ikke strække for meget i dejen, for så går de fra hinanden, når de bliver bagt. Det vidste jeg egentlig godt, men det fik jeg så lige genopfrisket 🙂
Til kanelsneglene har jeg skåret dejen ud på skrå i dag. Bare for at være lidt på tværs og anderledes 😉
Jeg har lavet dejen til pølsehorn og brugt den til at lave begge dele. Det er en blød og elastisk dej, og det er vigtigt til bollerne. Kunne også fint have været dejen til fødselsdagsboller eller en anden god gærdej.
Ingredienser
dej
200 g. yoghurt naturel
3 dl. lunt vand
50 g. gær
100 g. blødt smør
2 æg
4 spsk. rørsukker
2 tsk. salt
ca. 900 g. hvedemel
desuden 1-2 æg til pensling
remonce til kanelsnegle
100 g. blødt smør
100 g. rørsukker
1 spsk. kanel
Dejen hæver lunt og tildækket i 45 minutter, og så er den klar til brug.
Den deles i to. Den ene halvdel bruges til rosen-boller og den anden halvdel til kanelsnegle.
Bollerne først:
Her kommer en billedrække, der fint skulle forklare fremgangsmåden.
Dejen deles i stykker på 100 gram, der igen deles i to. Ét stykke på 70 og et lille stykke på 30 gram.
Stykket på 30 gram trilles til en lille bolle.
Stykket på 70 gram rulles ud – ca. 12 cm. i diameter.
Der afmærkes med en lille rund ting. Jeg har brugt et æggebæger. Det skal ikke trykkes igennem. Skal kun bruges til at skære efter.
Efterhæver lunt og tildækket i 30 minutter.
Pensles med sammenpisket æg og bages i en 210 grader varm ovn i 12-13 minutter.
Kanelsnegle-kagen:
Del dejklumpen i to og rul hvert stykke ud til et rektangel på ca. 30 x 40 cm.
Smør remonce på og rul sammen på den lange led.
Skær rullerne ud og sæt dem i en smurt springform.
Efterhæver lunt og tildækket i 30 minutter og pensles med lidt sammenpisket æg.
Bages i en 210 grader varm ovn i 20-22 minutter.
Merete Nielsen skriver
Meget fine billeder og tekst, vil prøve imorgen
Spisestuen skriver
Tak Merete 🙂 Håber de bliver gode 🙂
Hilsen Lene
Rikke skriver
Simpelthen så lækre og flotte boller ?
Spisestuen skriver
Mange tak Rikke 🙂
Maja skriver
Super fine boller! De skal så absolut afprøves. Pensler du dem med noget således at de holder deres plads? 🙂
Spisestuen skriver
De er penslet til allersidst, så de bliver blanke, men ikke for at holde på noget 🙂
Maja skriver
De blev sindsygt flotte, og bragte det største smil på min mors læber, da hun kom hjem træt og udmattet fra arbejde 🙂
Spisestuen skriver
Hvor er det bare dejligt at høre 🙂
Agathe skriver
Det smagte rigtig godt