Skøn nøddesmag fra bunden, en let og luftig ostemousse og syrlig hindbærgelé på toppen. Det passer perfekt sammen! og det er uden sammenligning den bedste ostelagkage, jeg har smagt 🙂 Den er en videreudvikling af den helt oldschool ostelagkage med kiksebund og kirsebær på toppen. Den er nu også skøn, men jeg har længe tænkt på at lave en anden bund og synes, at syrlige og friske hindbær passer rigtig fint til ostemoussen.
Jeg har brugt skønne dampede Piemonte hasselnødder til bunden. Hvis du ikke har sådan nogen i skabet, så rist nogle almindelige hasselnødder i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader og nulr skallen af dem i et viskestykke. Eller brug en anden slags nødder, du godt kan lide.
Hindbærrene er der gode minder i. De er hjembragt fra vores skønne sommerferie i Jylland sidste sommer, og de smager fantastisk.
Jeg har ikke æg i min ostemasse. Jeg har brugt piskefløde til at give massen luftighed og en skøn rund smag.
Der mangler lidt billeder i fremgangsmåden. Husblas er ikke så svært at have med at gøre, men det kræver opmærksomhed og fokus, så her får kameraet lov til at passe sig selv 😉 Det skulle også være til at finde ud af alligevel.
Ingredienser – til 1 springform på 26 cm.
bund
2 æggehvider
100 g. flormelis
2 spsk. hvedemel
150 g. hasselnødder
ostemousse
4 blade husblas
200 g. flødeost
250 g. creme fraiche 18%
2 tsk. fintrevet citronskal – øko eller ubehandlet citron
korn af 1 polynesisk vaniljestang – eller 2 almindelige
100 g. flormelis
2 spsk. citronsaft
3 dl. piskefløde
gelé
3 blade husblas
250 g. hindbær
2 dl. vand
75 g. rørsukker
1 spsk. citronsaft
Start med at lave bunden.
Nødderne findeles i foodprocessor eller blender.
Æggehviderne piskes stive.
Flormelis piskes i.
De findelte nødder blandes med hvedemel og vendes i.
Fordel massen i en smurt springform.
Bages ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Lægges på en rist og køler af.
Så laves moussen.
Husblas lægges i blød i koldt vand i 15-20 minutter.
Flødeost, creme fraiche, citronskal, vaniljekorn og flormelis kommes i en skål og piskes sammen. Pisk kun lige til blandingen er ensartet.
Husblas smeltes over vandbad sammen med citronsaften.
Fløden piskes til blødt skum.
Kom et par store skefulde ostemasse i den smeltede lune husblas, så den køles ned til lunken.
Hæld så den blanding i resten af ostemassen under omrøring.
Vend den letpiskede fløde i.
Læg nøddebunden på et fad.
Læg ringen fra springformen rundt om og kom kageplast i ringen. Jeg har smurt min kageplast med et tyndt lag neutral olie, så står moussen skarpt, når plasten fjernes igen.
Hvis man ikke har kageplast, kan man folde et stykke bagepapir og fore ringen med.
Bred ostemassen ud på bunden.
Dækkes til og sætter sig på køl på ca. 4 timer.
Så laves gelé.
Husblas lægge i blød i koldt vand i 15-20 minutter.
Hindbær, rørsukker, vand og citronsaft kommes i en gryde.
Koger under låg til hindbærrene er kogt ud – i ca. 10 minutter.
Hældes gennem en sigte over i en skål.
Måles af, så der er 3 dl.
Rør de udblødte blade husblas i.
Køler ned til stuetemperatur.
Hældes forsigtigt over ostemoussen.
Dækkes til og sætter sig på køl på 3-4 timer.
Når springform og kageplast skal fjernes, stikkes en skarp kniv ned mellem gelé og kageplast og geléen skæres forsigtigt fri kanten rundt. Moussen skal nok slippe, men geléen hænger fast i plasten.
Malene skriver
Hej Lene. Kan man også lave den med jordbær.
Spisestuen skriver
Hej Malene 🙂
Det kan man da absolut. Måske der så skal en smule mindre sukker i. Her kan du jo smage dig frem 🙂
Hilsen Lene
Mia skriver
Er det muligt at lave nogen form for ostekage uden husblas/gelatine?
Spisestuen skriver
Sådan en som den her, kan du ikke lave uden, så bliver det for blødt, er jeg ret sikker på.
Pernille S. skriver
Hej.
Kan man bruge mandler i bunden i stedet for?
Jeg er ikke så glad for hasselnødde smagen 🙂
Spisestuen skriver
Det kan du sagtens 🙂
Nanna skriver
Hej Spisestuen,
Kan man godt, rent undtagelsesvis, lave denne kage 2 dage før?