Helt simpelt brød med helt enkle ingredienser. Mel, vand, salt og en smule gær 🙂
Man laver en fordej, der hæver i ca. 12 timer. Resten af ingredienserne æltes i og dejen hæver 4 timer mere. Bages i en meget varm ovn og gerne på en bagesten. Min bagesten kan så ikke rigtig være i ovnen, men jeg har brugt min støbejernsgryde (uden låg på) og det fungerer fint. Man kan også lægge dejen på en bageplade, men det giver lidt ekstra lufthuller i brødet med god varme nedefra. Både bagesten og støbejernsgryde skal varmes op sammen med ovnen.
Den lange hævetid gør noget godt både for krumme, men absolut også for smag. Ciabatta har en karakteristisk og skøn smag 🙂
Ingredienser – 1 brød
2 dl. koldt vand
5 g. gær
250 g. hvedemel
12 timer senere tilsættes:
2 dl. koldt vand
1½ tsk. salt
250 g. hvedemel
De 2 dl. vand, gær og 250 g. hvedemel røres sammen. Det er ikke nødvendigt med lang æltetid.
Hæver tildækket og lunt i 12 timer.
Nu tilsættes 2 dl. koldt vand, 1½ tsk. salt og 250 g. hvedemel.
Dejen æltes først med spaden 2-3 minutter på medium hastighed.
Så skiftes til dejkrog og dejen æltes i 20-30 minutter mere.
Den bliver glat og smidig og slipper skålens kanter.
Hæld dejen i en skål, der er smurt med lidt olivenolie.
Hæver lunt og tildækket i 4 timer.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og vend den forsigtigt i melet. Ikke ælte og mase med dejen. Bare lige fold dejen over hinanden et par gange.
Lægges forsigtigt i den varme gryde/på varm bagesten.
Sættes i en 250 grader varm ovn og bages i 25-30 minutter.
Køler af på rist.
Christina skriver
Sikke en flot krumme, dit brød har 🙂 Er selv ret vild med at lave langtidshævet brød, men har ikke gjort så meget i fordej. Kan være, jeg skal give det en chance igen 🙂
Spisestuen skriver
Mange tak Christina 🙂
Det giver bare så god smag med langtidshævning.
Jeg synes bestemt, du skal give det en chance 🙂
EVA skriver
Hej Lene : Skal Lige høre om det er rigtig det skal hæve 2 g. 12 timer + de 4 timer ? Lyder spændende Hilsen Eva
Spisestuen skriver
Opskriften er helt korrekt Eva 🙂
Mikkel skriver
Fed opskrift, har lavet den et par gange, så nu var det tid til videre udvikling 😉
Mængden er stadig det samme, men har ændret lidt i mel typer
2/5 rugmel
3/5 hvedemel
Til de første 12 timer.
2/5 durummel
3/5 hvedemel
Til de sidste 4 timer
Nøj det var godt.
Spisestuen skriver
Mange tak Mikkel 🙂
Din version med groft mel lyder også bare rigtig lækker. Måske jeg skulle afprøve den en dag.
Hilsen Lene
Rahima Marie skriver
Hvad har den lange hæve tid af betydning.
Er det smag, luftlig, kan bedre holde sig så den ikke bliver tør eller hvorfor?