Her kommer en modsætning til de sidste dages fastelavnsbolle-opskrifter. Et super lækkert brød af helt enkle ingredienser. Mel, vand, salt og gær – intet andet. Jeg laver en fordej, der står ved stuetemperatur i ca. 12 timer. Den er med til at give brødet en skøn smag og en rigtig lækker krumme. Da mine voksne børn var teens, var det her brød absolut et af de foretrukne – også blandt kammeraterne 😉 Så skønt at bage til en flok unge mennesker med en ubegribelig appetit <3
I min oprindelige opskrift brugte jeg durummel, og det bliver der også et lækkert brød ud af. Brug også gerne dejen til at lave flutes af. Her bliver der 3 styk ud af portionen, eller sæt dejen i rustikke klatter på pladen til boller. Men husk aldrig at ælte eller trykke dejen uanset hvad man laver af den 😉
Hvis man synes opskriften virker bøvlet med lange hæve- og æltetider, kan jeg kun sige, at det er hele besværet værd. I min verden findes ikke bedre brød 🙂
Ingredienser – 1 brød
fordej:
5 g. gær
150 g. ølandshvedemel
1½ dl. koldt vand
12 timer senere tilsættes:
2½ dl. koldt vand
5 g. gær
1 tsk. salt
100 g. ølandshvedemel
250 g. hvedemel
Ingredienserne til fordejen kommes i en skål og røres sammen.
Dæk skålen med film og lad den stå på køkkenbordet i ca. 12 timer. Først hæver dejen op, og til sidst falder den sammen igen. Sådan skal det være.
Kom fordejen op i røreskålen og tilsæt vand, gær, salt, ølandshvede og det halve af hvedemelet. Brug spaden her til at starte med.
Dejen røres med spaden på medium hastighed (3 på min Kenwood, der går til 6) i 10 minutter til den er blank, lang i det og slipper skålens sider.
Skift til dejkrog og kom et par skefulde hvedemel i.
Nu æltes igen. Der kommes hvedemel i med en skefuld ad gangen, og der æltes godt mellem hver. Her æltes i alt 15 minutter, og på en hastighed en smule højere (2 på min Kenwood, der går til 6) end jeg normalt ælter dej med. Dejen slipper skålen og er blank og lang i det.
Kommes i en skål, der er smurt med lidt olivenolie.
Dækkes med film og hæver i 2 timer.
Hældes forsigtig ud på et meldrysset bord og skubbes i facon til et brød. Ikke ælte eller trykke. Luften i dejen skal gerne bibeholdes.
Læg brødet på bageplade og sno det en enkelt gang, så holde det faconen fint, når det bages.
Hæver lunt og tildækket i 30 minutter.
Sættes i en 250 grader varm ovn og bages i 10 minutter. Varmen dæmpes til 220 grader og brødet bager videre i 15 minutter.
Køler af på rist.
Birthe Ellegaard skriver
Hej Lene.
Lige nu står brødet i ovnen. Jeg er virkelig spændt på at smage det. Men det var en kamp at få lempet det over på bagepladen uden at få klemt luften ud af det. Hvad er tricket der? Eller er det i virkeligheden en ide at hælde dejen direkte ned på bagepladen og forme der der?
Mange hilsner Birthe.
Ps, jeg er vild med din side. Den er til stor inspiration
Spisestuen skriver
Hej Birthe 🙂
Jeg bruger begge hænder. Stikker dem godt ind under brødet i hver sin ende. Det er den bedste måde, jeg kan forklare det på 😉
Men ja, du kan også forme det direkte på bagepladen, men der skal godt med mel på, ellers hænger det fast.
Jeg er glad for at høre, at du godt kan lide siden 🙂
Håber dit brød bliver dejligt.
Hilsen Lene
Malene skriver
Hej Lene.
Nu vil jeg kaste mig ud i endnu en af dine bageopskrifter og er rigtig spændt på at bage med ølandshvedemelet. Jeg har her på det seneste bagt både dine marcipanhorn og dine fastelavnsboller og med stor succes! Det hele startede faktisk med, at jeg ville i gang med at bage rugbrød selv. Jeg skulle bruge en opskrift, men også en surdej og gerne føle mig lidt holdt i hånden undervejs! Så faldt jeg over din side og er blevet hængende 🙂 Du er meget inspirerende, og dine opskrifter er lige til at gå til. Mht rugbrødet er det første gang, det er lykkedes at bage et rugbrød, som hele familien kan lide. Nu bages der et brød hver weekend, og alle spiser af det 🙂
Mange hilsner Malene.
Spisestuen skriver
Hej Malene 🙂
Hvor er det bare dejligt at høre. Mange tak for skøn tilbagemelding. Det varmer meget 🙂
Håber du også bliver glad for brødet bagt med ølandshvede. Det er et skønt brød med masser af smag, synes vi her i familien 🙂
Hilsen Lene
Malene skriver
Hej Lene.
Det blev rigtig godt. Stort og luftigt 🙂 Jeg vil helt sikkert bage det igen!
Hilsen Malene
Spisestuen skriver
Hej Malene 🙂
Så dejligt at høre!
Hilsen Lene
Yvonne Læbel skriver
Det skal bages i weekenden, tilbehør til varmrøget lakserillette. Ser ud til at være luftigt og have en sprød skorpe.
Marlene skriver
Hvad er forskellen på ølandshvedemel og alm hvedemel evt fra budget?
Elsebeth skriver
@Marlene
Det er to forskellige slags hvede – læs om ølandshvede på nettet, hvor man kan hente mange gode oplysninger – eller bare køb det og prøv dig frem. Husk også at læse kommentarerne, der ofte indeholder svar og andre løsninger.
Charlotte Bertelsen skriver
Hej
Jeg har i forvejen en surdej kørende, så i stedet for at lave en fordej, vil jeg bruge den surdej jeg har. Nogen der kan svare på, hvor megen surdej jeg skal bruge til denne opskrift i stedet for at lave fordej?
Muttionline skriver
Hej Charlotte,
mit bud er, at du opfrisker din surdej på forhånd og blander dejen af:
4 dl koldt vand
2 spsk opfrisket surdej
5 g gær
1 tsk. salt
250 g ølandshvedemel
250 g hvedemel
Hilsen Bodil 🙂