Vores skønne teen er lige fyldt 16 år, og blev fejret af hele familien i går.
Når der er fødselsdag her i familien er yndlingsretterne på bordet. Vi fik lasagne med salat og godt brød. Til dessert havde jeg lavet lagkage med fyld af hindbærmousse og chokoladecreme. Hindbærmoussen har en fin syrlighed, der passer så fint til den søde chokoladecreme.
Kagen kom jeg i gang med temmelig sent fredag aften, så jeg brugte ikke tid på billeder af fremgangsmåde 😉 Hvis du ønsker billeder til fremgangsmåden på chokoladecreme og karamelglasur, så kig forbi indlægget Fastelavnsboller med chokoladecreme og karamelglasur. Jeg har bagt store firkantede lagkagebunde i bagepladens størrelse, og her har jeg brugt opskriften på bunden fra Hindbærroulade. Der bliver så ½ bund til overs, som jeg valgte at dele i tre, så der blev en lille lagkage ved siden af.
Mængden af hindbærmousse passer perfekt. Chokoladecreme er der lidt rigeligt af, og der blev noget tilovers, men der kunne måske også fyldes noget mere mellem bundene 😉 – eller kom i små glas og spis med lidt flødeskum på som chokoladebudding 🙂
Den store lagkage vil jeg tro rækker til 12-16 personer, alt afhængig af hvor kageglade mennesker den serveres for. Hvis man også laver den lille, er der lige til 4-6 personer mere 😉
Jeg bagte flutes af dejen fra Langtidshævet brød med ølandshvede. De kommes i ovnen ved 250 grader i 8 minutter, så dæmpes varmen til 225 og de bager færdig i 10 minutter. Hvis du sidder og får lyst til lasagne, så kig forbi Lasagne. Kødsovsen fik godt med grøntsager i går. Pastinakker, gulerødder og bladselleri, hakket helt fint i foodprocessoren.
Ingredienser
bunde
300 g. rørsukker
6 æg
300 g. hvedemel
2 tsk. bagepulver
hindbærmousse
5 blade husblas
250 g. hindbær – fra frost
75 g. rørsukker
korn af 1 vaniljestang – gerne polynesisk
½ l. piskefløde
chokoladecreme
6 æg
200 g. sukker
8 spsk. maizena
8 spsk. god kakao
½ l. mælk
½ l. fløde
karamelglasur
75 g. smør
75 g. brun farin
3 spsk. mælk
korn af 1 vaniljestang
ca. 200 g. flormelis
opsmøring og pynt
½-1 l. piskefløde
Start med chokoladecremen, da det er en kogt creme, der skal køles ned, inden den kommer i lagkagen. Den skal ikke være køleskabskold, når den kommer i kagen, men stuetemperatur. Den sætter sig yderligere, når kagen kommer på køl.
Chokoladecreme:
Pisk sukker, maizena og kakao sammen med mælken.
Kom æg og fløde i, og rør sammen.
Varm blandingen op under piskning.
Kog igennem et minut under piskning.
Hæld cremen i en skål, og læg husholdningsfilm helt ned på den varme creme.
Køler ned.
Når cremen skal bruges, røres den kort igennem.
Bunde:
Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Det skal piskes længe. Brug gerne 10 minutter på det.
Mel og bagepulver blandes og vendes i æggeblandingen.
Bred dejen ud på 2 bageplader.
Bag hver bund ved 200 grader i 7-8 minutter. Bag dem én ad gangen ved almindelig ovn.
Vend bundene ud på bagepapir drysset med sukker, lige når de kommer ud af ovnen.
Hindbærmousse:
Læg husblas i blød i koldt vand i 15 minutter.
Kom hindbær, sukker og vaniljekorn i en gryde.
Varm langsomt op og kog igennem i 3-4 minutter.
Gryden tages fra varmen og husblas røres i.
Kom blandingen i en skål. Den skal køle ned til lun – ikke kold. Mens det køler ned piskes fløden til let skum.
Når hindbærblandingen er lun (temp. på babys badevand) røres en fjerdedel af flødeskummet i. Rør gerne med et piskeris.
Nu hældes blandingen op i resten af flødeskummet og vendes forsigtigt rundt.
Opbygning af kagen:
Bundene deles i to, og der lægges en bund på et stort fad.
Fold en kant af stanniol, og læg rundt om bunden, så kagen kan støbes i en form.
Fordel hindbærmousse på bunden – gem noget til den lille lagkage 😉
Læg en bund på og fordel chokoladecremen på.
Læg den sidste bund på.
Dæk kagen godt med film eller stanniol og sæt den på køl. Lad den gerne stå til næste dag.
Når kagen skal serveres, pilles stanniolkanten af, og kagen ser sådan ud:
karamelglasur:
Kom smør, brun farin, mælk og vaniljekorn i en gryde.
Varmes op under omrøring.
Når blandingen er smeltet sammen, tages gryden af blusset og hældes i en skål. Lad den køle et par minutter.
Rør flormelis i.
Bredes ud over kagen.
Smør siderne op med flødeskum og tyl flødeskum rundt i kanten.
Annemette Christensen skriver
Hej
Super lækker kage! Kan man ikke bage dejen til bundene i en springform og så dele den i 3 bunde?
mvh. Annemette
Spisestuen skriver
Jo, det kan du da 🙂 Jeg ved ikke, hvordan det passer mængdemæssigt, men der er ikke noget i vejen for at bage en høj kage, og så dele den bagefter. Jeg bager bare helst bundene hver for sig, så jeg er fri for at dele dem bagefter 😉
Hilsen Lene
Christina skriver
Hej Lene.
Snakker vi om den store bradepande der passer ind i ovnen.
Hilsen christina
Spisestuen skriver
Det er lige præcis den, det er.
Hilsen Lene
Camilla skriver
Hej. Den ser rigtig god ud, men er chokoladecremen tung? Kan den evt skiftes ud med en chokolademousse?
Thea skriver
Hej. Jeg synes at din lagekage ser spændende ud. Jeg vil gerne høre om lagkage bundene i denne opskrift kan tåle at komme i fryseren? Altså om de er fryse egnet?. også uden at den bliver tør og får bi smag af fryseren?.
Jeg har fest om ca 10 dage og vil gerne være velforberedt og lave så meget som muligt i forvejen enden festdag.
Tine skriver
Jeg forstår ikke helt din måde med de bunde. Jeg skal selv lave til 50 Pers og vil lave på str. Med en bradepande i stedet for en stor og lille….men du skriver at dejen skal ud på 2 bradepander….men så blir der vel kun 2 bunde….jeg skal bruge 3…kan du skære det lidt mere ud i pap??